Skip to main content
V Posavju 12.4° C Torek, 26. oktober 2021
30.04.2019
09:20
Foto: arhiv ePosavje
V zadnjem obdobju so tudi na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali več primerov goljufij in poskusov goljufij.

Ne nasedajte spletnih goljufom

Policisti opozarjajo, da so podjetja na elektronski naslov tajništva ali računovodstva prejela lažna sporočila. Kriminalisti so med preiskavami ugotovili, da goljufi preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, vzpostavijo na videz povsem podoben elektronski naslov, kot je elektronski naslov direktorja družbe in skušajo prepričati prejemnika, da opravi takojšnje nakazilo denarja na različne transakcijske račune v tujini. Največkrat gre za račune v Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji ali na Slovaškem.

Denar dvignejo in zabrišejo sledljivost denarnega toka Po nakazilu iz bančnih računov v tujini znesek v zelo kratkem času dvignejo, prenakažejo ali pa se poslužijo plačilnih sistemov za prenos gotovine, s čimer zabrišejo sledljivost denarnega toka.

Opozarjamo na previdnost, predvsem kadar gre za nenavadna naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej fizičnim ali pravnim osebam, s katerimi družba še ni poslovala.  Svetujemo, da natančno preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno na prvi pogled zelo podoben elektronskemu naslovu direktorja družbe in pri odgovornih osebah preverite pristnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

Obvestite banko, goljufijo prijavite na policijo

"V primeru, da pride do izvršitve transakcije in oškodovanja pa predlagamo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete in goljufijo prijavite na najbližji policijski postaji," pravijo policisti.

(bš)

policija
krško
brežice
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja