Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
31.08.2021
18:59
Obnova vodovodnega stolpa
Foto: ePosavje.com
V Brežicah so dopoldne podpisali pogodbo za obnovo vodovodnega stolpa, tega spomenika Brežic, Posavja in Slovenije. Obnovljen stolp naj bi svoja vrata odprl konec naslednjega leta.

Obnova vodovodnega stolpa v Brežicah

BREŽICE Vodovodni stolp na Bizeljski cesti v Brežicah bo predvidoma konec naslednjega leta zasijal v novi podobi. V Brežicah so podpisali pogodbo za obnovo, s katero bodo utrdili konstrukcijo stolpa in temeljito obnovili njegovo notranjost in zunanjost.

Vodovodni stolp je le še 60% potresno varen

Občina si je dve leti prizadevala za obnovo 46 m visokega kulturnega spomenika lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. Kot je ob podpisu pogodbe povedal brežiški župan Ivan Molan, so v letu 2020 uredili lastniško razmerje z najemnikom, februarja letos pa je občina pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo. Pri obnovi bo izjemno pomembna rekonstrukcija stolpa za zagotovitev stabilnosti in potresne varnosti, saj je pregled objekta razkril, da je Vodovodni stolp le še 60% potresno varen.

"Z deli bomo pričeli praktično že v dobrem tednu dni"

Jure Lopatič, SL Inženiring, med načrtovanimi deli izpostavlja vgradnjo vertikalnih in horizontalnih ojačitev. "Vertikalne ojačitve v armiranobetonskih vezeh in horizontalne ojačitve v karbonskih vlaknih ter v notranjosti objekta vgradnja jeklene konstrukcije, ki je hkrati tudi nosilna konstrukcija dvigala," je najpomembnejše strnil Lopatič.

"Z deli bomo pričeli praktično že v dobrem tednu dni," je napovedal sogovornik in dodal, da bo izvedba obnove zahtevna zaradi majhnega tlorisa. "Pričeli bomo z rušitvenimi deli v kletni etaži in ojačitvami temeljenja. Potem se bomo po višini dvigovali in prioritetno reševali statično sanacijo, šele potem sledi vgradnja novih vsebin."

Paviljon na drugi strani Ulice stare pravde

Ob Vodovodnem stolpu bodo na drugi strani Ulice stare pravde uredili paviljon, v katerem bosta trgovinica spominkov in kavarna, itd. Na Občini Brežice načrtujejo, da bodo vsebine, ki jih bodo ponudili v paviljon, tako turistične kot kulturne in družabne. Molan je ob tem občane zaprosil za razumevanje in potrpežljivost med potekom del obnove stolpa v središču starega mestnega jedra.

Predstavitve tudi na LCD zaslonih

"Do maja je potrebno urediti predvsem gradbena dela in statično sanacijo. Potem je potrebno urediti atrij, ki smo ga kupili v sosednji stavbi, in okolico. Predvidevamo, da bi lahko nekje do konca drugega leta lahko ta stolp sprejel prve obiskovalce," je ob tem dodal Molan. In pripomnil, da imajo vsebino za stolp več ali manj pripravljeno. V prvih štirih nadstropjih bodo predstavitve kulturne dediščine občine Brežice, na vrhu bo razgledna ploščad. "Določene stvari se bodo lahko dopolnjevale. Vodovodni stolp bo opremljen z LCD zasloni, na katerih bomo lahko sproti dopolnjevali vsebine in programe. Verjamem, da bo stolp narejen kot moderna zgradba, kjer bomo lahko dopolnjevali vsebine."

Sredstva iz občinskega proračuna

Pogodbena vrednost del obnove znaša 1.578.177,45 evrov z DDV. Na vprašanje, kako bodo investicijo financirali, je Molan povedal, da izključno iz virov občinskega proračuna. "V kolikor se bo v tem času pojavil razpis, na katerega se bomo lahko prijavili, bomo z veseljem iskali dodatne možnosti financiranja. Pomembno pri tem je, da smo pred dvema letoma uspeli lastniška razmerja z najemnikom, s katerim je bila leta 1998 sklenjena pogodba za 50 let."

