Skip to main content
Torek, 16. april 2024
03.03.2021
09:31
Obmejna policijska uprava Krško
Grafika: ePosavje.com
Novembra bi v Krškem morala zaživeti obmejna policijska uprava, ki bi se v Posavju vrnila po desetih letih, odkar so jo s projektom Libra ukinili in pridružili Policijski upravi Novo mesto.

Od novembra naprej v Krškem obmejna policijska uprava?

Leta 2011 so krško policijsko upravo pridružili novomeško

KRŠKO Na zadnji februarski torek so sogovorniki v Krškem govorili o vzpostavitvi obmejne policijske postaje. Kot nam je po sestanku povedal sevniški poslanec Tomaž Lisec, je namreč minister za notranje zadeve Aleš Hojs sprejel sklep o ustanovitvi obmejne policijske uprave z sedežem v Krškem. Policijska je v Krškem bila do leta 2011, ko so jo v sklopu projekta Libra priključili Policijski upravi Novo mesto. Takrat so v tem projektu Policijsko upravo Postojna pridružili koprski policijski upravi, Policijsko upravo Slovenj Gradec pa Policijski upravi Celje. 

"Takrat so želeli našo regijo zmanjšati in okrepiti drugo regijo"

"Odkar sem prestopil prag državnega zbora, sem začel opozarjati na to zgradbo, na CKŽ 55a, kjer je bila včasih policijska uprava, katero so leta 2011 izpraznili s projektom Libra. Takrat so želeli našo regijo zmanjšati in okrepiti drugo regijo. Glede na to, da sem na zaslišanju že prvega ministra spraševal, ki mi ni dal nekih obljub, pri tej novi vladi pa je sedanji minister že takoj rekel, da je seznanjen s tem in da bodo to preučili, smo se začeli pogovarjati v tej smeri, da bomo nekaj pripeljali nazaj," nam je povedal poslanec Dušan Šiško.

Šiško: "Do konca novembra naj bi se v Krško vrnil oddelek policije"

"V torek smo se sestali tako krški kot brežiški župan, jaz in Tomaž Lisec iz Sevnice, kateremu se moram res zahvaliti za njegovo podporo. Pri tem smo se dogovorili, da naj bi nekje do konca novembra to stavbo sanirali, saj je res v slabem stanju, v njej je potrebna adaptacija. Dogovorili smo se, da naj bi se do konca novembra vrnil nek oddelek policije, oziroma enota za varovanje južne meje, tako je vsaj minister zagotovil," dodaja Šiško.

"Imamo strateške projekte"

Poslanec iz vrst Slovenske nacionalne stranke opozarja, "da imamo strateške projekte, saj imamo nuklearno elektrarno, imamo mednarodni železniški prehod imamo več mejnih prehodov. Tudi Obrežje je zelo veliko in tranzitno. Da se vzame policijska uprava iz Krškega, je nezaslišano."

Šiško ne more razumeti, kako je tedanja politika sploh dovolila, "da se niso nič upirali, da je ne bi odpeljali iz Krškega. Po drugi strani pa imamo veliko priseljencev, imamo probleme z Romi, tako da bo vsaj neka varnost, Ljudje, oz. Krčani se bodo lahko bolj sproščeno sprehajali po Krškem. Ker to kar se sedaj dogaja po trgovinah v Krškem, kaj počenjajo Romi, to ne pelje več nikamor."

"Pri vseh posavskih poslancih in županih je tlela želja, da ta sedež dobimo nazaj"

"Že odkar se je takrat leta 2011 zgodilo, da so Krškemu vzeli sedež policijske uprave, je pri vseh posavskih poslancih in županih tlela želja, da ta sedež dobimo nazaj. Na žalost prejšne vlade niso imele posluha, potem pa smo na mojo pobudo, predvsem pa tudi na zelo vztrajno ponavljanje teh besed v državnem zboru kolega Dušana Šiška, prišla na sestanek k ministru Hojsu," nam je povedal poslanec Tomaž Lisec (SDS).

Obmejna policijska uprava v Krškem

Lisec pravi, da je minister Hojs glede na aktualno problematiko, "tako z ilegalnimi migranti kot tudi z romsko skupnostjo razmislil in po tem sprejel sklep. Torej je to že formalno pravno urejeno, o ustanovitvi sedeža policijske uprave v Krškem, imenovala naj bi se obmejna."

Od 40 do 45 policistov v prostorih nekdanje Policijske uprave Krško

Zato je bil sestanek na terenu, tako Lisec, "da so sam minister kot tudi direktor policije in gospod, ki skrbi za logistiko na policiji, ugotovili, kakšne so sploh logistične možnosti. Govori se o okoli 40 do 45 policistov, ki naj bi se naselilo v tiste prostore, ki so izgubili duh leta 2011, ko je bila Policijska uprava v Krškem ukinjena. Minister je sprejel sklep o ustanovitvi obmejne policijske uprave z sedežem v Krškem."

Prvotna želja je bila 1. april, zdaj je november

Prvotna želja je bila, da bi nova obmejna policijska postaja s prvim aprilom že delovala. "Po ogledu teh prostorov smo ugotovili. da je potrebno določene prostore urediti, čisto logistično: parket, nova okna, pogledati kako je z elektriko." Prišli so do hitrega sklepa, da bi s prvim novembrom policijska obmejna uprava v Krškem tudi dejansko zaživela z vso logistično podporo. "Predvsem pa da bi notri že delovali policisti, ki bi opravljali svojo nalogo v skladu s svojimi navodili in zakonodajo," dodaja Lisec.

Avtocestna policija bo imela sedež v Postojni

Projekt "vračanja" policijskih postaj na leta 2011 ukinjena območja so začeli v Postojni. Generalni direktor policije Anton Olaj je namreč v ponedeljek, na podlagi internega razpisa za direktorja uprave avtocestne policije, imenoval svojega predhodnika na tem položaju Andreja Juriča. Sedež uprave bo v Postojni, skupno s petimi specializiranimi enotami je, tako poroča Slovenska tiskovna agencija, predvidenih 283 delovnih mest, v praksi naj bi zaživela 1. aprila.

(bš)

krško
brežice
državna meja
policija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja