Skip to main content
V Posavju 7.4° C Sreda, 7. december 2022
17.06.2022
13:12
Sevnica
Foto: arhiv ePosavje
V mestu Sevnica je na javnih površinah na voljo 1.267 parkirnih mest na 52 javnih parkiriščih, od tega je 176 parkirnih mest na območjih modrih con.

Parkiranje na modrih conah v mestu Sevnici

SEVNICA Na 31. redni seji Občinskega sveta Občine Sevnica so svetniki sprejeli nova Odredba o ureditvi parkiranja proti plačilu na javnih parkiriščih v občini Sevnica, s katero so poenotili in poenostavili sistem plačevanja parkirnine na modrih conah. Tako bo od 1. avgusta 2022 na vseh petih modrih conah parkiranje plačljivo in sicer za vsako začetno uro 0,10 evrov in za vsako naslednjo uro 0,70 evrov vsak dan (razen ob nedeljah in praznikih) med 6. in 16. uro, označevanje časa parkiranja ne bo več mogoče s parkirno uro ali ročno izpolnjeno oznako.

Z novim režimom želijo v Sevnici zagotoviti pretočnost parkiranih avtomobilov na modrih conah za zagotovitev zadostnega števila parkirnih mest na najbolj frekventnih parkiriščih, ki niso namenjena celodnevnemu parkiranju. S spremembo bodo omogočili nakup parkiranja za več kot eno uro na vseh modrih conah v mestu Sevnica, kar do sedaj ni bilo možno.

Pred devetimi leti 7.309, lani 10.308 osebnih avtomobilov

Izzivi urejanja mirujočega prometa so prisotni v vseh večjih slovenskih krajih, saj se je številko osebnih avtomobilov v zadnjem desetletju močno povečalo, pravijo na Občini Sevnica. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v občini Sevnica 31. decembra 2001 7.309 osebnih avtomobilov, 31. decembra 2020 pa kar 10.308 osebnih avtomobilov. Pričakovani standard dostopnosti storitev z avtomobilom je v Sevnici bistveno višji kot v večjih mestih, kjer je večja pripravljenost narediti več korakov do želenega cilja oziroma za parkirišče plačati bistveno več.

Celostna prometna strategija občine Sevnica

Na podlagi Celostne prometne strategije občine Sevnica so sprejeli številne ukrepe za spodbujanje trajnostne mobilnosti, med drugim so bile urejene številne kolesarnice, površine za pešce in parkirišča, ki so nekoliko bolj oddaljena od mestnega središča, hkrati pa še vedno omogočajo dostop do ključnih upravnih in storitvenih dejavnosti tako v starem, kot tudi v novem delu mesta Sevnica. V letošnjem letu Občina Sevnica načrtuje tudi ureditev novega parkirišča pod Vrtačo v starem mestnem jedru. Na voljo je tudi brezplačni lokalni avtobus, ki vozi na relaciji Boštanj–Sevnica in Sevnica–Boštanj vsak delovni dan od 9. do 11.30 ure.

Peš ali s kolesom

Vsakodnevne poti, ki so kratkih razdalj, se v toplejših mesecih lahko opravijo peš ali s kolesom. "Odločitev posameznika, da bo svoje osebno vozilo parkiral na obrobju mesta in se do cilja odpravil peš, ter tako poskrbel za svojo rekreacijo in dobro počutje, pomembno prispeva tudi k zmanjšanju obremenjenosti mesta z mirujočim prometom. Tako pomaga sooblikovati okolje, ki je manj obremenjeno z emisijami CO2 in prekomernim segrevanjem," dodajajo na Občini Sevnica.

sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi