Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
27.09.2019
14:00
Foto: ePosavje.com
Podnebni štrajk, ki je pet minut pred dvanajsto na slovenske ulice spravil mlade in mlade po srcu, je pljusknil tudi v Posavju, v Krško in Brežice. V nadaljevanju posnetek protesta iz Krškega.

"Posledice podnebnih spremeb se že kažejo"

KRŠKO Srednješolci so na Trgu Matije Gubca poklicali na pomoč. Poklicali na pomoč odgovorne, da nekaj spremenijo, spremenijo v dobro naše Zemlje. "Posledice podnebnih sprememb se že kažejo v povečanem taljenju ledenikov, kar vodi do dviga morske gladine. Prav tako se kažejo spremembe v številnejših in močnejših ciklonih in v vzorcih padavin. Ponekod poplave, drugod pa suše," so povedali mladi na podnebnem protestu v Krškem.

"TEŠ naj se zapre do najkasneje 2030"

Mladi v Krškem so med drugim izrazili tudi zahtevo po 40% znižanju izpustov toplogrednih plinov v prometu do leta 2040 glede na leto 2005. Ob tem želijo vzpodbuditi uporabo javnega potniškega prometa, kolesarjenja in peš premagovanja poti. V peti zahtevi mladi zahtevajo, da se Komisiji Vlade Republike Slovenije za prestrukturiranje premogovnih regij podeli mandat "za pripravo pravičnega in nadzornega načrta za zaprtje termoelektrarne Šoštanj, premogovnika Velenje ter oblikuje plane za prehod v zeleno in socialno prihodnost regije."

Protest tudi v Brežicah

Ob tem je istočasno protest podoben protest potekal tudi v Brežicah, izpred Gimnazije Brežice so se mladi odpravili do občinske stavbe v Brežicah in podali enake zahteve kot njihovi kolegi v Krškem.

(bš)

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja