Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
11.06.2020
14:37
Cerklje ob Krki, most
Grafika: ePosavje.com
V torek so podpisali pogodbo za dolgo pričakovano obnovo lesenega mostu v Cerkljah ob Krki. Na javno naročilo so prišle tri ponudbe, naročilo je bilo oddano sevniškemu podjetju Rafael d.o.o.

Podpis pogodbe za obnovo mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki

Gradnja mostu, ki oblikovno in konstrukcijsko ne bo drugačen od sedanjega

BREŽICE V Cerkljah ob Krki so podpisali pogodbo za obnovo lesenega mostu čez Krko, ko so podrobneje predstavili projekt celovite obnove lesenega mosta. "Zaradi dotrajanosti lesenih konstrukcijskih elementov izvedla nadomestna gradnja mostu na enaki lokaciji. Obstoječa obrežna opornika se ohranita. Oblikovno in konstrukcijsko se most ne spreminja z izjemo vgradnje jeklenih primarnih nosilcev in malenkostnega zamika v rastru osi vmesnih podpor," so zapisali v sporočilu.

Most so obnovili leta 1980

Leseni most čez Krko v Cerkljah ob Krki so zgradili leta 1920 in ga obnovili okoli leta 1980. "Most v Cerkljah je kulturna dediščina in predstavlja enega od tipskih lesenih mostov, ki so značilni za to območje. Tipski mostovi preko Krke si sledijo od Kostanjevice na Krki, Broda v Podbočju, Cerkelj ob Krki in Boršta."

Popolna obnova mostu čez reko Krko v Cerkljah ob Krki

Most iz hrastovega lesa, prečni nosilci iz železa

"Občina Brežice gre v praktično ponovno prenovo lesenega mostu v Cerkljah ob Krki, ki je kulturno začiten. Gre za popolno obnovo, kajti treba je zamenjati nosilne stebre, prečnike, ograje in sam parket mosta," je ob tem povedal brežiški župan Ivan Molan. Kot nadaljuje, "sama oblika ostaja ista. Most bo iz hrastovega lesa, so pa nam dovolili železne prečne nosilce. To pomeni, da bo nosilnost tega mostu 15 ton in glede na to, da bo most čez dve leti star 100 let, upam, da bo zdržal še naslednjih 100 let."

Nosilnost novega mostu bo 15 ton

"Cena izgradnje je ocenjena na okoli 670.000 evrov z gradnjo in nadzorom. Zaradi premostitve vodovoda moramo podvrtati reko Krko, tako da bo potrebnih še okoli 40.000 evrov dodatnih sredstev. Ocenjujemo, da bo celotna investicija vredna nekje med 710 in 720 tisoč evrov. Most financira občina, v višini 200.000 evrov je sofinanciran s strani Ministrstva za obrambo. Z njimi imamo dogovor o sofinanciranju infrastrukture v bližini letališča," dodaja Molan.

Natanko 98 let po podpisu pogodbe za prvi most

Več kot 220 m3 kubičnih metrov hrastovega lesa in dobrih 18 ton železa

"Na današnji dan pred 98 leti so podpisali razpis za izgradnjo prvega mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki. Takratni most so zgradili tesarski mojstri iz Ljubljane, most je dolžine 108 metrov in v njega so takrat vgradili več kot 220 kubičnih metrov hrastovega lesa in dobrih 18 ton železa," je ob tem povedal Damjan Kodrič, predsednik sveta Krajevne skupnosti Cerklje ob Krki. Kodrič izpostavlja, da je bil most izrednega pomena. "Na sami otvoritvi mostu se je zbralo več kot 6000 občanov, letos ali drugo leto bo takšno številko nemogoče doseči. Mostu so se že takrat zelo veselili, bil je zelo izkoriščen vse do danes."

Omejitev nosilnosti je otežilo življenje na obeh bregovih Krke

Z omejitvijo prometa čez most, dovoljen je prehod samo vozilom lažjim od 3,5 ton, se je življenje na obeh bregovih reke Krke bistveno otežilo. "Predvsem govorim za prevoz šolskih otrok, avtobus preko Krške vasi naredi 10 kilometrov več. Problem je tudi za samo interventno prevoznost, težja intervencijska vozila presegajo to obremenitev, tako da smo se morali reorganizirati," še dodaja Kodrič. Sogovornik je ob tem spomnil še na številne pridne domačine s kmetijsko gradbeno mehanizacijo, ki jim omenjena omejitev nosilnosti mostu povzroča težave.

Z uporabo jeklenih nosilcev večja nosilnost mostu

Nosilnost za vozila do skupne teže 15 ton

"Obnova bo zajemala zamenjavo vseh konstrukcijskih nosilnih elementov, od pilotov v vodi do povezav med piloti, vzdolžnike, prečnike, ograjo in povozni parket, Namesto lesenih vzdolžnikov bomo uporabili jeklene nosilce, ki bodo omogočili večjo nosilnost mostu in bo dovoljen vozil do skupne teže 15 ton" je povedal David Flajnik, vodja oddelka za komunalno infrastrukturo na Občini Brežice.

Nasip v strugi reke Krke

Ob tem bodo v fazi postavitve pilotov v reki Krki naredili nasip. "Na nasipu bo stala gradbena mehanizacija, s katero se bo pilote namestilo v strugo reke Krko in zmontirali prečni nosilci na mostu," dodaja Flajnik.

Promet bo preusmerjen prek drugih mostov

V času zamenjave mostu bo promet na drugo stran Krke preusmerjen prek ostalih mostov na Borštu in Podbočju, tovorni promet pa mimo Krške vasi in Kostanjevice na Krki. Javno naročilo naj bi bilo zaključeno do 10. oktobra letos.


(bš)

brežice
ceste

Pridružite se nam

Novice iz Posavja