Skip to main content
Nedelja, 24. september 2023
02.09.2021
16:42
Poletni tabor energetike v Krškem
Foto: ePosavje.com
Na Inštitutu za energetiko Fakultete za energetiko so za letos znova pripravili poletni tabor energetike. Osrednja tema letošnjega tabora je bilo spoznavanje tehnologij pametnih hiš.

Izdelava modela samooskrbne pametne hiše

KRŠKO Na letošnjem taboru energetike so dijaki pripravili model samooskrbne pametne hiše. "Imeli smo polno nekih senzorjev, recimo senzor za gibanje, svetlobo, vlažnost … Potem smo sami sprogramirali, kaj bo kateri gumb naredil, kaj bo kakšen senzor povzročil, imeli smo razne lučke in zvončke ter smo lahko naredili, kar smo hoteli," nam je ob koncu tabora povedala udeleženka Kristina Guček. "Uporabili smo vse moderne stvari, ki se uporabljajo tudi v hišah, v katerih živimo," jo je dopolnil Žiga Zupanc. "Lahko bomo sedaj, ko smo pridobili znanje, to implementirali recimo v naše sobe, spalnice ali kakšno pisarno."

Ideja te teme je povezana z inovativnimi tehnologijami, s katerimi se ukvarjajo na Fakulteti za energetiko. Mentor tabora Klemen Sredenšek, sicer asistent na Fakulteti za energetiko, je ob tem dejal, da imajo na fakulteti podoben raziskovalni samooskrbni objekt oziroma pametno hišo. "Zato ideja našega poletnega tabora izhaja iz opreme, ki jo imamo tukaj na Inštitutu za energetiko."

Organizatorji tabora opažajo zanimanje do praktičnega dela

Namen tabora je dejansko mladim prikazati področje energetike oz. tehnike in se z njima podrobneje seznaniti, pojasnjuje dekan fakultete Sebastijan Seme. "Prihajajo namreč iz različnih srednjih šol, tako iz gimnazije kot tudi iz tehničnih šol, in si prizadevamo, da dejansko osvojijo to znanje, kar jim pomaga pri nadaljnjih odločitvah za vpis na fakultete."

Organizatorji ugotavljajo, da dijaki izkazujejo zanimanje do takšnega dela. "V petih dneh smo prišli pri določenih dijakih popolnoma iz točke nič do nekega praktično uporabnega znanja, tako s 3D modeliranjem kakor tudi iz programiranja v teh programskih orodjih," pravi Sredenšek.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Od te delavnice sem odnesel ogromno znanja"

"Od te delavnice sem odnesel ogromno znanja, ustvarila so se prijateljstva, dodali smo nekaj stvari, ki jih bomo lahko tudi v šoli uporabili. Že se pogovarjamo s profesorji, da bomo ustvarili tudi en projekt v šoli, kjer bomo uporabili ta računalnik, te motorčke, implementirali bomo še nekatere druge senzorje, tako da bomo lahko nadgrajevali še iz tukaj," je svoje izkušnje s taborom opisal Žiga Zupanc, ki obiskuje četrti letnik programa strojni tehnik. Tabora se je udeležil prvič, medtem ko ga je gimnazijka Kristina Guček obiskala že drugo leto zapored. "V bistvu sem na to lani čisto po naključju prišla in mi je bilo zelo zanimivo, zato sem se odločila, da grem še enkrat. Drugače ne vem, ali je to nekaj, kar bi v življenju želela početi ali ne, zato pa sem tukaj, da vidim ter da se na podlagi tega potem lažje odločim."

Tabor energetike v Krškem že četrto leto zapored

Poletni tabor energetike je Fakulteta za energetiko v sodelovanju z GEN energijo tokrat pripravila že četrto leto zapored. Kot nam je povedal Garsia Kosinac iz družbe GEN energija, so dogodek od začetka organizirali in izvajali skupaj. "Potem so se strokovnjaki na Fakulteti za energetiko izkristalizirali in so v letošnjem letu prevzeli mentorstvo z dijaki v popolnosti. Vendar naše sodelovanje vleče korenine kar od precej prej in mi sodelujemo na večjih dogodkih, kot je recimo Mladi genialci." Zamisel o taboru pa pravzaprav izhaja iz GEN-ovih poletnih delavnic.

krško
fakulteta za energetiko
posavski tednik
video

Pridružite se nam