Skip to main content
V Posavju 29.5° C Četrtek, 18. avgust 2022
21.03.2020
19:53
ZZZS Krško
Foto: ePosavje.com
Občina Krško tudi v letošnjem letu nadaljuje s postopkom participativnega proračuna, in sicer za proračunsko leto 2021.

Participativni proračun v občini Krško za leto 2021

Lani občani predlagali 50 projektov, 26 so jih izglasovali

KRŠKO Občani bodo med 15. marcem in 15. aprilom lahko predlagali projektne predloge. Vsi predlogi, ki bodo ustrezali kriterijem in merilom, bodo uvrščeni na glasovanje, ki bo potekalo med 5. in 12. junijem. Izglasovane projekte bo občinska uprava izvedla v letu 2021.

Takšno obliko delitve dela proračuna so prvič predstavili lani

Participativni proračun, ki so ga v občini Krško prvič uvedli v lanskem letu, je sistem razporejanja dela proračunskega denarja na način, da pri določanju o njegovi porabi sodelujejo občanke in občani, ki sami določijo, katere naložbe so v lokalni skupnosti najbolj nujne in kako želijo prispevati k izboljšanju kakovosti življenja v občini. Vsak lahko predlaga projekte, hkrati pa ima priložnost sodelovati pri odločanju o tem, kateri projekti se bodo v ožji lokalni skupnosti izvajali.

"Aktivnosti za izvedbo lani izglasovanih projektov potekajo"

V lanskem letu so po besedah župana občine Mirana Stanka občani predlagali 50 projektnih predlogov, 26 so jih izglasovali in aktivnosti za izvedbo že potekajo. "Predlogi so bili zanimivi, tako da je komisija izbrala vse tiste, ki so bili primerni in potem so šli na glasovanje. Izglasovani so bili in uvrščeni v proračun, tako da smo konec lanskega leta, se pravi v decembru, v proračunu zagotovili ustrezna sredstva. Sedaj pa potekajo aktivnosti za samo izvedbo, ki naj bi bila dokončana do maja letošnjega leta," pove Stanko.

Za naslednje leto v proračunu predvidenih 140.000 evrov

Sredstva bodo razdeljena na posamezna območja

V proračunu Občine Krško za leto 2021 bo za participativni proračun predvidenih 140.000 evrov. Sredstva pa bodo proporcionalno razdeljena na posamezna območja. Krški župan ocenjuje, da je bila zamisel participativnega proračuna med občani dobro sprejeta. "Nekaj smo dobili tudi izkušenj, ki smo jih upoštevali že pri sestavi letošnjega razpisa, tako da se povečuje tudi vrednost sredstev, ki so na voljo za posamezen projekt, iz nekdanjih 5.000 na 10.000 evrov. Seveda je zato potrebnih še nekaj izkušenj, verjetno bo še kakšno leto poteklo, da se bomo morda odločili tudi za kaj višji del. Še zmeraj ostaja sedem področij s po 20.000 evri," je povedal Stanko.

Petrovič: "Veliko je bilo "drobnih" projektov"

Anton Petrovič, predsednik komisije za izvedbo participativnega proračuna, pravi, "da je bila težava, da je bilo veliko projektov, ki so drobni, zahtevajo pa veliko truda občinske uprave v delu, lahko rečem v izgubi časa, zato bi se ti manjši projekti povezovali. Lahko pa tudi rečem, da smo lansko leto naleteli na primer v času glasovanja, ko so se tisti predlagatelji, ki so resnično želeli, da projekt pride v izbor, potrudili in so lobirali, da so dobili čim večje število glasov. Tako, da smo potem lahko z veseljem sprejeli tudi tiste projekte, ki so nekako presegal določeni okvir in smo se potem s predlagatelji dogovarjali, da se z njihovim soglasjem vrednost projekta zniža, da pridemo v sklop dogovorjenega po kriteriju."

Predloge lahko oddate do 15. aprila

Občani lahko predloge oddajo od 15. marca pa vse do 15. aprila.  "Potem bo občinska uprava te predloge pregledala, ugotovila ali izpolnjujejo pogoje in predloge podala naprej komisiji, ki bo odločila, kateri projekti so primerni zato, da lahko gredo na glasovanje. Glasovanje bo potekalo od 5. junija do 12. junija, glasovanje bo možno preko spletne strani in pa v stavbi občinske uprave, kjer se bo na glasovalnici glasovalo za projekt, za katerega se bo posameznik odločil," je povedala Melita Čopar, direktorica občinske uprave Občine Krško.

(pp, bš, eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja