Skip to main content
Petek, 1. december 2023
30.03.2020
15:08
Dom starejših občanov Krško
Grafika: ePosavje.com
Pogovarjali smo se z direktorico Doma starejših občanov Krško. Kaj vse nam je zaupala Ani Nuša Masnik? Tudi o organizaciji dela in vzdušju v domu.

"Na začetku je bil prisoten strah pred nepoznanim"

KRŠKO Kot pravi Ani Nuša Masnik, direktorica Doma starejših občanov Krško, "nas je novi koronavirus je našel, verjetno tako kot večino, v tistem skritem upanju, da ga pravzaprav k nam ne bo, čeprav smo vedeli, da bo prišel. Seveda je bil na začetku prisoten strah pred nepoznanim, vendar smo se hitro organizirali in strokovnost na vseh naših področjih združili v akcijo in usmerjenost v to, da najdemo najboljše možne rešitve za dano situacijo."

Kako potekajo dnevi?

"Tako smo se zgodaj začeli pripravljati in predvsem s preventivnimi ukrepi, ki bi blažili situacijo, če bi virus prišel v našo hišo, želeli preprečiti, da bi ostali nepripravljeni. Najprej sem imenovala skupino za delo v času Covid-9, v kateri so poleg mene vključene vse ključne osebe zavoda v tem času. To so glavna sestra, socialna delavka, diplomirana medicinska sestra in zdravnica. Srečamo se vsako jutro, pred jutranjo predajo službe ter pregledamo stanje in se dogovorimo o dnevnih aktivnostih. Nato glavna sestra na enem mestu in ob istem času vsem vodjem procesov pove, kaj smo se dogovorili in jih seznani s svežimi informacijami in navodili za delo. Na ta način smo dosegli, da imajo pravzaprav vsi zaposleni ažurne informacije, ki so enoznačne. Odprtih vprašanj je na ta način zelo malo," pravijo sogovornica.

"Seveda je bil na začetku prisoten strah pred nepoznanim, vendar smo se hitro organizirali in strokovnost na vseh naših področjih združili v akcijo."

Dnevno informiranje in ozaveščanje o pomenu zaščitnih ukrepov

Zaposlene dnevno informirajo in ozaveščajo o pomenu zaščitnih ukrepov znotraj zavoda in tudi doma ter o prepoznavanju zgodnjih znakov bolezni ter tudi o takojšnjem ukrepanju v primeru suma na bolezen. Iz urgence Zdravstvenega doma Krško so jimm prikazali pravilno oblačenje in slačenje osebno varovalne opreme. Delavnice pa še naprej izvajajo pri njih , izvajajo jih diplomirane medicinske sestre. "Tako da bodo res vsi zaposleni znali pravilno rokovati z zaščitno opremo," dodaja Masnikova.

Uvedli nekaj omejitev

"Vsem najbolj ogroženim sodelavcem smo ponudili, da lahko ostanejo doma, to so predvsem zdravljeni onkološki bolniki in pa sodelavci s težkimi boleznimi. Oblikovali smo delovne skupine s spremenjenim delavnim časom in tako poskusili zagotoviti, da je dnevno v hiši čim manj različnih ljudi. V tem času vsem, ki delajo podaljšan delovni čas, nudimo brezplačno prehrano. Res pa je, da ima palica dva konca in da smo na drugi strani omejili nekatere stvari. Tako je kajenje omejeno izključno na cigareto med malico in prepovedana je uporaba lastnih telefonov, ker pa vemo, da ima doma marsikdo otroke, ki niso sedaj v šoli in so doma, so vsi zaposleni dosegljivi na telefone, ki jih je v hiši res veliko," pravi sogovornica.

"Oblikovali smo delovne skupine s spremenjenim delavnim časom in tako poskusili zagotoviti, da je dnevno v hiši čim manj različnih ljudi."

"Skrb za stanovalce v tej fazi predvsem v tem, da jih zaščitimo pred okužbo."

Pripravljeni so tudi za primer najhujšega

Skrb za stanovalce je v tej fazi predvsem v tem, da jih zaščitijo pred okužbo. Kot pravijo direktorica Doma starejših občanov Krško, "se je življenje upočasnilo, vendar pa gre vseeno naprej in nekateri stanovalci morajo nujno na posege izven doma ali pa hodijo na dializo, se pravi hodijo v bolnico na različne preglede ali pa na kakšne posege. Za te stanovalce smo uredili, da bivajo ločeno od ostalih, torej smo uredili kohortno izolacijo. Veliko skrb namenimo higieni rok vseh stanovalcev. Pripravili smo se tudi za primer najhujšega, zato smo izpraznili prostor fizioterapije in vanj namestili postelje. Tu bi imeli morebitno okužene stanovalce, dokler bi bilo število manjše. Seveda smo poskrbeli tudi za dodatno zaščitno opremo in po sedanjih navodilih NIJZ-ja upam, da bomo lahko zagotovili varno delo za vse tiste, ki bodo delali z morebitno obolelimi stanovalci."

(pp, bš, eP)

krško
video
koronavirus

Pridružite se nam