Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
16.09.2020
12:01
Podpis pogodbe most čez Krko v Brežicah
Foto: ePosavje.com
V zadnjih aprilskih dneh letošnjega koronaleta so v Brežicah zaključili z obnovo starega železnega mostu čez reko Savo. V ponedeljek so podpisali pogodbo za obnovo še tistega čez reko Krko.

Podpis pogodbe za obnovo železnega mostu čez Krko

BREŽICE V sredini julija leta 2018 so v Brežicah začeli z obnovo železnega mostu čez Savo. Do letošnjega aprila so na njem prenovili celotno nosilno konstrukcijo, zamenjali vsa vozlišča, nosilno konstrukcijo, uredili odvodnjavanje, postavili hidroizolacijo in celoten most prebarvali. Na obnovo zdaj čaka še njegov krajši sosed, most čez reko Krko. V ponedeljek so z izvajalcem del, podjetjem Rafael d.o.o., podpisali pogodbo za obnovo drugega dela železnega mostu čez Savo in Krko v Brežicah.

Rok za dokočanje del je 30. junij 2021

"Dela se bodo začela takoj"

"V občini Brežice smo zaključili z izbirnim postopkom za nadaljevanje obnove mostu čez Krko in sredinskega dela mostu, ki povezuje Savo in Krko. Vrednost investicije je okoli 277.000 evrov, dela se bodo začela takoj, rok za dokončanje del je 30. junij 2021," je ob dopoldanskem podpisu pogodbe povedal brežiški župan Ivan Molan. Obnova obeh mostov je velika investicija za občino, nadaljuje župan. Ob tem izpostavlja, da gre spomeniško zaščiten železni most, zgrajen leta 1906, ki je (bil) potreben popolne prenove.

Na mostu čez Krko bo potrebno odstraniti betonsko ploščo

"Na mostu čez Krko je potrebno odstraniti betonsko ploščo, ki jo moramo zamenjati z vsemi ostalimi opornicami. To bo zagotovo ena večjih investicij v občini Brežice, saj bo skupna vrednost mostu čez Savo in Krko skoraj 2,4 milijona evrov. Investicija bo povsem financirana iz občinskih sredstev," je še povedal župan. Kot dodaja, bo to dodana vrednost občini Brežice, mestu Brežice. Spomeniško zaščiten most bo dopolnil ponudbo razvoja mesta in pomembnih stavb, ki jih imajo v Brežicah.

Kako bo potekal promet?

"Za pešce in kolesarje, pogovarjamo pa se tudi, da bi bil v določenem času odprt za osebna vozila"

Na vprašanje, kako bo po obnovi potekal promet, Molan odgovarja, da bo obnovljen most namenjen kolesarjem in pešcem. "Pogovarjamo se še tudi o tem, da bi ostal tudi za osebna vozila, vendar samo v določenem času - predvsem takrat, ko gre največ vozil iz mesta. Pozneje bi ostal odprt samo za pešce in kolesarje."

Več o obnovi jeklenega mostu čez Krko v Brežicah

Z obnovo mostu tudi obnova vmesnega dela, tj. inundancije

"Na jeklenem mostu je potrebno obnoviti vsa dotrajana vozlišča. S pomočjo notranje konstrukcije bomo sam most privzdignili in pričeli s sanacijo samih vozlišč. Predhodno bomo odstranili asfalt, predvidena je tudi zamenjava armirano-betonske plošče ter izvedba zaščite celotne konstrukcije," je o prvih korakih obnove povedala Marija Možina, direktorica izbranega podjetja Rafael d.o.o.

Kdaj začnejo z deli? Možina: "Upam, da že v tem tednu"

Hkrati z obnovo mostu bo potekala tudi obnova vmesnega dela med obema mostovoma, ti. inundacije. "Predvidevamo zamenjavo vseh diletacij, izlivnikov, obnovo ograje in asfalta tam, kjer je zelo poškodovan," je dodala sogovornica. Tako upajo, da bi z deli pričeli že v tem tednu.

"Če bo vreme primerno, bomo zaščito jeklenega mostu naredili že v letošnjem letu"

"Odvisni smo od vremena, za samo zaščito jeklene konstrukcije mora biti primerna vlaga in temperatura. Z deli bomo začeli takoj, dokler je takšno vreme. Če bo vreme primerno, bomo zaščito naredili že v letošnjem letu in ne vidim težav, da ne bi zaključili do 30. junija 2021, kot je predvideno po pogodbi," je še zaključila sogovornica.

Pomembna simbola mesta in občine

Železna mostova čez Savo in Krko, ki sta bila zgrajena leta 1906 v času Avstro-Ogrske, sta pomemben simbol tako mesta Brežice kot občine. Mostova sta pomembni prometni povezavi med levim in desnim bregom Save (in Krke), med štajerskim in kranjskim delom brežiške občine.

(bš)

brežice
video

Pridružite se nam