Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
18.11.2021
12:08
Kolesarska povezava Čatež ob Savi - Krška vas
Grafika: Občina Brežice
V Brežicah so danes podpisali dobrih 2,7 milijonov evrov vredno pogodbo za izgradnjo kolesarske povezave Krška vas - Čatež ob Savi.

Kolesarska povezava med Čatežem ob Savi in Krško vasjo

BREŽICE Med Čatežem in Krško vasjo bodo v začetku leta 2022 začeli z gradnjo nove kolesarska povezave. V okviru projekta bo Občina Brežice zgradila 1,6 km novih kolesarske poti ob državni cesti R2-419 od območja gostilne Grič pri starem mostu čez Krko, čez naselje Velike Malence do Krške vasi. Dodatni del kolesarske povezave bodo uredili z vodenjem po obstoječih javnih poteh in lokalnih cestah. Po končanih delih bodo tako tam dobili dobrih 4300 metrov novih kolesarskih površin, od gradu Brežice preko starega mostu čez Savo in Krko do Čateža ob Savi in do Krške vasi.

Predsednik uprave družbe CGP Martin Gosenca

Izgradnja podpornih zidov

Predsednik uprave družbe CGP Martin Gosenca izpostavlja dve ključni zahtevni vrsti del. "Prva je izgradnja podpornih zidov na več odsekih te kolesarske povezave in ceste. Princip tehnologije je, da se najprej izvrtajo globoki 10-metrski piloti. Na njih pridejo temelji, na temelje pa 5 in več metrov visok oporni zid. Ta je sidran v zemljino. Na ozko in praktično slabo dostopno območje bodo prišle velike vrtalne garniture," je povedal Gosenca.

Obnova cestišča

Drugi izziv pa bo obnova cestišča po principu hladne reciklaže. "Obstoječi asfalt bomo na licu mesta zmleli, položili nazaj na cestišče in na to zmleto površino pride asfaltna prevleka. Takšen tip cestišča ima daljšo življenjsko dobo, je pa sama gradnja in tehnologija gradnje toliko bolj zahtevna, da to toliko bolj vzdrži."

Župan Občine Brežice Ivan Molan

"Pomemben projekt za Brežice"

"Kolesarska povezava od starega mostu v Brežicah do Krške vasi je še en pomemben projekt za Brežice. Vrednost investicije je 2,7 milijona evrov in jo bodo izvajali v podjetjih CGP in KOP. Za to investicijo smo dobili tudi 1,3 milijona evrov evropskih in državnih sredstev," o novem projektu na brežiških cestah pove tamkajšnji župan Ivan Molan.

Obnova državne ceste

V Brežicah bo sočasno s to investicijo Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo obnovila državno cesto, na tem delu med Čatežem ob Savi in Krško vasjo. "Vrednost te investicije je 1,3 milijona evrov in skupaj bo ta investicija stala okoli 4 milijone evrov," dodaja Molan. Z deli bodo pričeli v zelo kratkem času, za dokončanje vseh del imajo slabo leto in pol, do marca 2023.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

(eP)

brežice

Pridružite se nam