Skip to main content
V Posavju 18.5° C Ponedeljek, 27. september 2021
16.06.2021
12:45
S kolesom ob Savi
Foto: KD Sevnica
V Sevnici so se v torek sestali župani posavskih občin, predstavniki Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo ter Regionalne razvojne agencije Posavje.

Kolesarska povezava od Zidanega Mosta do Rigonc

SEVNICA Na sestanku so govorili o nadaljevanju projekta Sava-Krka bike in s tem o razvoju kolesarske mreže v Posavju. "Državno kolesarsko omrežje je načrtovano kot celovito povezana kolesarska mreža. Osrednjo kolesarsko povezavo predstavlja kolesarska pot od Radeč oziroma Zidanega Mosta do mejnega prehoda Rigonce, ki pa na določenih odsekih še ni sklenjena. Ta povezava v veliki meri teče ob reki Savi, zaradi česar je za kolesarje še posebej vabljiva," so sporočili z Občine Sevnica.

Povezava je določena, ni pa še povsem sklenjena

Na sestanku so se dogovorili, da bodo pripravili nabor odsekov, ki jih je potrebno dograditi oziroma zanje pripraviti projektno dokumentacijo. Ob tem izpostavljajo, da se bo potrebno dogovorit tudi o širših okvirjih umestitve oziroma namensko rabo že zgrajenih povezav.

"Srečujemo se s težavami"

"Daljinske kolesarske povezave so zelo pomembna infrastruktura, ki se v slovenskem prostoru šele dobro razvija. Interes Posavja je, da razvije svojo kolesarsko mrežo, državno kolesarsko mrežo na področju Posavja," je ob sestanku v Sevnici povedal župan Srečko Ocvirk.

Ocvirk izpostavlja, da se srečujejo z nekaj težavami. "Večnamenska raba, uporaba že obstoječih urejenih poti, ki se uporabljajo za kolesarjenje, je ta trenutek formalno skoraj nemogoča. Posavski župani smo se na sestanku z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo odločili, da skličemo sestanek na najvišji ravni - ministra za promet in ministra za infrastrukturo z vsemi pristojnimi službami, da presežemo dosedanje omejitve teh poti ob Savi kot kolesarskih poti."

"Reševanje te problematike ni pomembno samo za Posavje"

"Na tak način bi 58-kilometrska povezava v Posavju ob reki Savi, od Zidanega Mosta do mejnega prehoda Rigonce, bila realizirana bistveno, bistveno prej, kot če to kolesarsko pot vzpostavljamo na novo, zunaj obstoječih večnamenski poti. Zato bomo pozvali pristojna ministra s svojimi službami, da se na delovnem srečanju, okrogli mizi, srečamo v Posavju in določimo smer reševanja te problematike," še dodaja sevniški župan.

V zaključku je povedal, da reševanje te problematike ni pomembno samo za Posavje, ampak tudi za poti, večnamensko rabo obvodnega prostora ob drugih rekah, ki so zanimive za športno, rekreativno in trajnostno mobilnostno rabo.

(eP)

kolesarstvo
krško
brežice
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja