Skip to main content
V Posavju 5.5° C Petek, 3. februar 2023
13.02.2020
19:28
Podpis pogodbe za ureditev Sevnične
Grafika: ePosavje.com
V Sevnici so v sredo podpisali pogodbo za ureditev struge hudourniškega potoka Sevnična. Vrednost del znaša 1.678.263,05 evrov, investitor je Direkcija Republike Slovenije za vode.

Ureditev struge potoka Sevnična

Projekt je zasnovan v več fazah

SEVNICA Dela na ureditvi struge hudourniškega potoka Sevnična se bodo pričela v naslednjih mesecih. Projekt je sicer zasnovan v več fazah, na območju Šmarja bodo uredili strugo v skupni dolžini 1.238 metrov, ob razširitvi dna in nadvišanjem obrežnih zidov  je predvidena tudi poglobitev nivelete.

Dela bodo zaključena predvidoma v oktobru naslednje leto

Kot pravijo na Občini Sevnica, bodo gradbena dela zaključena predvidoma v mesecu oktobru 2021, vrednost del znaša 1.678.263,05 evrov, investitor je Direkcija Republika Slovenija.

Sevnična je hudourniški potok

Potok Sevnična je levi pritok reke Save v Sevnici, ki teče iz smeri Planine pri Sevnici proti urbanem centru mesta Sevnica v Šmarju. "Hudourniški značaj potoka je z razlivanjem v preteklosti povzročal težave tamkajšnjim prebivalcem. Postopki za ureditev struge potoka, ki bodo zmanjšali verjetnost za poplavljanje na tem območju, so stekli s podpisom pogodbe," pravijo na Občini Sevnica.

O prvi fazi: "To je najnujnejša faza"

"Zagotovili bomo varnost urbanega dela Sevnice in Šmarja"

"Z ureditvijo struge Sevnične bomo zagotovili varnost prebivalcev urbanega dela Sevnice in Šmarja. Sama dela obsegajo poglobitev dna struge, razširitev dna, obnovo ter nadvišanje obrežnih zidov. To je najnujneša faza. Sama Sevnična ima v nadaljevanju še kar obsežen odsek, ki je sicer manj problematičen," je ob tem povedal direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Tomaž Prohinar.

Za ostale projekte v občini se še dogovarjamo in usklajujemo terminske plane

Na vprašanje, kdaj bo sledila druga faza, Prohinar pove, da je en del že zajet v podpisanem sporazumu z občino. "To je zdaj odvisno od priprave projektne dokumentacije, za ostale projekte v občini Sevnica se pa še dogovarjamo in usklajujemo terminske plane," dodaja Prohinar.

Ocvirk: "Nuja je, da je uredi poplavna varnost Sevnice in Šmarja"

"V preteklosti je Sevnična poganjala več mlin in žag, a danes temu ni več tako. Danes predstavljajo velike vode veliko poplavno varnost v Šmarju. V letu 2005 je zaradi poplavljanja Sevnične nastala zelo velika škoda. Interes, potreba, nuja je, da se uredi poplavna varnost, s tem zmanjša poplavna ogroženost. Občina Sevnica je zato pristopila k pripravi projektne dokumentacije, da smo pospešili realizacijo tega projekta," je ob tem povedal sevniški župan Srečko Ocvirk.

"V nadaljevanju bo potrebno urediti Sevnično še gorvodno"

O nadaljnih korakih pove, "bo v nadaljevanju potrebno urediti Sevnično še gorvodno, kjer je nevarnost nekoliko manjša, pa vendar kljub temu potrebna."

"Vode, brežine in struge nam niso tuje, tu smo doma."

Dela na projektu bo izvajalo na javnem razpisu izbrano podjetje Rafael d.o.o.. Kot pravi direktorica Marija Možina, "gre za kar zahteven projekt, vendar imamo bogate izkušnje, ker smo sodelovali v vseh fazah izgradnje elektrarne, bili smo v Boštanju. Vode, brežine in struge nam niso tuje, tu smo doma. Ne bojimo se tega projekta, je pa zadeva zahtevna, ker delamo med prebivalci, v neposredni bližini njihovih objektov, vrtov. Verjamem, da so to takšne zadeve z dogovori, trudom in prijaznostjo zadeve rešljive."

(bš)

sevnica
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi