Skip to main content
Nedelja, 4. junij 2023
17.10.2019
14:07
Grafika: ePosavje
Policisti Policijske uprave Novo mesto so pri svojem delu ob nadzoru državne meje z Republiko Hrvaško do 13. oktobra prijeli že več tujcev kot lani v celem letu. Kaj pravijo številke? V nadaljevanju:

Oktobra prijeli že 394 tujcev

Več kot 60 % vseh tujcev so prijeli na območju Policijske postaje Črnomelj

Kot pravijo policisti, sta bila letos najbolj obremenjena meseca avgust in september. Avgusta so prijeli 757 tujcev, septembra pa 711, veliko dela pa so imeli tudi že oktobra. Do vključno 13. tega meseca so namreč prijeli že 394 tujcev. Največ tujcev, kar 2218 njih, so policisti prijeli na območju Policijske postaje Črnomelj.

V skupinah

Pri svojem delu so policisti prijeli več mešanih in različno številčnih skupin. Največja do sedaj prijeta skupina tujcev je štela 47 ljudi, dve skupini sta bili po 45 tujcev, deset skupin s po 30 do 40 tujcev, 17 skupin s po 20 do 30 tujcev in 67 skupin s po 10 do 20 tujci.

Njihova ciljna država je predvsem Italija

Med prijetimi je bilo največ državljanov Pakistana, Afganistana, Alžirije, Bangladeša, Iraka, Maroka, Palestine, Indije, Sirije, Turčije, Eritreje. "Gre predvsem za moške v starosti med 18 in 40 let. Njihova ciljna država je v zadnjem obdobju predvsem Italija," dodajajo policisti.

Prek Makedonije, Srbije in Bosne na Hrvaško

Policisti so v razgovorih s tujci ugotovili, da ti v zadnjem obdobju uporabljajo predvsem poti preko Grčije, Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hrvaške. Za razliko od preteklega obdboja, ko so izbirali poti preko Albanije in Črne gore.

1.370 kilometrov zunanje meje

62 mejnih prehodov različnih kategorij

Skupna dolžina celotne slovenske državne meje na zunanji schengenski meji je 1.370 km. Na meji je 62 mejnih prehodov različnih kategorij, od tega 32 cestnih in železniških mejnih prehodov za mednarodni promet na kopenski meji, 25 cestnih mejnih prehodov za obmejni promet na kopenski meji, 3 mejni prehodi za mednarodni zračni promet in dva mejna prehoda za mednarodni morski promet.

452 tujcev so izsledili na tovornjakih in vlakih

Pri poskusu izmika mejni kontroli so policisti na mejnih prehodih letos odkrili 452 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Od tega so jih 309 izsledili na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, 130 tujcev na železniškem prehodu v Dobovi in 13 tujcev na mejnem prehodu v Metliki.

Skrivanje v tovornjakih in na vlakih

Kot pravijo policisti, se tujci na cestnih mejnih prehodih največkrat skrijejo predvsem v tovornih delih tovornih vozil – med tovorom ali na podvozjih tovornih vozil, na vlakih pa so največ skritih tujcev našli med tovorom na tovornih vlakih in na podvozjih vlakov.

(bš)

policija
državna meja
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja