Skip to main content
Torek, 26. september 2023
26.04.2022
11:33
Nesreča, Jelovec
Foto: PGD Sevnica
Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za čertino več, kot v letu 2020.

Od leta 2013 v nesrečah s pijanimi povzročitelji nesreč umrlo 28 oseb

V nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih (v letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe). Od leta 2013 je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Narašča delež povzročiteljev prometnih nesreč

Policisti skrbi dejstvo, da na območju Policijske uprave Novo mesto delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let in sicer 1,73 g/kg.

V prometu ravnajte odgovorno

Policisti vse voznike ponovno pozivajo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. Opozarjajo tudi na upoštevanje vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na prilagoditev hitrosti vožnje in pozornost zaradi prisotnosti raznovrstnih udeležencev v prometu (pešci, kolesarji, motoristi, vozniki skirojev itd.).

V prometu ravnajte odgovorno! Zmanjšajte hitrost vožnje, predvsem pa bodite strpni do drugih udeležencev. Na odgovorno ravnanje opozarjajo tudi kolesarje in pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja. Poskrbijo naj za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila in poskušajo predvideti ravnanja drugih udeležencev v prometu.

V naslednjih tednih preverjanje psihofizičnega stanja

Policisti bodo v okviru prizadevanj za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu tudi v naslednjih dneh bolj pogosto preverjali psihofizično stanje voznikov. Policisti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Bodimo odgovorni do sebe in drugih

Tudi v prometu velja - bodimo odgovorni do sebe in drugih. Z vožnjo pod vplivom alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo.

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam