Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
12.04.2019
12:54
Foto: PGD Veliki Kamen
Časopis Slovenske novice je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije organiziral izbor Naj prostovoljno gasilsko društvo.

V sklopu izbora so se za naziv in nagrado 5000 evrov potegovala prostovoljna gasilska društva z različnih koncev Slovenije, med finalno deseterico pa se iz posavske regije v ožji izbor prebilo PGD Veliki Kamen.

Pred začetkom glasovanja je bilo prav PGD Veliki Kamen predstavljeno v časopisu, kjer so bili izpostavljeni razlogi, zakaj si prav to, eno od 27 društev znotraj Gasilske zveze Krško, zasluži laskavi naziv. Junija 2013 so izključno z lastnimi sredstvi nabavili gasilsko cisterno s pripadajočo opremo za gašenje požarov, dve leti pozneje so s svojimi sredstvi kupili prvi javno dostopni avtomatski defibrilator v občini Krško, svojo izurjenost pa so dokazali tudi novembra 2017, ko so v Zdravstvenem domu Krško usposobili prvo ekipo desetih licenciranih prvih posredovalcev v krški občini, ki pomaga občanom v nujnih medicinskih primerih. Kot je še zapisal Lovro Kastelic iz Slovenskih novic, "je PGD Veliki Kamen slovenska javnost spoznala, ko so predstavili preventivni projekt z naslovom Kdo te bo nocoj peljal domov? Na družabnem omrežju so takrat dosegli kar 210.000 ogledov, danes pa svoje preventivno poslanstvo le še nadaljujejo in ga krepijo z Agencijo RS za varnost prometa. Pred kratkim so organizirali veliko gasilsko reševalno vajo, kjer so svoje znanje preizkusile in združile tri enote prostovoljnih gasilcev, enota poklicnih, dve enoti reševalcev nujne medicinske pomoči in še enota policije, s katero PGD Veliki Kamen že leta odlično sodeluje. Tudi ta vaja je bila samo še dokaz več, kako pomembno vlogo imajo v svoji regiji dejansko gasilci z Velikega Kamna, ki so znanilce dosežkov na področju preventive pa tudi organizacije prireditev dobrodelnega duha."

Junija 2013 so izključno z lastnimi sredstvi nabavili gasilsko cisterno s pripadajočo opremo za gašenje požarov, dve leti pozneje so s svojimi sredstvi kupili prvi javno dostopni avtomatski defibrilator v občini Krško, svojo izurjenost pa so dokazali tudi novembra 2017, ko so v Zdravstvenem domu Krško usposobili prvo ekipo desetih licenciranih prvih posredovalcev v krški občini, ki pomaga občanom v nujnih medicinskih primerih.

Med 22. marcem in 3. aprilom 2019 so bralci preko glasovnic, objavljenih v časopisu Slovenske novice in preko spletne strani, skozi skupno okoli 45.000 glasov izglasovali končnega zmagovalca v posamezni skupini.

Razglasitev Naj prostovoljnega gasilskega društva je bila umeščena v prireditev Zažigamo Slovenijo, na kateri so tekom poteka koncerta na Gospodarskem razstavišču, gasilcem in obiskovalcem glasbenega dogodka razkrili, kateri dve društvi v vsaki izmed kategorij sta prejeli največ spletnih in tiskanih glasov.

V prvi skupini, kjer so se za naslov potegovala prostovoljna društva do II. kategorije, si je največ glasov priborilo PGD Hajdoše. Drugo mesto je zasedlo PGD Nova Cerkev, tretje PGD Polje, četrti so bili PGD Veliki Kamen in peti PGD Bodonci.

V drugi kategoriji, kamor so bila uvrščena prostovoljna gasilska društva od III. do V. kategorije, so bralci največ glasov namenili PGD Starše, drugo mesto je zasedlo PGD Braslovče, tretje PGD Dolnji Logatec, četrto PGD Oplotnica in peto PGD Črnomelj.

Zaključnega dela akcije Naj prostovoljno društvo se je udeležila ekipa članov PGD Veliki Kamen s predsednikom, Robertom Kostevcem in poveljnikom, Silvom Klavžarjem na čelu, 5. aprila na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.

Doroteja Jazbec

krško

Pridružite se nam