Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
10.04.2021
12:39
Pozeba v Krškem, Evrosad
Grafika: ePosavje.com
V petkovem jutru smo se pogovarjali z direktorjem družbe Evrosad. Boštjan Kozole nam je povedal, da stanje po pozebi v njihovih sadovnjakih ni nič kaj rožanto. Prav nasprotno, so zelo zaskrbljeni.

Po pozebi v Evrosadovih sadovnjakih

KRŠKO Po treh dneh zelo nizkih temperatur za mesec april in pozebi v sadovnjakih so zaskrbljeni tudi v podjetju Evrosad, vodilnem slovenskem proizvajalcu jabolk, hrušk, breskev, jagod in v zadnjem času tudi ostale zelenjave. "Dve ekstremni pozebi, danes klasična in močna, bodo zagotovo pustile posledice. Seveda je nemogoče ocenjevati, ker še ni končano. Se pa bojimo, da bo škoda ogromna," pravi direktor podjetja Boštjan Kozole.

V oroševanih sadovnjakih dobro kaže

Zato pa dobro kaže v sadovnjakih, ki so jih v teh dneh zaščitili z oroševanjem in to kljub temu, da so prvo noč morali oroševati celo 16 ur, kar je svojevrsten, žal negativen, dosežek. V podjetju imajo okoli 200 hektarjev površin, oroševanje imajo vzpostavljeno na kompleksu, velikem okoli 50 hektarjev. V skupini Evrosad sicer s še dvema podjetjema in kooperanti obdelujejo več kot 500 hektarjev površin. "Nekje 18% površin imamo oroševanih. To je vsaj nekaj osnova, kjer se lahko pričakuje količinski kvalitetni pridelek in upanje, da bo na vsaki lokaciji še kaj ostalo."

"Štiri pozebe v zadnjih šestih letih očitno niso več slučaj"

Po Kozoletovih besedah tako močne pozebe v Evropi ne pomnijo. Te so bile vsakih toliko let, "vsakih 15, 20 let. Kar naenkrat pa v letih 2016, 2017, pa lani in letos. Štiri pozebe v zadnjih šestih letih očitno niso več slučaj, očitno je postalo pravilo."

Že leta 2009 so v Evrosadu začeli s pridobivanjem dovoljenj za vzpostavitev sistema oroševanja. "Na žalost smo pozebi v letih 2016 in 2017 zamudili, na drugi strani pa smo v kompleksu v Vrbini lansko pozebo in upam, da tudi letošnjo, rešili."

Kozole izpostavlja še, da je sistem oroševanja osnova za nadaljnje delovanje. "Verjetno bo dobilo prednost pred ostalimi investicijami ali obnovami. Enostavno, delati nove sadovnjake brez namakanja in oroševanja ni več prihodnosti," še zaključuje.

Več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(eP)

pozeba
krško
brežice
kmetijstvo
video

Pridružite se nam