Skip to main content
V Posavju 11.4° C Torek, 26. oktober 2021
14.05.2020
13:08
Gimnazija Brežice, pogovor o splošni maturi
Grafika: ePosavje.com
Prihodnji teden bodo odprli vrata vrtcev, stekel pa bo tudi pouk za učence prvega triletja in prav tako za dijake zaključnih letnikov srednjih šol, seveda skladno s posebnimi pravili in usmeritvami.

Kako bo potekala letošnja splošna matura?

BREŽICE Dijaki četrtih letnikov se 18. maja vračajo v šolo. Kako bo potekal pouk na brežiški gimnaziji? Pogovarjali smo se z Urošem Škofom, ravnateljem Gimnazije Brežice, ki nam je povedal več o poteku izobraževalnega procesa.

Dijaki se z 18. majem vračajo v šolo

"Dobili smo navodila, da se z 18. majem vračajo v šolo dijaki zaključnih letnikov. V tem tednu jim bomo pripravili urnik izvajanja pouka, ki bo podoben dosedanjem urniku v 4. letniku. Z dijaki se bomo na videokonferenci pogovorili glede vseh navodil, ki smo jih dobili s strani ministrstva - o priporočilih glede vstopa v šolo, samega pouka in odmorov. Upam, da večjih težav pri vključevanju nazaj v klasični pouk ne bo. Dijaki bodo pravočasno seznanjeni z vsemi navodili in verjamem, da se tudi oni veselijo vrnitve v šolske klopi in da ta socialni stik z omejitvami spoštujejo," pravi ravnatelj Gimnazije Brežice.

Več v pogovoru

Sogovornik smo vprašali tudi, kako bo s šolskimi prevozi in predvsem, kako bo potekala letošnja splošna matura. Kako so srednješolci sprejeli pouk na daljavo? Kakšne bi lahko bile dolgoročne posledice na srednješolsko izobraževanje? Več v spodnjem pogovoru.

Kako je s prihodom v šolo oz. z vstopom v objekt? Kako je tudi s prevozi?

Nasproti šole je avtobusna postaja in avtobusi vozijo po voznem redu. Predvidevam, da bo ta prilagojen temu, da bodo lahko dijaki normalno prišli k pouku in bo koncu pouka varno prišli domov. Na videokonferenci bomo z dijaki dogovorili protokol prihoda v šolo in tukaj ne vidim večjih težav. Na srečo imamo kar veliko vhodov v šolo in glede na to bomo vsakemu oddelku določili, na kateri vhod pridejo v šolo in se na tej varnostni razdalji odpravijo do učilnice. In enako bo potem tudi pri odhodu iz šole.

Kako so v tem času potekale priprave na maturo in kako bodo potekale zdaj?

Zdaj smo v osmem tednu izobraževanja na daljavo. Na začetku smo bili vsi optimistični in ne glede na to, da smo kot šola in posamezni profesorji sodelovali v projektu Inovativna pedagogika, kjer smo zadnji dve leti razvijali digitalne kompetence in se tudi mogoče pripravljali na ta način izobraževanja na daljavo, se je pokazalo, da izobraževanje na daljavo ne more nadomestiti pouka v razredu. Mogoče je bilo na začetku nekaj tehničnih težav, mogoče smo dijake preveč obremenili z delom, a smo potem ugotovili, da je potrebno z njihove strani pridobiti povratne informacije in delo usmeriti tako, da je to izobraževanje na daljavo smiselno. Začeli smo uvajati videokonference in moram povedati, da nam je pri maturantih uspelo izvesti to izobraževanje na daljavo. In upam, da v čimboljši meri, da so v tem času dijaki dobili vsa potrebna znanja in da so se lahko mirno pripravljali na maturo in da bodo lahko 30. maja pristopili na mature ter bili tam tudi uspešni. Izobraževanje na daljavo ni enako temu, kot da bi imeli pouk v razredu in verjamem, da vsa ta strategija razvoja šolstva v Sloveniji (tudi gradnja in obnavljanje šol) ima svoj smisel in ne glede na prihodnost, ki bo lahko drugačna, izobraževanje in pouk more potekati v šoli.

Ko sva že pri maturantih, kako bo s pisanjem mature? Bo to potekalo normalno oz. kot v preteklih letih ali bodo tu kakšne spremembe?

Glede na to, da je koronavirus v naše življenje prinesel veliko sprememb, na področju mature pa glede samega izvajanja mature ni nobenih sprememb. Dijakom se je podaljšal rok za oddajo internega dela (laboratorijskih vaj, seminarskih nalog in terenskih vaj pri izbirnem predmetu) do 4. maja. Kar se tiče ostalih predmetov pa bodo dijaki maturo opravljali po koledarju. Spremembe so pri upoštevanju priporočil NIJZ. Na sestanku šolske maturitetne komisije bomo pripravili protokol in zato bomo tudi dijake, ki bodo s prihodnjim tednom prišli v šolo, navajali na opravljanje mature. Ne bo samo zaključek šolanja v 4. letniku in priprava na maturo, ampak tudi navajanje na to, kako bo potekala matura v teh časih.

Dijaki nižjih letnikov ostajajo doma

Dijaki nižjih letnikov bodo stali doma, pouk bo potekal na daljavo. Sogovornika smo vprašali tudi, kako so dijaki sprejeli nov potek izobraževanja in kako so organizirali delo profesorjev. Ravnatelja smo povprašali tudi za mnenje o srednjeročnem ali celo dolgoročnem vplivu epidemije na šolski sistem.

(bš, eP)

gimnazija brežice
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja