Skip to main content
Petek, 22. september 2023
02.01.2020
13:33
Pomagajmo družini Makovec Mohar
Grafika: ePosavje.com
27. novembra so ognjeni zublji popolnoma uničili dom štiričlanske družine na Trški Gori. Pomagajmo skupaj družini Makovec - Mohar, da bodo že pred velikonočnimi prazniki lahko znova pod domačo streho.

Pomagajmo družini Makovec - Mohar

Požar jim je konec novembra uničil hišo

KRŠKO Petra Makovec in Slavko Mohar sta hišo postopoma urejala od leta 2013, sicer s skromnimi dohodki, saj je v družini zaposlen le Slavko, sicer le za polovični delovni čas, Petra je trenutno brezposelna. Oktobra, le mesec pred požarom, sta hišo oblekla še v izolacijsko fasado. "Sina sem dal dobre pol ure prej spat v zgornji del hiše. Zaslišal sem pokanje, letim po stopnicah, vse je bilo v dimu. Grem po sina v sobo, vzamem ga z odejo vred, vzamem telefon in sem takoj poklical na številko 112," o žalostnem dogodku pove Slavko Mohar.

"Zaslišal sem pokanje, letim po stopnicah ..."

Petra Makovec dodaja, "da je hiša pogorela v celoti, ostala nam je samo streha. Vse ostalo nam je pogorelo." Petra se je s starejšim sinom Aleksom, ki ima Tourettov sindrom, tistega popoldneva odpravila v Ljubljano k staršem, saj je bil petletnik naslednji dan naročen na specialistični pregled. Triletni Žiga je ostal z očetom. Po prejetem klicu se je Petra takoj vrnila v Krško. 

"Zdaj smo odvisni do dobrih ljudi"

"Rdeči križ nam je takoj priskočil na pomoč"

"Gasilci so še gasili, pomagali kolikor se je le dalo, sicer pa rešiti nismo mogli praktično nič. Kužek je preživel, malo večje papige žal nismo mogli rešiti. Zjutraj nam je Rdeči križ takoj priskočil na pomoč, ponudili so nam začasno garsonjero, da smo vsaj na toplem. Za naprej pa smo zelo odvisni od dobrih ljudi. Iz prve roke nam je zelo prišel pomagati Kostak. Nam že zelo pomagajo in čistijo, prevzeli bodo večino del, tako da smo zelo veseli, da so se vsi tako odzvali," dodaja Petra.

"Iz prve roke nam je zelo prišel pomagati Kostak"

Z deli so začeli štiri dni po požaru

Koordinacijo del je prevzel Bojan Cizel iz družbe Kostak, ki je prav tako predsednik Društva Sožitje Krško. Z deli so začeli štiri dni po požaru. "Najprej smo začeli z odstranjevanjem vsega v požaru uničenega. Do sedaj je bilo odpeljanih nekje 60-70 m3 materiala," pove Bojan Cizel. Trenutno poteka gradbena faza oziroma sanacija poškodb, ki so nastale v požaru. Ko so odstranili vse, kar uničil požar, se je izkazalo, da so poškodbe hujše in da bodo potrebna obsežnejša dela, čeprav sprva ni tako kazalo.

Svoje prostovoljne prispevke lahko nakažete na:

TRR SI56031551000004064 BIC: SKBASI2X
s pripisom "za družino Makovec-Mohar" ali SI00 219-29

Sredstva bodo namensko porabljena za izgradnjo oz. obnovo njihovega novega doma.

Pomagajte po svojih najboljših močeh

"Sedaj je potrebna betonska plošča in potem od tu naprej"

In kaj vse so že postorili? Kot pravi Cizel, "je bilo potrebno odstraniti vse betone. Odstranili smo tudi stare stopnice, katerih nosilnost je bila vprašljiva. Sedaj je potrebna osnova betonska plošča in od tu naprej." Pri delu so veliko odvisni od izvajalcev z različnih področij. Čimveč del si želijo izvesti donatorsko.

Cizel: "Mislim, da bomo skupaj obnovo uspešno zaključili"

"Pri tem dobro sodelujemo tako z podjetjem Kostak, ki je vključil nekatere svoje kooperante. Dobro sodelujemo z Rdečim križem, ki sodeluje po drugi strani. Javljajo se nam posamezniki in podjetja iz Krškega, Posavja pa tudi širše. Ponudbe za pomoč imamo iz Cerknice, Šoštanja, Nazarij. Mislim, da bomo skupaj uspešno zaključili."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Če ne bo težav, v svoji hiši znova do velikonočnih praznikov

Cizel dodaja, da bi se družina – če le ne bo nepredvidenih zapletov – v svojo hišo lahko vrnila do velike noči. "Tolažijo nas, da naj bi se nekje do aprila selili nazaj v obnovljeno hišo," ob tem z nasmehom na obrazu še dodaja Petra Makovec. Svoje prostovoljne prispevke lahko nakažete na: TRR SI56031551000004064 BIC: SKBASI2X s pripisom za "družino Makovec-Mohar" ali SI00 219-29

(vs, bš, eP)

krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam