Skip to main content
Petek, 1. december 2023
11.07.2021
10:55
Policija, avtomobil, 113
Foto: arhiv ePosavje
Policija opozarja na nekoliko slabše varnostne razmere na cestah v prvi polovici letošnjega leta ter udeležence v prometu poziva k previdnosti, strpnosti in treznosti.

Previdno, strpno in trezno za volanom

Trinajst odstotkov povzročiteljev nesreč pod vplivom alkohola

V prvih šestih mesecih so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto pri obravnavah prometnih nesreč ugotovili, da je bilo 69 povzročiteljev nesreč  pod vplivom alkohola, kar glede na vse obravnavane prometne nesreče predstavlja 13 % in je za en odstotek višji kot v enakem obdobju preteklega leta, so sporočili. "Povprečna  stopnja alkohola pri povzročiteljih je znašala 1,42 grama alkohola na kilogram krvi in je prav tako višja od preteklega leta, ko je bila 1,35 grama alkohola na kilogram krvi. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in nepravilni premik z vozilom."

Previdno tudi pri krajših razdaljah

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k previdnosti in strpnosti. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj  kilometrov. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujejo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. "Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju," sporočajo s Policijske uprave Novo mesto. Policisti ugotavljajo, da so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. "Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo  med  najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko  usodno  za  motorista  ali  kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Tudi telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov." Vozniki naj zato prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujejo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. "Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu  – predvsem voznikov motornih vozil," še dodajajo.

(Policijska uprava Novo mesto, eP)

krško
sevnica
brežice
kostanjevica na krki

Pridružite se nam