Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
26.03.2021
19:56
Minister Podgoršek o statusu v stranki Desus
Foto: ePosavje.com
Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je bil v Vladi Republike Slovenije kot minister iz kvote stranke Desus. Bil zato, ker mu je v četrtek zvečer članstvo v stranki "v skladu s statutom" prenehalo.

Podgoršek ni več član stranke Desus, minister za kmetijstvo zaenkrat ostaja

Z izstopom stranke Desus iz vladne koalicije, bi moral odstopiti tudi njihov minister

SEVNICA Na seji izvršnega odbora stranke Desus je v četrtek zvečer začasni predsednik stranke Anton Balažek povedal, da je članstvo v stranki "njihovem" ministru za kmetijstvo v Vlade Republike Slovenije prenehalo. Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe je namreč seznanila izvršni odbor z ugotovitvijo, "da je v skladu s statutom v stranki prenehalo članstvo ministru za kmetijstvu Jožetu Podgoršku. Statut stranke namreč določa, da mora v primeru izstopa Desusa iz vladne koalicije, njen minister odstopiti. V kolikor to ne stori, mu preneha članstvo v stranki."

Minister Podgoršek po izključitvi iz stranke Desus

"Na nek način je bila odločitev pričakovana"

Ob robu obiska v Posavju je minister Podgoršek v Sevnici povedal, da spoštuje odločitev Desusa. "Na nek način je bila odločitev pričakovana. Še naprej verjamem v to, da je Desus sposoben konsolidirati svoje vrste in po vladi bom po svojih najboljših močeh še vedno poskušal skrbeti za to, da bi se vendarle čim večji del programa stranke Desus v vladi tudi udejanil. Odločitev komisije sprejemajo, saj druge možnosti praktično nimam."

Se bo priključil kateri drugi stranki? "Mislim, da to trenutno niti ni potrebno"

Na vprašanje, ali še ima podporo poslancev Desusa, misli, da podporo poslancev in predsednika vlade še ima. "Zaenkrat nadaljujem s svojim delom na tem ministrskem resorju," pravi Podgoršek. "Kot strokovnjak ostajam v funkciji ministra in v tem trenutku z že omenjeno podporo menim, da niti ni potrebno," pa je odgovoril na vprašanje, ali se bo priključil kateri drugi stranki.

Nadaljevanje živahni dni v politiki

SMC z novim vodjo poslanske skupine, trije njihovi poslanci že "nekdanji"?

V četrtek smo poročali o živahnem dogajanju v stranki SMC. Petek je prinesel nadaljevanje. Gregor Perič je na položaju vodje poslanske skupine zamenjal Janjo Sluga. Sluga, Branislav Rajić in Igor Zorčič v petkovem dopoldnevu niso sodelovali na seji poslanske skupine, po neuradnih informacijah pa naj bi skupaj z Jurijem Lepom, še do nedavnega poslancem Desusa, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Počivalšek: "Za Slovenijo je pomembno, da celotna ekipa vesla v isto smer"

Po navedbah predsednika stranke Zdravka Počivalška so trije poslanci SMC na seji sveta SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. To na prvi pogled lahko izgleda kot izguba, na dolgi rok pa je za SMC in Slovenijo pomembneje to, da celotna ekipa vesla v isto smer, meni Počivalšek.

(eP)

sevnica
politika
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi