Skip to main content
Petek, 12. april 2024
06.04.2021
19:44
Sneženje, 6. april 2021
Grafika: ePosavje.com
Hladna fronta se je s severa Evrope premaknila proti jugu, zjutraj je za kratek čas deževalo, nato pa se je sneženje okrepilo, v višjih legah je novega snega tudi več kot 15 centimetrov.

Sneženje bo ponehalo, sledijo tri zelo hladna jutra

Padavine bodo sredi popoldneva ponehale

KRŠKO V torkovem dopoldnevu bo oblačno s sneženjem, ki bo na severu že hitro ponehalo. Padavine se bodo pomikale proti jugu, tam bo sneženje ponehalo sredi popoldneva. Po napovedih vremenoslovcev, se bodo popoldne oblaki trgali, nastalo bo še nekaj snežnih ploh. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem okoli 9 °C.

Na Lisci 14 cm snega

V torkovem jutru so do 9.30 ure na Lisci zabeležili 14 cm novega snega, še tri več na Kumu, 8 cm so ga izmerili na Miklavžu na Gorjancih, tri manj v Novem mestu. V Posavju je količina padavin zelo neenakomerno razporejena, največ snega je na pogorju Lisce in Bohorja, v Krškem se je sneg komaj zaznavno prijel na travnike, višje proti Senovem ga je na travnikih precej več.

Kako kaže?

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo kratkotrajne, predvsem snežne plohe, bo pa popoldne prehodno zapihal severozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do okoli -12, ob morju okoli -1, najvišje dnevne od 4 do 10 °C.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Strah pred pozebo vse večji

V vinogradih

Ob napovedanih nizkih temperaturah je strah pred pozebo upravičeno vse večji. Sadovnjaki so v cvetočih barvah, tudi v vinogradih so že vidni prvi znaki novega vinskega letnika. "Vinograde na širšem območju Posavja bo tako po predvidevanju prizadela zopet kar močna spomladanska pozeba brstov, ponekod tudi majhnih mladik vinske trte. Trta je v vsej rastni sezoni zelo občutljiva na nizke temperature. Predstavljajo ji znatno težavo, posebej, ko temperature padejo pod ledišče. Občutljivost za nizke temperature se pri trti razlikuje glede na sorto vinske trte in podlago," ob tem pravijo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.

"Enostavno bo najbolje počakati 10-14 dni in upati, da bo v tem času vsaj malo deževalo"

Kot dodajajo, "bodo ohladitev in padavine, ki so predvidene v torek, znatno okrepile intenzivnost pozebe. Zelene odgnane mladike so na vinski trti lansko sezono pozeble od 80-100% v vinogradih, ki ležijo nekje od 250 do 260 m, razen na posameznih parcelah, kjer se je megla pojavila dovolj zgodaj in tako zaščitila zemljo pred ohlajanjem, so trte »ušle« pozebi."

In kako kaže? "Enostavno bo najbolje počakati 10-14 dni in upati, da bo v tem času vsaj malo deževalo in da se bodo temperature dvignile. Pri zelenih delih bomo pri odstranjevanju poganjkov morali biti dosledni, saj bo zbrstelo mnogo mladik iz sobrstov in spečih oči, tako da bo obseg zelenih del večji kot sicer. Zelenih del se bo potrebno lotiti zgodaj, ko bodo poganjki veliki 10-20 cm. Zelo pazljivo bomo morali dognojevati predvsem z dušikom," sporočajo.

Zelenjava

"Prekriti z vlakninami, najbolje bi bilo uporabiti nizke tunele"

Zgodnje spomladanske pozebe lahko prizadenejo vse že posajene vrste zelenjave. Tako pravijo, da so občutljivejše vrste, kot je solata, ki je že v fazi delanja glav oziroma tik pred pobiranjem. Mlade, komaj posajene sadike solate prenesejo tudi do -5 °C, odvisno od utrjenosti. "Vsekakor je nujno vse rastline (zelje, grah, čebulnice, peteršilj….) prekriti z vlakninami, najbolje bi bilo, da bi uporabljali nizke tunele," svetujejo.

Oroševanje, Posavje

Sadjarstvo

O vplivu nizkih temperatur na sadno drevje pravijo, da lahko teoretično vse temperature pod -1°C pri cvetočih rastlinah in -1,5°C pri še zaprtih cvetovih povzročijo poškodbe plodičev oziroma cvetov ali mladih poganjkov pri jagodičju. "Poškodovanost je v prvi vrsti odvisna od sadne vrste, sorte, njenega razvojnega stadija in predvsem obdobja trajanja nizkih temperatur."

Kako zmanjšati škodo, ki jo lahko povzroči spomladanska pozeba?

Mulčenje, namakanje tal, odpihovanje rose z dreves, kurjenje in zamegljevanje

Na KGZS - Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so pripravili tudi nekaj ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate škodo v sadovnjakih. Med ukrepi izpostavljajo mulčenje, "negovana ledina z večjo listno površino odbije več sončnega sevanja podnevi, ponoči pa odda več toplote zaradi transpiracije – izhlapevanja vode skozi liste. Zato je potrebno pred nevarnostjo pozebe travno rušo pomulčiti tik nad tlemi, da uničimo večino listne mase. Tako bodo izgube toplote s transpiracijo čim manjše." Kjer je mogoče, predlagajo namakanje tal, sušenje oziroma odpihovanje rose iz dreves, v lanski pozebi se je veliko posavskih sadjarjev poslužilo tudi kurjenja in zamegljevanja.

Zaščitne folije, koprenaste zastirke, parafinske sveče

Prav tako predlagajo uporabo zaščitnih folij in koprenastih zastirk ter uporabo parafinskih sveč, z njimi so v lanskem letu že beležili prve dobre izkušnje pri varovanju breskev v odcvitanju pri negativnih temperaturah pod -3°C.

"Včasih je odločilno že pol stopinje oz. ura dlje vztrajanja nizkih temperatur"

"Glede na izkušnje minulih let vemo, da je včasih odločilno že pol stopinje oziroma ura dlje vztrajanja nizkih temperatur, zato je potrebno biti aktiven in se s pomočjo lastnih aktivnosti izogniti ali pa vsaj zmanjšati posledice pozeb ter hkrati priti do lastnih spoznanj, kaj res deluje in kaj ne. Zgodnejša vegetacija in napovedi pogostejših slan nas opozarjajo na aktivnejše preventivno delovanje predvsem v smeri skrbi za dobro kondicijsko stanje in prehranjenost rastlin v predhodnem letu in na temeljito strokovno presojo ustreznosti leg in izbire sadnih vrst ter podlag za sajenja v prihodnje," še izpostavljajo v svetovalnih nasvetih.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
vreme v posavju
pozeba

Pridružite se nam