Skip to main content
V Posavju 17.3° C Sobota, 13. avgust 2022
10.02.2022
10:26
Pogovor z dekanom Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru
Foto: ePosavje.com
Odločitev za študij je ena najpomembnejših, saj začrta posameznikovo življenje v času izobraževanja in na kasnejši poklicni poti. Pogovarjali z dekanom Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

Pogovor z dekanom Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru

KRŠKO Z dekanom Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru prof. dr. Sebastijanom Semetom smo se pogovarjali na Inštitutu za energetiko Fakultete za energetiko, ki se nahaja v Vrbini. "Tukaj imamo več laboratorijev, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Ta oprema ni namenjena zgolj raziskovalnemu delu naših profesorjev in raziskovalcev, temveč jo aktivno uporabljamo tudi v pedagoške namene, predvsem v namene laboratorijskih vaj." Seme ob tem dodaja, da dajejo laboratorijskim vajam velik pomen, saj "vsak diplomirani inženir energetike oz. magister inženir energetike pridobi določena teoretična znanja, ki pa jih seveda mora podkrepiti s praktičnim znanjem in to praktično znanje pridobi v okviru teh laboratorijskih vaj."

"Na Fakulteti za energetiko vsak najde nekaj zase"

Študentka prvega letnika magistrskega študija Eva Simonič se je za študij energetike odločila zaradi širine področja, ki ga ta obravnava, "torej termoenergetika, hidro, jedrska, alternativni viri in menim, da lahko vsak, ki ga vsaj malo zanima tehnika, na Fakulteti za energetiko najde nekaj zase." Kot največjo prednost izpostavlja relativno majhnost fakultete in bolj individualno obravnavo študentov s strani profesorjev in asistentov. "Če tako rečem, profesorji in asistenti nas dejansko poznajo po imenu, za vsakega vedo, kaj ga zanima, kje bi lahko sodeloval, kaj so njegove prednosti, tako da smo v raznorazne projekte vpeljani personalizirano."

Katera znanja pridobijo študenti, ki se odločijo za študij na Fakulteti za energetiko?

Študij energetike je interdisciplinarni študij, študenti pridobijo različna znanja s področja energetike, od same proizvodnje energentov električne energije do prenosa teh virov, do uporabe, poudarja dekan fakultete. "Pridobijo zares široko znanje, ki ga potem uporabljajo v različnih gospodarskih družbah, nenazadnje tudi v javnem sektorju. Če povem tako preprosto, tudi če ni podjetje iz energetskega področja, tovrstna podjetja rabijo strokovnjake za področje energetike, če ne drugega vsaj neke vrste energetskih menedžerjev, ki skrbijo za rabo energije v podjetjih in podobno," nadaljuje.

Zaposlitvene možnosti po študiju

"Naši diplomanti se potem zaposlijo v podjetjih, kjer lahko opravljajo vodilne funkcije s področja vzdrževanja majhnih, velikih postrojev, sistemov, tudi trgovanja z energenti, kot je prodaja, lahko opravljajo energetske analize in sanacije." Zaposlitvene možnosti diplomantov Fakultete za energetiko so sicer zelo visoke, prek 90-odstotne. "Statistika, ki jo opravljamo vsako leto, kaže na to, da je dejansko zaposljivost zelo visoka, študenti se zaposlijo že v času študija, nekateri pa potem v času opravljanja praktičnega usposabljanja. Kar je morda pri tem pomembno poudariti, je to, da so večinoma tudi zaposleni na področju energetike, torej na področju, za katerega so se izobraževali."

Sebastjan Seme, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru

Pred vrati so informativni dnevi

Informativni dnevi bodo tudi letos potekali na daljavo, pojasnjuje Seme. "Potekali bodo prek programskega orodja MS Teams, sama povezava je objavljena na spletni strani Fakultete za energetiko, potekali pa bodo v petek, 11., in soboto, 12. februarja."

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru izvaja dva dodiplomska študijska programa, visokošolski strokovni in univerzitetni, ter dva podiplomska, magistrski in doktorski. Študij poteka v Krškem in Velenju.

fakulteta za energetiko
energetika
krško
šole v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja