Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
31.07.2022
12:33
Kaj najraje beremo v Posavju?
Foto: ePosavje.com
Kaj v teh vročih poletnih dneh najraje beremo Posavci? V tretjem nadaljevanju Poletje v Posavju smo obiskali Valvasorjevo knjižnico Krško in izvedeli veliko novih zanimivosti.

Lahkotno branje

KRŠKO V poletnih dneh je bolj zanimivo lahkotno branje, nam je povedala knjižničarka v Valvasorjevi knjižnici Krško Renata Vidic. Ljudje povprašujejo bolj po ljubezenskih, "plažnih" romanih, po nezahtevnem branju. "Nekaj pa tudi po kriminalkah, po biografijah. Nekateri si vzamejo čas za knjige, ki jih niso uspeli prebrati med letom. In jih vzamejo na dopust ter potem preberejo," dodaja.

"Mojca Širok in Bronja Žakelj, to je bil en tak fenomen"

Med knjižnimi policami v novi krški knjižnici smo zmotili Janeza in na vprašanje, koliko kaj bere v poletju, nam je odgovoril, da je vse odvisno od časa. "V tem času dopustov malo več. Ko je delo doma, pa pridejo na stranski tir." Naša sogovornica je izpostavila, da so slovenski avtorji med najbolj iskanimi avtorji. "Mojca Širok in Bronja Žakelj, to je bil en tak fenomen," s kupom knjig v roki dodaja Renata. "Knjiga o bambusu mi je še vedno ena najljubših knjig. Izbrala sem še knjigo Otroci z vlaka in moderne klasike, ki jih imajo nekateri za težje čtivo. Pa ni vedno tako, če je tehnično čtivo, ne pomeni, da je težje berljivo."

Bukla in DobreKnjige.si

In kje lahko bralke in bralci najdejo ideje za branje? Sogovornica odgovarja, da je knjigarna Bukla zelo dobro vodilo. "To ljudje dobro poznajo. Mi je pa žal, da manj poznajo spletni portal slovenskih knjižničarjev DobreKnjige.si. Nekateri se obračajo po gradivu, ki je bilo pravkar vrnjeno in temu zaupajo. Za vse tiste, ki želijo nekaj lahkotnega in da bo zgodba tekla, smo jim v knjižnici razstavili po policah. Bralci lahko sami pobrskajo in si izposodijo knjige."

Posavci beremo skupaj

"Še vedno je v teku projekt Posavci beremo skupaj. Nekateri posegajo po knjigah tudi s tega področja. Meni osebno je najlepše takrat, kadar bralec stopi med police in ga knjiga sam pokliče," dodaja Renata Vidic. V knjižnici smo pri brskanju po policah zmotili tudi Nino. "Poleti imamo več časa in se lažje bere. Med šolo je toliko veliko dela, da skoraj ne utegneš."

Pravljice v parku

Poskrbeli so tudi za najmlajše

V Valvasorjevi knjižnici Krško so poskrbeli tudi za najmlajše. "Poletno branje je morda malenkost drugačno kot branje čez leto. Čez leto ima otroci zelo veliko šolskih obveznosti in se v ta namen poslužujejo obveznega branja. Zdaj v teh dneh posegajo po lahkotnejšem branju. Za njih smo pripravili tudi manjšo razstavo tematskih knjig poletnega branja in slikanic. Tudi za večje otroke in mladino," pa nam je v mestnem parku povedala Klavdija Šiško Možgan z mladinskega oddelka knjižnice. "Zdaj poleti ponujamo knjige z naših polic in projekta Kdor bere, je car. Tam so lahkotnejše in zabavne knjige, ampak tudi s sporočilom in zelo kvalitetne knjige."

Pravljice pod drevesi

Knjižničarke v poletnem času v bližnjem parku pripravljajo pravljice pod drevesi. "Projekt se je zelo dobro prijel, veliko bralcev in poslušalcev prihaja. Vsak teden pripoveduje druga knjižničarka. Pripravimo pravljico ali dve, otroci jim z veseljem prisluhnejo. Potem gremo še v knjižnico, kaj poustvarimo ali se poigramo. Luštno je," še dodaja druga naša sogovornica iz Valvasorjeve knjižnice Krško.

poletje
eposavje tv
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja