Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
25.09.2020
10:47
Rumena stopnja nevarnosti, opozorilo
Grafika: ARSO
V petkovem jutranjem prehodu dežja čez Posavje ga je največ padlo na Lisci, dobrih 25 mm. Za porečje Save in Krke so za petek izdali rumeno stopnjo nevarnosti.

Koliko dežja je padlo v petek dopoldne?

Največ dežja je zjutraj padlo na Lisci

KRŠKO V petkovem dopoldnevu je največ dežja padlo na Lisci, dobrih 25 mm dežja. Na Gorjancih, na postaji Planina v Podbočju, je padlo 16,4 mm dežja, v Krškem, 12,9mm, v Cerkljah ob Krki pa 9,6 mm dežja.

Naraščanje rek po Sloveniji

V jutranjih urah imajo reke v severozahodni, zahodni in severni Sloveniji velike pretoke, drugje so pretoki srednji in mali. Reke in hudourniški vodotoki naVipavskem naraščajo, ponekod prihaja do razlivanj. Kot pravijo hidrologi, lahko v petek čez dan in v noči na soboto v več delih države ob nalivih hitro narastejo hudourniški vodotoki, možna bodo tudi razlivanja.

V soboto se bo vodnatost rek prehodno zmanjšala, od nedelje pa znova narasla

Vodnatost rek se bo povečevala. danes čez dan bodo Vipava in njeni pritoki še naraščali, možna so razlivanja, ponekod tudi poplavljanja ob strugah. V soboto se bo vodnatost rek prehodno zmanjšala, v nedeljo in v noči na ponedeljek pa bodo reke v večjem delu države ponovno narasle.

Dež na Gorjancih

Kakšno bo vreme v Sloveniji?

Petek in sobota

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte, pogostejše padavine bodo na zahodu. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ki bo predvsem ob morju in v višjih legah okrepljen, najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 °C.

V noči na soboto bo pogosto deževalo

V noči na soboto bo oblačno, pogosto bo deževalo, meja sneženja se bo spustila do okoli 1500 m nad morjem. Prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem burja, jutranje temperature bodo od 3 do 10, ob morju okoli 13 °C. V soboto bo dež postopoma ponehal, oblačnost se bo popoldne trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14°C.

V nedeljo in ponedeljek

V nedeljo bo sprva delno jasno s hladnim in meglenim jutrom. Čez dan se bo znova pooblačilo, popoldne ali proti večeru se bo od jugozahoda dež postopno razširil nad vso Slovenijo, zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja. V ponedeljek čez dan bo dež ponehal, veter bo oslabel.

Vremenska slika

Nad severno Italijo se poglablja ciklon, hladna fronta se nam od zahoda bliža in bo v noči na soboto prešla naše kraje. Pred njo z jugozahodnikom k nam doteka razmeroma topel in vlažen zrak.

Opozorilo

Vremenoslovci opozarjajo, da se bodo v petek v prvem delu noči na soboto predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi.

(eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam