Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
12.04.2021
10:41
Pozeba v sadovnjakih, 8. april 2021
Foto: ePosavje.com
"Katastrofa zagotovo je," po seriji hladnih dni in pozebi v nasadu jabla pravi Anton Koršič iz Arnovega sela. V njihovem sadovnjaku raste sorte jabolk bonita in kakšna bo letos letina? Če sploh bo?

"Stanje v sadovnjakih? Blizu katastrofe"

BREŽICE Tudi v nasadu jablan pri Antonu Koršiču je aprilska pozeba naredila svoje. "Težko je danes podati dokončno oceno stanja v sadovnjakih. Zagotovo je blizu katastrofe. Mislim, da je škoda prej bližje 100 kot 80-procentnemu izpadu. Moramo še kakšen dan počakati, da dobimo realnejše ocene," pravi Koršič in dodaja, da bodo lahko realno oceno o razsežnostih pozebe od 7. do 9. aprila 2021 podali po končanem junijskem trebljenju. 

"Cvetovi, ki smo jih prerezali, so črni"

"Kolikor vidimo, je veliko cvetov odprtih, okoli 80-90% cvetov. V sredo zjutraj so bile temperature okoli -5,5°C, v četrtek zjutraj zopet -4°C in to so temperature, ki ne obetajo nič dobrega. Če bi zdaj na hitro rekel ... Cvetovi, ki smo jih prerezali, so črni. Moramo počakati, preuranjeno je zdaj govoriti o dokončnih oceni. Katastrofa pa zagotovo je."

"Negativne temperature so bile 13-14 ur skupaj"

Koršič ne pomni, da bi v takšnem rastnem obdobju bilo tako hladno in predvsem toliko časa hladno. "Negativne temperature so bile 13-14 ur skupaj, to je skoraj teoretično nepojmljivo," pravi.

"Sadjarji dihamo na škrge, če že sploh še dihamo."

V tem koncu Slovenije smo imeli v zadnjih petih, šestih letih, tako sogovornik, pozebo. "To je skoraj nerazumljivo, prej pa dolgo obdobje skoraj nič, ali pa zelo redko. Zdaj pa v zadnjem obdobju, razen leta 2017, so bila pozebna leta in to je zelo težko. Sadjarji dihamo na škrge, če že sploh še dihamo. Mislim, da nas ta ljubezen, entuziazem bolj drži pokonci kot ekonomika. Sadovnjak je nekaj takšnega, kar ne moreš danes posekati in imeti nekaj drugega. To so ogromne investicije, ogromih vložki. Vedno le upaš, da nekaj bo od tega.

Več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(eP)

pozeba
krško
brežice
kmetijstvo
video

Pridružite se nam

Zadnje novice