Skip to main content
Petek, 22. september 2023
04.11.2020
09:59
Pomoč v Posavju, Rdeči križ, Krško, Brežice, CSD
Foto: ePosavje.com
V času epidemije so v posavskih občinah organizirali pomoč starejšim ljudem oziroma tistim, ki zaradi okužbe ne smejo zapustiti stanovanja in nimajo svojcev, ki bi to lahko storili namesto njih.

Pomoč pri dostavi hrane in zdravil v Posavju

KRŠKO Pomoč za obolele v domači oskrbi in brez možnosti za lastno oskrbo s hrano, zdravili in ostalimi nujnimi potrebščinami v občini Krško izvaja Center za socialno delo, kjer tako na pomoči na domu, kot na projektu Most delajo nezmanjšano. "Še vedno nudimo vse storitve, ki smo jih nudili doslej, seveda pa po protokolih, ki so v skladu z usmeritvami in priporočili NIJZ, ministrstva za zdravje in našega ministrstva za delo," je za ePosavje TV povedala Carmen Rajer, vodja Pomoči na domu na Centru za socialno delo Posavje, enota Krško. Kar pomeni, da so dodatno vzpostavili telefonsko številko za pomoč občanom v stiski, na kateri so na voljo vsak dan od 7. do 15. ure.

Kot pravi sogovornica, vzpostavljajo način dela primeren oskrbi takšnih oseb. "Dodatno imamo vzpostavljen klicni center, vsak dan od 7. do 15. ure, tako smo na voljo ljudem, občanom, ki niso vključeni v naše storitve in skupaj z ostalimi organizacijami individualno iščemo rešitve, kako jih oskrbeti s stvarmi, ki jih pač nujno potrebujejo, da preživijo."

Rdeči križ Krško, prostovoljci

Pomoč Rdečega križa Krško

Rdeči križ Krško nudi pomoč tudi tistim, ki so se v času epidemije znašli v stiski. Predvsem gre za tiste, ki nimajo nikogar oziroma posameznike, ki so v karanteni, svojci in prijatelji pa zaradi strahu pred okužbo ne upajo do njih. "V Posavju imamo nekaj primerov, ki se obračajo na nas. Tem naši prostovoljci do vrat dostavijo izdelke, ki jih potrebujejo," pojasnjuje Mojca Vizler z Rdečega križa Krško.

"Prehrambeni in higienski izdelki ter zdravila iz lekarne"

"Dostavljamo prehrambene in higienske izdelke ter zdravila iz lekarne. Gre za osebe, ki največkrat nimajo nikogar, oziroma za tiste, ki so v karanteni in svojci, prijatelji in sosedje ne upajo do njih. Vedo, da lahko Rdeči križ v teh primerih pomaga, saj smo za to usposobljeni in lahko pomoč nudimo v okviru Civilne zaščite."

Trenutno 13 aktivnih prostovoljcev

Trenutno imajo 13 aktivnih prostovoljcev in poleg tega še ekipe prve pomoči, ki so pripravljene, vendar niso namenjene nuditi te oblike pomoči. "So pa pripravljene za primer, če nas aktivirajo za pomoč v bolnišnicah, zdravstvenih domovih itn.," dodaja sogovornica. V Posavju se sicer trenutno ne kaže potreba po dodatnih prostovoljcih. "Zaenkrat jih imamo dovolj."

Telefon za občane v stiski: 041 730 192

Od ponedeljka do petka med 8. in 15.30 uro

Za občane v stiski oz. v karanteni so dosegljivi na telefonski številki 041 730 192, in sicer od ponedeljka do petka med 8.00 in 15.30. "Vsi kontakti so objavljeni tudi na naši spletni strani. Če se bo stanje poslabšalo, bomo dosegljivi tudi ob vikendih," sklene Vizlerjeva.

"Naučili smo se, da smo v teh časih skupaj močnejši"

Pomoč za občane v občini Brežice

V Brežicah zaenkrat ni veliko potreb po dostavi živil na dom, zato nimajo posebnega skladišča. Poleg tega gre za blago, ki je hitro pokvarljivo, zato vse nabavljajo sproti. Kar se tiče dostave zdravil, so se dogovorili z brežiško lekarno. "To organiziramo s prostovoljci in pri tem uporabljamo vozila Sopotnika, zato da dostavimo vsakomur tisto, kar je zanj nujno potrebno. Zavedamo se, da gre za skupino ljudi, ki so še posebej ranljivi in kadar nimajo svojcev, nimajo socialne mreže oz. nekoga, ki bi jim lahko pomagal, je prav, da zanje poskrbimo v lokalni skupnosti," pojasnjuje direktorica občinske uprave Občine Brežice mag. Gordana Radanovič.

 Na vprašanje, kaj pričakujejo v naslednjih dneh oz. tednih, saj število okuženih ne pojenja, sogovornica odgovarja, da so vse napovedi v tem trenutku nehvaležne. "Rezultati ukrepov, ki jih je sprejela vlada, se bodo pokazali šele čez čas, vendar upamo, da bomo situacijo obvladovali na takšnem nivoju, kot smo jo doslej. Res pa je, da vedno krepimo mrežo prostovoljcev, ne le zaradi epidemije, ampak tudi zaradi ostalih zadev in računamo, da bomo tudi na tem področju kakovosten servis za občanke in občane."

(eP)

koronavirus
krško
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam