Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
02.03.2022
08:39
Pišece, moj kraj
Foto: Vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
Otroci vrtca pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so se skupaj s svojimi vzgojiteljicami lotili zelo zanimivega projekta Pišece, moj kraj.

Pišece, moj kraj

PIŠECE Otroci vrtca pri Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece, skupaj s svojimi vzgojiteljicami (Ana, Blanka, Nina, Nina, Sandra, Sanja), so se lotili zelo zanimivega projekta Pišece, moj kraj, ki se je zaključil z likovno razstavo na prostem. V projektu, ki je trajal skoraj mesec in pol, so sodelovali vsi otroci – skupini Palčki in Žogice.

S tematiko so se pričeli ukvarjati, saj so vzgojiteljice želele otroke spodbuditi k raziskovanju in odkrivanju domačega kraja. Le-ti so sami velikokrat pokazali interes, zato so izvedli veliko dejavnosti, ob katerih so spoznavali značilnosti domačega kraja. Najprej so se pogovarjali, kje so otroci doma in izdelali histogram. Ugotovili so, da večina otrok živi v Pavlovi vasi, nekaj jih živi tudi v Pišecah in v Podgorju pri Pišecah. Ogledali so si različne knjige, brošure, dokumentarne posnetke o kraju. Tematiko so uvajali tudi v različne gibalne igre in tako je nastal poligon Sprehod po Pišecah.

Otroci so pokazali velik interes za spoznavanje Maksa Pleteršnika, zato jim je g. Martin Dušič razkazal njegovo domačo hišo. V skupino so povabili tudi upokojeno učiteljico go. Anico Butkovič, ki je otrokom vedela odgovoriti na vsa vprašanja o kraju.

Videno so otroci tudi likovno upodabljali. Najbolj so uživali, ko so slikali na prostem, in sicer ob mlinu pri izviru Gabernice. Pri tem so jim vzgojiteljice skušale ponuditi čim več različnih likovnih tehnik primernih njihovi starosti. Spoznali so grafiko, slikanje z akrilnimi barvami, temperami in vodenimi barvami, risali so s svinčnikom in ogljem, izdelali praskanko. Na sprehode po kraju so vedno odnesli tudi fotoaparat, s katerim so fotografirali, karkoli jih je pritegnilo. Njihove fotografije so uporabili tudi na maketi, ki so jo izdelali iz lesenih kock.

Fotogalerija (Foto: Vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece):

Na koncu se je porodila tudi zamisel o razstavi, ki pa je zaradi takratnih protikoronskih ukrepov niso mogli postaviti v zaprtem prostoru, zato so sklenili, da bo le-ta na ogled postavljena na prostem.

In res je na prostem. Njihove izdelke – prave umetnine – si je moč ogledati na ograji pri šoli, ob pločniku proti centru vasi, pri trgovini, cerkvi, največ izdelkov – maketa, fotografije, risbice, mnenja otrok … - pa je razstavljenih pod vaškim kozolcev, ki je odprt od 8. do 16. ure. Če vas pot zanese v Pišece, si le vzemite čas za kratek poučni sprehod, ki vas bo prav tako navdušil, kot je vse nas. Na naše najmlajše smo tudi šolarji zelo ponosni, predvsem pa gospa ravnateljica Nuška Ogorevc. Vabljeni v Pišece, razstava je odprta do 11. marca. Ne bo vam žal!

Hana Plevnik, novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

brežice
šole v posavju
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja