Skip to main content
Torek, 28. november 2023
06.10.2021
14:42
Mednarodna konferenca o pametnih vaseh
Foto: ePosavje.com
V petek je na gradu Rajhenburg potekala Mednarodna konferenca Pametne vasi za zeleno, digitalno in odporno Evropo.

Pametne vasi

KRŠKO Mednarodno konferenco sta v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pripravila pisarna evropskega poslanca Franca Bogoviča in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Napovedi demografov kažejo, da bo kar od 75 do 80 Evropejcev živelo v metropolitanskih regijah, v velikih mestih, naša naloga pa je, da ta trend upočasnimo, je na mednarodni konferenci o pametnih vaseh dejal gostitelj Franc Bogovič.

Kako zaustaviti trend selitve s podeželja?

Bogovič pravi, "da bomo zagotovo s temi rešitvami, ki omogočajo infrastrukturo in delovno mesto na podeželju, ta trend zaustavili. Obenem pa bomo zaustavili tudi selitve iz manj razvitih regij v bolj razvite." Gre za pomembno nalogo, ki jo je kot enega svojih ključnih ciljev prepoznala tudi Evropska komisija.

Problematike se je potrebno lotiti na vseh ravneh

Udeleženci konference so se strinjali, da se je treba za dosego ciljev problematike lotiti na vseh ravneh, tako na evropski kot tudi na lokalni in državni. Kmetijsko ministrstvo v okviru strateškega načrta novega programskega obdobja namerava podpreti tudi koncept pametnih vasi, ki pa je, kot trdi kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, soodvisen od razvoja kmetij in kmetijskih gospodarstev na teh območij.

Od česa je odvisen razvoj pametnih vasi?

"Razvoj pametnih vasi je soodvisen od razvoja kmetij in kmetijskih gospodarstev na teh področjih. Ta namreč ohranjajo podobo pokrajine in njeno naseljenost. Zato bo projekt pametnih vasi osrednja pozornost razvoja podeželja," je pripomnil minister za kmetijstvo. K razvoju podeželja je treba pristopiti celostno, so se strinjali udeleženci, ter vanj vključiti infrastrukturo, energetiko, mobilnost in zdravstveno oskrbo.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič dodaja, da je pred nami preboj na področju prometa. Električna vozila in kolesa lahko skupaj z digitalizacijo in internetom na podeželju združimo v kakovostno turistično ponudbo.

Pomembno je povezovanje z gospodarstvom

Vsekakor pa je pomembno povezovanje z gospodarstvom, ki na podeželju že prepoznava svoje poslovne priložnosti in ponuja rešitve, ki jih podeželani ponekod že s pridom uporabljajo.

Pametne rešitve

Na konferenci so med drugim predstavili več primerov iz prakse. Peter Pustatičnik iz Telekoma Slovenije je tako povedal, da na področju pametnih rešitev razvijajo sodobne rešitve prihodnosti, ki bodo starejšim na podeželju omogočale dostop do teh storitev. "Če bo starejša oseba, ki živi sama, na primer padla, bo detektor naprave padec zaznal in osebi bo zdravstveno osebje prihitelo na pomoč."

Gregor Novak iz podjetja SunContract je predstavil prvo energetsko tržnico na svetu, kjer si ljudje, ki imajo lastno elektrarno, viške elektrike prodajo končnemu porabniku. Direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič dodaja, da "izvajajmo projekt pametnih vasi, ker se pametni ljudje povezujejo. Mi se povezujemo skozi okuse Posavja. Na to blagovno znamko smo zelo ponosni."

Bivalno naselje, namenjeno starejšim

V krški občini načrtujejo izgradnjo bivalnega naselja, namenjenega starejšim ljudem. Krški župan Miran Stanko pravi, da ga bodo gradili na Senovem, "saj gre za izjemno primerno okolje, ki je mešanica urbanega in podeželskega okolja in zato prijetno za bivanje starejših."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Ustanovili bodo Evropski forum za Pametne vasi

Gostitelj konference Franc Bogovič je še pripomnil, da na naše življenje vplivajo demografski trendi, okoljske spremembe in digitalizacija. "Nenazadnje je tudi covid pokazal, da je digitalizacija podeželja nujna, po drugi strani pa tudi, da je življenje na vasi v takih razmerah veliko lepše kot v mestu."  Bogovič je na konferenci napovedal ustanovitev Evropskega foruma za Pametne vasi, ki bo združeval lokalno ter evropsko politiko in gospodarstvo.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja