Skip to main content
V Posavju -3.2° C Sreda, 1. februar 2023
25.12.2021
10:42
Foto: ePosavje.com
Podali smo se po pravljično-doživljajski poti Krškočara, ki je nastala v sodelovanju Zavoda Škrateljc in Mestne občine Krško. Krškočara pa ni le doživetje, temveč tudi prava čarovniška šola.

“Čara bara, Krško čara”

KRŠKO Krškočara ima devet razredov in v vsakem od njih se otroci naučijo novih čarovniških spretnosti. Med obvezno opremo spada Čarobukvica, to je čarovniška knjižica z vsemi nalogami in točkami, ki jih otroci obiščejo na tej gozdni poti, na koncu pa prejmejo spričarovalo. "Na poti potrebujejo tudi svinčnik, ki ga dobijo zraven in je hkrati tudi čarovniška palica. Z njim bomo uporabili tudi že prve čarovnije v tej čarovniški šoli," pojasnjuje Nina Peče Grilc iz Zavoda Škrateljc.

Po štirikilometrski poti v približno treh urah

Dobro označena pot se začne pri Mestnem muzeju Krško in je dolga približno štiri kilometre. Vodi do razvalin krškega gradu, nato po grebenu proti Guntam in nazaj v Krško. Na poti se nahaja tudi naselje petih čarovniških hišic. "Krškočara je pravzaprav pot, ki poskuša motivirati, celo družino navdati z nekim veseljem, hkrati pa se skozi to izkušnjo v naravi skozi igro zelo veliko naučijo. Po sprehodu skozi zimski gozd, pridejo družine domov bogatejše, navdušeni smo nad njihovim odzivom," dodaja Uroš Grilc in ob tem pripomni, da gre za sedmo pravljično doživljajsko pot, ki jo je postavil Zavod Škrateljc.

Čarovniška šola Krško čara

Vse naše poti so ustvarjene tako, da gre družina sama na pot s Čarobukvico in čarobno palico, odlično je, če otroci prej poznajo slikanico, osnovno zgodbo o čarovniški šoli Krško čara. Za vse, ki pa si želijo vodenja in nečesa malce drugačnega, pa imamo redna vodenja, novembra in decembra smo jih izvajali vsak teden. Vsa so bila dobro obiskana, ne glede na letni čas, nič nas ni ustavilo in uživali smo.” S tem bodo nadaljevali tudi v naslednjem letu.

(eP)

krško
video
posavski tednik
krškočara

Pridružite se nam