Skip to main content
V Posavju 11.5° C Petek, 7. maj 2021
14.12.2019
09:09
Sodobni potrošniki
Grafika: ePosavje
Sodobni potrošnik nima enostavnih nalog. Sodobni potrošnik je pravzaprav vsak izmed nas.

Zaposleni smo s številnimi informacijami. Iz dneva v dan moramo sprejemati številne odločitve, ki niso vezane le na to, kaj moramo kupiti temveč tudi na to, katere storitve bomo potrebovali.

Potrošniki smo iz vidika, da želimo polno zadovoljiti vse naše želje zahtevni. Dobra blagovna znamka pa zahteva tudi dobro zgodbo, s katero potrošnika navdihuje. Kako o sodobnem potrošniku razmišljajo Posavci? Kakšen je? Kako mikaven za njih je blišč veselega decembra v nakupovalnih središčih, ki se je začel že pred prvim novembrom?

Darja Cesar


"Sodobni potrošnik je naravnan na marketinško informiranje in skladno s tem tudi na samo potrošnjo. Težko govorim na splošno o sodobnem potrošniku kakšen je, saj bi s tem marsikomu naredila krivico. Definitivno vpliva na potrošnjo človeka že sama lokacija bivanja, saj ljudje, ki živijo v mestnih središčih ali v njihovi neposredni bližini po mojem mnenju potrošijo bistveno več, kot tisti, ki živijo na prerifernih delih Slovenije. Menim da sodobni potrošnik sledi nekim trendom, ki jih ponujajo tako spletni kot multimedijski ponudniki, pa naj bo to v smislu informacijsko-tehnološke industrije, modnih smernic, sodobnih ˝zdravih in eko˝ oz. biološko pridelanih izdelkov, dopolnil za zdravo telo, načinov zdravega življenja, ki sodobnega potrošnika usmerja marsikdaj k brezglavi potrošnji, morda celo kreditiranju. Menim, da smo začeli globalno gledano žal izgubljati ˝zdravo kmečko pamet˝, ki v človeku uravnava balans med dejanskimi potrebami in nujno potrošnjo. Upam, da se kompas potrošniškega sveta čimprej obrne na racionalno stran. Težko sprejema, da se reklamiranje prazničnega decembra začenja ponekod že konec avgusta. To je totalni non sens. Blišč se zame začenja po 15. decembru, ko se ljudje resnično bolj povežemo, stopimo skupaj, pomagamo družinam v stiskah in smo dobrodelni. Vzamemo si čas bolj drug za drugega, za povezanost, za smeh in sproščenost. Blišč zame niso kupi daril in megastičnost praznične ponudbe, ampak ta čarobnost, odprtost med ljudmi, povezanost, altruizem, širokosrčnost, ki premagajo in nadvladajo nad vso praznično ponudbo v nakupovalnih središčih. Res imam srečo in čast, da delam v kolektivu, kjer so odprtost, iskrenost in medsebojna povezanost tiste vrednote, ki jih dajem prednost pred vsem bliščem veselega decembra. Blišč izgine, človeške vrednote nikoli!"

Darja Cesar


Boris Kovačič


"Sodoben potrošnik, to je naziv za nekoga, ki mora uživati v nakupovanju. Takega so ustvarili komercialni prijemi trgovcev, ki ne izbirajo sredstev. Ljudje celo najemajo kredite, da si lahko privoščijo veseljačenje na veliki nogi. Sam sem daleč od tega, me pa moti in žalosti, ko vidim v trgovinah božične okraske že avgusta, novembra oziroma decembra jih še nekako sprejmem, s tem pa se izgubi blišč veselega decembra. Še dobro, da je to del tudi naše tradicije, da ni neka neumnost uvožena iz Amerike. Včasih smo se teh praznikov zelo veselili, danes je pa to zaključek leta s pokanjem, kar mi ni niti slučajno všeč, tudi zaradi solidarnosti z mojim kužkom, ki se tega izredno boji."

Boris Kovačič


Mojca Metelko


"Moram priznati, da je eden od razlogov, da vodim štiri trgovine Stara Šola, butike trajnostne mode, kjer so naprodaj tudi različni izdelki brez plastične embalaže, od lesenih zobnih ščetk, zobne paste, deodoranta v stekleni embalaži, do toaletnega papirja v kartonu, ta, da lahko zase in za svojo družino nakupujem v Knofu. Kar ne najdem pri nas, skušam poiskati pri sevniški trgovcih, če tega ni, se poslužim spletnega nakupovanja. Žal, ali pa na srečo, ne prebavljam več marketinških prijemov šoping centrov, v BTC grem morda enkrat na leto in trgovine se mi zdijo vse bolj prazne, prodajalci in kupci v njih pa vse bolj žalostni."

Mojca Ž. Metelko


Prispevek: Sergeja Bogovič

posavje
eposavje
veseli december

Pridružite se nam

Novice iz Posavja