Skip to main content
V Posavju 16.6° C Torek, 21. marec 2023
30.10.2020
15:18
Foto: ePosavje
Za pomoč ranljivim skupinam, še posebej starejšim občanom, so v Brežicah, v času prve epidemije vzpostavili telefonsko številko, kamor lahko pokličejo ter izrazijo svojo potrebo po hrani in zdravilih.

V Brežicah dostava hrane in nujnih zdravil

"Skupaj smo močnejši"

BREŽICE "To organiziramo s prostovoljci in pri tem uporabljamo vozila Sopotnika, zato da dostavimo vsakomur tisto, kar je zanj nujno potrebno. Zavedamo se, da gre za skupino ljudi, ki so še posebej ranljivi in kadar nimajo svojcev, nimajo socialne mreže oz. nekoga, ki bi jim lahko pomagal, je prav, da zanje poskrbimo v lokalni skupnosti," pojasnjuje direktorica občinske uprave Občine Brežice mag. Gordana Radanovič.

"Naučili smo se, da smo v teh časih skupaj močnejši"

Povečalo se je število uporabnikov pomoči na domu

Ob tem dodaja, da so se v teh težkih časih naučili, "da smo skupaj močnejši." Povečalo se je število uporabnikov pomoči na domu – v letošnjem letu se je njihovo število dvignilo iz 65 na 80.

"Sodelujemo z različnimi organizacijami"

"Opažamo, da velikokrat potrebujejo samo pogovor, osveščanje … Osamljeni so in potrebujejo nekoga, ki bi jim na razumljiv način pojasnil, kakšna je trenutna situacija, kakšne so njihove možnosti. Pri tem veliko sodelujemo z različnimi organizacijami, tako z Rdečim križem, Ozaro, v Zdravstvenem domu Brežice pa nudijo strokovno pomoč tistim, ki potrebujejo nekoliko zahtevnejši pogovor. Predvidevam, da ta trenutek ni posameznika, ki bi izrazil svojo potrebo in da mi ne bi priskočili na pomoč," dodaja sogovornica.

Vse nabavljajo sproti

V Brežicah zaenkrat ni veliko potreb po dostavi živil na dom, zato nimajo posebnega skladišča. Poleg tega gre za blago, ki je hitro pokvarljivo, zato vse nabavljajo sproti. "Gre za nujne življenjske potrebščine, tudi za sadje in zelenjavo. Vse nabavljamo sproti v trgovinah, ki imajo primerljivo ceno. Občane običajno vprašamo, kje tudi sicer nakupujejo in jim nabavimo izdelke, ki jih vsakodnevno uporabljajo," dodaja direktorica občinske uprave.

Glede dostave zdravil dogovor z lekarno

Kar se tiče dostave zdravil, so se dogovorili z brežiško lekarno. "Občan lahko na podlagi telefonskega klica z osebno zdravnico uredi, da ga v lekarni čakajo zdravila na prevzem, prevzame pa jih prostovoljec, s tem da mi lekarni sporočimo, kdo jih bo prevzel. Prostovoljec nato zdravila dostavi občanu, ki jih nujno potrebuje. Teh zdravil je včasih kar precej in je pri tistih na recept dostikrat vrečka zares polna."

Brežice, turizem, boni

V Brežicah krepijo mrežo prostovoljcev

"Napovedi za naprej so nehvaležne"

Na vprašanje, kaj pričakujejo v naslednjih dneh oz. tednih, saj število okuženih ne pojenja, sogovornica odgovarja, da so vse napovedi v tem trenutku nehvaležne. "Rezultati ukrepov, ki jih je sprejela vlada, se bodo pokazali šele čez čas, vendar upamo, da bomo situacijo obvladovali na takšnem nivoju, kot smo jo doslej. Res pa je, da vedno krepimo mrežo prostovoljcev, ne le zaradi epidemije, ampak tudi zaradi ostalih zadev in računamo, da bomo tudi na tem področju kakovosten servis za občanke in občane."

(eP)

brežice
video
posavski tednik
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja