Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
08.04.2021
09:52
Foto: arhiv ePosavje
Kontrolorji združenih ognjev v teh dneh nadaljujejo z usposabljanjem, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Pilatusi, helikopterji in Zlini na posavskem nebu

BREŽICE Od 15. marca do 23. aprila v Cerkljah ob Krki in po različnih lokacijah po državi poteka šesttedenski tečaj za kontrolorje združenih ognjev, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Cerklje ob Krki, Mirnska dolina, Suha krajina

Od srede, 7. aprila, do petka, 16. aprila, se bodo kontrolorji usposabljali na različnih lokacijah po državi, tudi v Posavju. Kot pravijo v Slovenski vojski, ob usposabljanje potekalo na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Gotenice, Mirnske doline, Suhe krajine, Bele krajine in Cerovega Loga ter na taktičnem simulatorju v Centru kontrolorjev združenih ognjev.

Pilatusi, Bell-206 in Zlin

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bosta podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in Letalska šola s helikopterji Bell-206 in letali Zlin, med 7. in 16. aprilom bo usposabljanje potekalo med 9. in 15. uro, območje usposabljanja pa bodo dnevno določali glede na trenutne vremenske razmere.

Tečaj usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev (JTAC)

Šesttedenski tečaj usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev je sestavljen iz teoretičnega dela, v katerem bodo slušatelji pridobili znanje za opravljanje nalog kontrolorja, v praktičnem delu na terenu pa bodo pridobljeno znanje preverili z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. "Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, na katerem slušatelji opravljajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih," so še sporočili iz Slovenske vojske.

(eP)

slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam