Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
12.12.2020
19:12
Pomen človeške bližine
Foto: freepik.com
V nadaljevanju zapisa o pomenu človeške bližine iz osebne izkušnje prostovoljke Družinskega inštituta Zaupanje Mojce Gračner.

Pomen človeške bližine iz osebne izkušnje prostovoljke

SEVNICA Prostovoljka Mojca Gračner živi v manjšem kraju v okolici Sevnice, kjer sta živahnost in vrvež na vsakem koraku, vendar je opazila, da se je v času okrepljenih epidemioloških ukrepov med ljudi priplazila odtujenost. Pravi, da so posebej izpostavljene ranljive skupine, ki so bile že pred izbruhom virusa deležne stigmatizirajočega odnosa okolice.

V okolju, kjer živi, se posamezniki počutijo osamljeni in iščejo njeno bližino. Največ, kar jim lahko ponudi je pogovor in topel objem, nehote pa ljudem polepša dan tudi njen pes. Ko sem jo povprašala, kaj ji ta srečanja pomenijo, je z iskrico v očeh dejala: "Meni srečanja in pogovori s temi ljudmi veliko pomenijo in mi obogatijo življenje, saj ponujajo priložnosti za medsebojno spoznavanje in učenje, sprejemanje različnosti, krepijo zavedanje o pomenu pristnih medosebnih stikov".

Najbolj jo razveseli, če lahko komu podari toplo, iskreno besedo in s tem vlije kanček upanja v svetlejšo prihodnost. Ljudem želi dati občutek, da niso povsem sami, in da nekdo misli nanje. V upanju na skorajšnje srečanje je dodala: "Zato naj čas korone postane tudi priložnost, da se vsak izmed nas poglobi vase in občuti pomen medsebojne povezanosti in lepote, ki jo nudi pristna človeška bližina".

Izvajanje programa Večgeneracijski center Posavje Sevnica poteka v sodelovanju s KŠTM Sevnica, omogočajo pa ga Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad ter Občina Sevnica. Več informacij o programu je dostopnih na spletni strani večgeneracijskega centra (www.vgc-posavje.si) in na elektronskem naslovu vgc.posavje.sevnica@gmail.com.

Družinski inštitut Zaupanje
Margareta Lešnik, strokovna sodelavka

koronavirus
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja