Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
02.09.2020
19:24
Neurje s točo na Bregu in Razborju
Grafika: ePosavje.com
Močno neurje je v nedeljo popoldne zajelo občini Sevnica in Radeče. Škoda je ogromna, toča je v le nekaj minutah uničila poljščine ter poškodovala ostrešja, fasade, okna in avtomobile.

"Najprej sem pomislila, da se otroci igrajo"

SEVNICA "V desetih minutah se je stemnilo in začelo padati. Najprej sem pomislila, da se otroci igrajo, potem pa le pogledam in vidim, da je toča, velika kot jajce. Česa takega še nisem videla," pojasnjuje Silva Fon z Brega, ki ji je neurje z močnim vetrom odneslo streho na gospodarskem poslopju. "Odnašalo je strehe, škoda je na njivah in v vinogradih."

Gasilci so imeli polne roke dela

Stanje se dan po neurju še ni normaliziralo, gasilci so imeli polne roke dela. "V nedeljo je bilo na terenu 165 gasilcev iz 14 gasilskih društev, danes (v ponedeljek, op. p.) pa je bilo na terenu 44 gasilcev iz osmih gasilskih društev. Za pokriti imamo še kar nekaj objektov, večinoma gre za gospodarske objekte, ostalo pa je še nekaj hiš. V nedeljo smo se namreč posvetili sanaciji stanovanjskih hiš – nekatere smo pokrili s folijo, druge s strešniki," pravi poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič.

Neurje odneslo tudi streho na gasilskem domu

"Trudiš se, a je v petih minutah vse zaman."

Precej škode je utrpela tudi šola v Loki pri Zidanem Mostu in gasilski dom na Bregu. "Smo ob streho na gasilskem domu, sanacija bo za nas velik zalogaj," dodaja Janežič. Škode na objektu je za več kot deset tisoč evrov.

Krajani česa takega ne pomnijo: "To je bil rompompom."

Hudo neurje je zajelo tudi Razbor. Močan veter je med drugim odkril streho tamkajšnje cerkve. Ostrešje oz. tramovi cerkve so prileteli na gospodarski objekt Marjana Šanteja, ki ga med hudo uro ni bilo doma. "Gre za 50 do 60 metrov razdalje med cerkvijo in tem objektom. Razbilo mi je streho." Našemu sogovorniku neurje ni poškodovalo le strehe, ampak tudi uničilo kozolec.

Toča ni poškodovala le objektov

Krajani česa takega ne pomnijo. "Pred leti je bila toča, vendar ni bilo takega neurja. To je bil rompompom," pove Marjan Tajhmajster. Toča pa ni poškodovala le objektov, ampak tudi kmetijske površine. "V glavnem je šlo vse, za letos smo zaključili," pravi Tajhmajster. "Trudiš se, a je v petih minutah vse zaman, groza," dodaja Silva Fon.

Škodo še ocenjujejo, a je zagotovo velika

Finančne ocene škode v Sevnici še nimajo, a je ta zagotovo velika. Po besedah sevniškega župana Srečka Ocvirka, popisne komisije škodo beležijo in evidentirajo. "Zagotovo bo šla preko milijon evrov, kajti moramo izpostaviti tudi kmetijske površine, ki jih je veliko, zelo majhen delež pa je zaščiten s protitočno mrežo, predvsem sadovnjaki, ostalo pa je povsem uničeno – tako v sadovnjakih, vinogradih kot tudi na poljih."

Neurje hudo prizadelo tudi občino Radeče

Močno neurje s točo je zajelo tudi občino Radeče. Razkrivalo je hiše, poškodovalo stekla in avtomobile, uničilo poljščine, navaja župan Tomaž Režun. "Gasilci so imeli približno 25 intervencij. Po ocenah s terena je razkritih okoli 50 hiš, poškodovanih približno 500 avtomobilov in razbito marsikatero steklo. Uničena so polja, pridelkov praktično na nekaterih področjih ni. Hudo nas je prizadelo."

Župana računata na pomoč države

V nedeljo in ponedeljek je pri odstranjevanju posledic sodelovalo približno 80 gasilcev iz vseh štirih prostovoljnih gasilskih društev iz občine Radeče, pomagali so tudi gasilci iz Zidanega Mosta. Škoda bo tudi tukaj velika, po prvih ocenah bi ta lahko znašala dober milijon evrov in pol. Tako radeški kot sevniški župan računata, da bo država priskočila na pomoč.

(eP)

posavski tednik
video
sevnica
radeče
vreme v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja