Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
29.08.2021
19:16
Poletne počitniške delavnice v Brežicah
Foto: ePosavje.com
V Posavskem muzeju Brežice so tudi med počitnicami pripravili počitniške delavnice. Letošnjo drugo poletno grajsko dogodivščino so namenili spoznavanju nove razstave Po Posavju z žlico in čašo.

Počitniške delavnice v Brežicah

BREŽICE Za otroke, ki so si želeli konec poletnih počitnic preživeti ustvarjalno, so v Posavskem muzeju Brežice pripravili Poletno grajsko dogodivščino. Pričeli so jo s peko kolača v glinenem modelu prašička. Ko je bil pečen, so ga okrasili z limonino glazuro. "Smetano delamo za na pujska, sladkor in stisnili limono in ga potem namazali. Najbolj jim je bilo všeč tehtanje sestavin," nam je aktivnosti slikovito opisal eden od mladih udeležencev delavnic.

Kolač iz glinenega modela prašička

Ker ni recepta, kako so to včasih delali, so pripravili čisto navaden biskvit, ki so ga malce izboljšali z limono. "Otroci so uživali pri branju receptov, pri iskanju sestavin in pri sami izdelavi. Opazovali so, kako biskvit med peko raste, največji uspeh pa je bil, da je biskvit uspešno padel iz modela," je povedala prostovoljka Ivanka Černelič Jurečič.

Izdelava glinenih rib in krškopoljskih prašičkov

V nadaljevanju so otrokom predstavili postopek izdelave glinenih rib in krškopoljskih prašičkov, ki so jih nato s posebno tehniko patinirali oziroma postarali. "Delamo to, da bodo ideane ribice in prašički izgledali čim bolj stari," je povedal drugi sogovornik. Pujske so tudi pobarvali.

Figurice so barvali tudi s črno barvo, ki je osnova za nadaljnje ustvarjanje, pojasnjuje likovna pedagoginja. "Glinene figure so otroci lahko pozlatili ali naredili v imitaciji bakra. Skratka različno. Otrokom je bila najbolj zanimiva zlata, ker je posebna. Za osnovo so uporabili kar akrilne barve, ker je za otroke najlaže," dodaja Anja Medved, likovna pedagoginja iz Posavskega muzeja Brežice.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

5 čutov - OKUS

V Posavskem muzeju Brežice počitniške delavnice vedno povezujejo s katero od aktualnih razstav, letos je to 5 čutov – OKUS, v kateri združujejo različne projekte, ki jih ustvarjajo že nekaj časa. 

"Otrokom skušamo pokazati, kako zelo zanimiva je dediščina, kako lahko sodelujejo pri različnih procesih. In pokazati stvari, ki jih drugje ne delajo.  S prašički in ribicami poudarjamo pomene, o tem, kaj dediščina kot taka pripoveduje in kaj nam lahko da tudi za prihodnost," pa je ob tem dodala Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice.

Tridnevne delavnice se je udeležilo več kot 20 otrok med 6. in 14. letom starosti.

(eP)

brežice
video
eposavje tv
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja