Skip to main content
V Posavju 8.7° C Sreda, 1. december 2021
11.02.2021
12:13
Krško, 2021
Foto: arhiv ePosavje
Potrjena še zadnja dva ribiška projetka LAS Posavje, imenovana Po-Savski rečni turizem in Ribje legende.

Potrjena še dva ribiška projekta LAS Posavje

KRŠKO Regionalna razvojna agencija Posavje, vodilni partner LAS Posavje, je 9. februarja 2021 s strani Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) prejela še zadnji dve odločbi zadnjega javnega poziva ribiškega sklada LAS Posavje v tem programskem obdobju.

Po-Savski rečni turizem

Projekt Po-Savski rečni turizem (akronim: »PORT«) je Občina Radeče s partnerji JZ KTRC Radeče, Ribiško družino Radeče, Hortikulturnim društvom Radeče in Posavskim muzejem Brežice oddala na 4. javni poziv LAS Posavje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), projekt pa je odobren s sredstvi omenjenega sklada v višini do 139.000 evrov.

Projekt bo potekal v dveh fazah

Kot pravijo na RRA Posavje, "projekt Po-Savski rečni turizem temelji na neizkoriščenih turističnih potencialih, ki jih regiji nudi reka Sava s pritoki. Izvedba operacije bo potekala v dveh fazah. V prvi, ki je pretežno lokalnega značaja, se bodo osredotočili na krepitev primera dobre prakse z vzpostavitvijo ribiške vasice in nadgradnjo radeškega ribolovnega območja ter oblikovanjem doživetja tradicionalni savski čoln, v drugi fazi, ki pa je pretežno regionalnega značaja, pa bodo s pomočjo rezultatov prve faze moči usmerili v prve večje korake (smernice, elaborati, regijska konferenca, prodajni image katalog z novimi tržnimi produkti itn.) na področju regijskega povezovanja na temo rečnega in ribolovnega turizma."

Ribje legende

V višini do 138.264,91 evrov pa so odobrili še en projekt, ki so ga poimenovali Kulturna in zdrava ribja gastronomija in ribištvo nekoč in danes (akronim: »Ribje legende«), ki jo je na 4. javni poziv LAS Posavje ESPR oddala Kmečka zadruga Krško z.o.o. skupaj s partnerji RD Sevnica, CPT Krško in Domačija Repovž d.o.o.

Kateri so cilji tega projekta?

V obrazložitvi projekta pravijo, da so njegovi cilji identifikacija »ribjih legend« in nesnovne kulturne dediščine ribje gastronomije in ribištva, razvoj povezanega turističnega produkta »Zdrav užitek - rečne ribe in vino« kot odgovor na zahteve sodobnega turista/potrošnika ter vzpostavitev 5-zvezdičnega doživetja v Posavju. Ob tem pa tudi razvoj sodobne ribje gastronomije in tehnik za shranjevanje surovin, zagon učnega in demonstracijskega centra v Kleti Krško ter razvoj kulture pitja vina in testiranje trajnostnih in naravnih kmetijskih praks ter promocija, izobraževanje in informiranje o zdravem življenjskem slogu in ribji gastronomiji nekoč in danes.

Sestanek na RRA Posavje

Delovnis sestanek o izvajanju pristopa CLLD ("od spodaj navzgor"

V sredo, 10. februarja 2020, so na Regionalni razvojni agenciji Posavje gostili delovni sestanek s predstavnico Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in nosilko ukrepa CLLD ESPR, dr. Bety Breznik. Kot so sporočili z RRA Posavje, so bile na sestanku prisotne še direktorica RRA Posavje mag. Nataša Šerbec, vodja službe za projektno sodelovanje Nataša Šterban Bezjak in Manuela Bojnec, ki je na RRA Posavje zadolžena za izvajanje ribiškega sklada.

Pogovor tudi o naslednji finančni perspektivi

"Med drugim je potekal pogovor tudi o naslednji finančni perspektivi, od katere si LAS Posavje kar precej obeta. LAS Posavje je bil namreč v obdobju 2014‒2020 zelo uspešen pri črpanju sredstev ribiškega sklada, saj je na štirih javnih pozivih LAS Posavje za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, skupaj razpisal kar 2.099.463,04 € oziroma 37,6 vseh sredstev LAS Posavje," so dodali.

(bš)

rra posavje
posavje

Pridružite se nam