Zunanji izgled ostaja

Kar bo tudi po obnovi najbolj vidno navzven, je zunanja podoba stolpa. Ta bo ostala takšna, kot je sedaj. "To je vse usklajeno s spomeniškim varstvom. Celo določene tende bomo odstranili, postavili bomo korita z zelenjem. Želimo, da bi bil vodovodni stolp bolj sonaravno vpet, kot je v tem trenutku. Več ali manj ostane isto, le pred vhodom bo postavljena steklena zaščita in dež ne bo prišel neposredno v vrata,"  je povedal Molan.

Podpis pogodbe za obnovo vodovodnega stolpa v Brežicah

Kaj vse bodo uredili?

S spremembo namembnosti bo obnovljen stolp postal razgledna točka, ki bo služila predstavitvi kulturne in tehniške dediščine. Z obnovo bodo stolp prilagodili ustrezni novi namembnosti in obiskovalcem. Tako bodo uredili klet, pritiličje in šest nadstropij.

Po načrtu bodo odstranili vse obstoječe etaže, od pritličja do 4. etaže in izvedli nove etaže z novim notranjim dvigalom iz kleti do razglednih točk na ravni balkonov v 5. nadstropju in vodohrana na 6. nadstropju.

Dve razgledni ploščadi, vodna fontana

  • V kleti bodo uredili univerzalne sanitarije za invalide, moške in ženske, prostor za čistilko, garderobe za zaposlene.
  • V pritličju bo info/zbirna točka za obiskovalce.
  • Od 1. do 4. nadstropja bodo uredili prostore za predstavitev vsebin iz preteklosti povezanih s stolpom, tehnična plat delovanja stolpa in raznovrstne predstavitve znamenitosti in ponudbe v sami občini – multimedijske vsebine.
  • V 4. nadstropju je predvidena tudi maketa stolpa.
  • V 5. nadstropju bodo naredili novo etažo, ki bo omogočala lažji dostop do balkonov in s tem poglede izven objekta, poimenovana kot prva razgledna ploščad. V tej etaži bo novo stopnišče 6. nadstropja / vodohrana, kjer bodo z novimi preboji vodohrana uredili drugo razgledna ploščad, ki izkorišča sedem dostopov do oken v obodnem delu.
  • V pritličju in zgornji etaži si bo možno natočiti tudi vodo v vodni fontani, ki bo rdeča nit obiska stolpa.

"To je res postal en tak simbol"

"Brežičani so vsi navezani na ta stolp in mislim, da tudi vsi iz okolice," pa je ob robu podpisa pogodbe povedala Alenka Černelič Krošelj. "Ves čas poslušamo od ljudi, ko vidijo vodovodni stolp vedo, da so nekje blizu doma. To je res postal en tak simbol. Tudi zgodba o vodi, o vodovodu, o napredku je vse v tem. Pa tudi ta, za podeželje značilna arhitektura. In mislim, da k temu pripomore tudi to, da sta v Sloveniji ohranjena le dva iz tega časa."

"Ljudje ves čas sprašujejo, kdaj bo možno na stolp"

Predsednica Krajevne skupnosti Brežice je dodala, da je proces do obnove stolpa kar dolgi. "Najbrž se številni spomnijo leta 2014, ko smo obeležili 100. letnico stolpa in takrat že tudi podali ideje ter še enkrat ponovili pobude, da se razmerje uredi in da stolp dobi malo drugačno funkcijo. Če smo iskreni, vemo, da lokal ni funkcioniral. Ljudje si stolpa niso vzeli kot tistega, kjer bi sedeli in pili kavo. Takih lokalov je v Brežicah kar nekaj, ki so jih ljudje posvojili. Ta pa je imel neko nesrečo, tudi mogoče zato, ker je to stolp.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Narediti se da čudovito zgodbo"

Kot še pravi Alenka Černelič Krošelj, "tu ni nekega udobja, so malo površine v vsaki etaži. Mislim, da bo to, da boš šel lahko gor, res čudovit razgled. Narediti se da čudovito zgodbo, lahko pogledamo daleč in to bo privlačno za nas, za lokalno, in širšo skupnost."

"To bo velika priložnost in dodatna ponudba za naše mesto"

"Ljudje ves čas sprašujejo, kdaj bo možno na stolp. Ljudje so v pričakovanju. Tudi turisti, ko vidijo ta stolp, vprašajo, ali se gre lahko notri. Mislim, da bo to velika priložnost in dodatna ponudba za naše mesto," je še povedala sogovornica.

(bš, eP)

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja