Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
03.03.2020
08:14
Padec meteorja, Posavje, 28. februar 2020
Grafika: ePosavje.com
Petek, 28. februar 2020, bo odšel v zgodovino kot dan, ko smo bili v Sloveniji in na Hrvaškem priča redkemu pojavu, eksploziji meteorida. Imamo fotografijo, ki dogodek postavi v povsem novo luč.

NA KRATKO:

  • Ob 10.34 smo v Posavju zaslišali pok in bobnenje
  • Kot se je izkazalo pozneje, je očitno eksplodiral meteorid
  • Na Obrežju in v Kostanjevici na Krki tresenje šip
  • Dogodek so potrdili v Zagrebu in v Ljubljani
  • Prve analize kažejo eksplozijo nad Novim mestom

Vse kaže, da je nad nami res eksplodiral meteorid

2. marec 2020

(18:55) Prve ocene: 5.5 ton težka gmota je letela proti nam z več kot 20 km/s

Kaj pravijo Hrvati?

V javnosti še vedno odmeva petkova eksplozija meteorida nad nami. Strokovnjaki so naredili več različnih analiz. V Hrvaški astronomski zvezi tako ocenjujejo, da je meteor proti nam letel s hitrojo več kot 20 km/s, njegovo maso ocenjujejo na 5.5 ton in prve ocene kažejo, da je bil širok vsaj 1.5 metra. Ob tem ocenjujejo, da je imel vsaj 0,34 kT energije. Za primerjavo, malo večji enoprostorec tehta slabe 2,4 tone. Hrvati ocenjujejo, da se je let končal v Sloveniji.

Kaj pravijo v Ameriki?

Petkov dogodek je vzbudil zanimanje tudi v Združenih državah Amerike, Jim Goodall je namreč na spletni strani strewnify.com, na kateri zbirajo zanimive dogodke iz vesolja in v njem. Po njegovi analizi je bila referenčna hitrost objekta 21,53 km/s, njegovo maso ocenjuje na 6141 kilogramov, njegovo energijo pa - enako kot Hrvati - ocenjuje s 0,34 kT energije. Kar bi bilo enako kot eksplozija 340 ton eksploziva TNT.

Ko je v računalnik vstavil še vremenske podatke iz vremenskih balonov iz arhiva IGRA (Integrated Global Radiosonde Archive), mu je StrewnLAB-ov algoritem za izračunavanje poti morebitnih padlih delcev pokazal, da bi morebitni raziskovalci največ uspeha morda našli na območju Novega mesta, v liniji med Češčo vasjo, Prečno in Malensk vasjo zahodno od Novega mesta.

Grafika: strewnify.com

Meteorid, analiza, ZDA

 

28. februar 2020

(20:08) (!) FOTOGRAFIJA, KI DODA NOVO DIMENZIJO

Imamo fotografijo dimne sledi meteorida, ki je v petkovem dopoldnevu poskrbel za bobnenje na širšem območju Posavja in vse do Zagreba. Spodnja fotografija, na kateri se vidi dim, je bila posneta v Brežicah in v smeri proti zahodu. V spodnjem levem delu fotografije je brežiški grad, v ozadju pa je vidno akumulacijsko jezero hidroelektrarne Brežice.

Foto: Barbara Sušin

Eksplozija meteorja, Brežice

(20:07) Fotografija iz Brežic skoraj pa pritrjuje popoldanski hitri analizi

Fotografija dimnih sledi iz Brežic skoraj pa pritrjuje popoldanski hitri analizi smeri padanja meteorita, ki smo jo naredili kmalu po ogledu posnetka iz avtokamere, ko je hitro zaokrožil po svetovnem spletu.

Analiza eksplozije meteorita, 28. februar 2020

(14:48) Kje je nastal spodnji posnetek? V Ivanji Reki

Kot pravi avtor spodnjega posnetka, je ta nastal v Ivanji Reki, na Slavonski aveniji v Zagrebu, ko se je peljal proti centru mesta. S hitro rekonstrukcijo in večkratnim preverjanjem posnetka lahko zaenkrat zgolj ugibate, kje bi lahko končali morebitni deli meteorida.

Posnetek kometa, 28. februar 2020

(14:10) Prihajajo prvi posnetki ...

Posnetek iz Zagreba

Na spodnjem posnetku, ki so ga objavili na vremenskem servisu Severe-weather.eu, je lepo viden meteorid z ognjeno kroglo. Posnetek je nastal na eni izmed zagrebških vpadnic, na Slavonski aveniji, od nadvoza pri Ivanji Reki pri bencinski črpalki, pogled je proti severozahodu.

Vabljeni k sooblikovanju vsebin!

Ste naredili zanimivo fotografijo, video ali imate pomembno informacijo?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(13:58) Tako je bil viden iz Italije

Ognjena krogla se je videla tudi z druge strani Jadranskega morja, spodnji posnetek je nastal v italijanski Pescari.

(13:40) Piloti potrdili ti. "meteorni dež"

Astronom Korado Korlević je za HRT povedal, da so pričeli z raziskovanjem omenjenega dogodka in pričakujejo, da bi lahko z natančnostjo 1 kilometra izračunali, kam so padli deli meteorida. Ob tem so na Hrvaški kontroli zračnega prometa potrdili, da je nekaj pilotov, ki so v času dogodka leteli na tem področju, sporočilo o ti. "meteornem dežu". Deli meteorja naj bi se razpršili na območju med Istro, Zagrebom in mejo s Slovenijo.

(12:57) Hrvaški 112: "Ni bilo letalo"

Bobnenje so na Hrvaškem slišali od Istre vse do Zagreba. Po poročanju naših bralcev so pok slišali tudi na Obrežju in pri Kostanjevici na Krki, kjer so se tresle tudi šipe na oknih. Po poročanju portala 24sata.hr, so dogodek potrdili tudi na hrvaškem servisu 112. "Lahko vam potrdimo, da je nekaj padlo na meji med Hrvaško in Slovenijo, a ni bilo letalo," so jim povedali. S Hrvaške astronomske zveze so medtem sporočili, da je bolid eksplodiral okrog 10:31, zvok po eksploziji pa se je v Zagrebu slišal okrog 10:34.

(12:44) Korado Korlević: "Najverjetneje je šlo za superbolid"

Kot je za televizijo N1 povedal Korado Korlević, priznani hrvaški astronom, bo potrebno parametre tokratnega meteorida prebrati iz seizmografa in narediti rekonstrukcijo. "Pomembni so azimut in višina. Gre za večjo gmoto, najverjetneje za superbolid, kar se zgodi enkrat na nekoliko let. Zadnji takšen dogodek smo obravnavali pri Skradu (na hrvaški strani mejnega prehoda Petrina - Brod na Kolpi, op.p.), ko je meteor tehtal 24 kilogramov," dodaja Korlević.

(12:34) Dogodek so potrdili tudi na Agenciji Republike Slovenije za okolje

Zdaj so se o bobnenju oglasili tudi z Agencije Republike Slovenije za okolje. Kot pravijo, "je namreč državna mreža potresnih opazovalnic ob 10.32 zabeležila padec meteorida." V spodnjem tvitu je viden zapis dogodka na potresni opazovalnici Črešnjevec pri Črneči vasi v kostanjeviški občini.

(12:01) Eksplodiral na višini 30 kilometrov?

Kot poroča televizija N1, naj bi meteorid eksplodiral na višini 30 kilometrov.

(11:52) Bobnenje ob meji Slovenije in Hrvaške

Kot je za index.hr potrdil Aleksander Merlak, član Hrvaške meteorske mreže, je res prišlo do izgoretja meteorida, ko se je na severnem delu Hrvaške slišalo bobnenje. Po njegovih besedah zaenkrat še ni znano, ali je zgorel v popolnosti, ali pa je kakšen del padel tudi na zemljo.

Pok, meteor, Hrvaška, Slovenija

(11:44) Dogajanje so potrdili tudi hrvaški seizmologi

Hrvaška seizmološka služba je potrdila nevsakdanje bobnenje, njihove seizmološke postaje so namreč zabeležile dogajanje. Ob tem so na hrvaški "Agenciji za okolje", Državnem hidrometeorološkem inštitutu, zapisali, da je najverjetneje prišlo do izgoretja meteorida. Ob vstopu v atmosferu se je slišal zvok, podoben prebijanju zvočnega zidu, po eksploziji pa je ostala dimna sled.

(11:38) Posnetek z Reke na Hrvaškem

(bš, eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja