Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
11.10.2019
13:15
Grafika: ePosavje
V Krškem so v petek pripravili okroglo mizo z naslovom Pogled Posavja v predlogu nove pokrajinske zakonodaje, na katerem so iskali odgovore na vprašanja, ali in kako bo Posavje kot pokrajina.

Posavje kot pokrajina? Zadnji predlog je skupaj z Zasavjem

"Lokalna samouprava bi se morala na drugi ravni oblikovti na območjih z vsaj 100.000 prebivalci"

Pri načrtovanju pokrajin je, tako dr. Boštjan Brezovnik, eden ključnih razlogov upoštevanje smernic Sveta Evrope. Te pravijo, da bi se morala na drugi ravni lokalna samouprava oblikovati na območjih z vsaj 100.000 prebivalci. "Tu je potrebno upoštevati tudi smernice NUTS 3 regij (op. p. statistične regije) in zadnji predlog, ki je bil podan na ravni strokovne skupine, je ta, da bi se Zasavje in Posavje povezali v enovito regijo," ob tem pove Brezovnik. Na vprašanje, kako bodo ljudje hodili iz Zasavja v Posavje in obratno, je odgovoril, da bo potrebno transportne poti na novo dograditi in izgraditi ter zagotoviti učinkovito sodelovanje. "Ključni problem je v tem, da če bi bilo Posavje samostojna pokrajina z nekaj več kot 60.000 prebivalci, ne bi dosegali ugodnih pogojev za financiranje tovrstne pokrajine. Prihajalo bi do prevelikih razlik med samimi pokrajinami, kjer bi bila Osrednjeslovenska vsaj šest do sedemkrat večja od Posavja," dodaja Brezovnik.


Bratanič: "Že zdaj smo pokazali Posavci, da smo uspešni pri črpanju evropskih sredstev"

Direktor Regionalne razvojne agencije Posavje Martin Bratanič pravi, da želijo poudariti na pomembnost tega, da so ljudje srečni. "Ljudje sestavljajo osnovno tkivo v državi. Kar se tiče pa administrativno tehničnih zadev pa je predsednik države Borut Pahor enkrat lepo rekel, da tudi pokrajine in regije bi morali tako kot ustavo spreminjati s tresočo roko," pove Bratanič. Sam ne verjame, da bo sama tehnična sprememba države prinesla boljšo kvaliteto. "Že zdaj smo pokazali Posavci, da smo uspešni pri črpanju evropskih sredstev in da znamo sodelovati v državi in tudi čezmejno."


Petretič: "Neko združevanje z Zasavjem ne pride v poštev"

"Naše mnenje je takšno, da regija ostane v takšni obliki, kot je bila do zdaj. V regiji smo do zdaj sodelovali na najvišjem nivoju, niti enkrat v zgodovini - kar sem župan - ni prišlo do nasprotnega mnenja in stališč. Neko širše združevanje z Zasavjem ne pride v poštev," pove Ladko Petretič, župan Občine Kostanjevica na Krki in trenutno predsedujoči Svetu regije Posavje. Kot dodaja, vidi možnost v združevanju občin v združenja, "kaj širše pa ne bi."


Bogovič: "Zagotovo želimo Posavci imeti in ohraniti pokrajino"

Po mnenju enega od gostiteljev okrogle mize Franca Bogoviča, je to, da Slovenija nima pokrajin velik manjko. "Podpiram regionalizacijo. Zagotovo želimo Posavci imeti in ohraniti pokrajino," je dodal evropski poslanec. "Slišim tudi za druge predloge in znotraj celotnega konteksta mi manjkajo pristojnosti, katere bodo na teh pokrajinah. In pa seveda tudi finance."


Ocvirk: "Potrebno bi bilo stopiti korak nazaj"

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk pravi, da bi bilo potrebno stopiti korak nazaj in širše razumeti, kaj prinaša predlog pokrajinske zakonodaje. "Tu gre za odprto, delno politično, v večji meri pa strokovno debato. Zelo pogosto se dogaja, da želimo odgovore na določena vprašanja vnaprej, preden so interdisciplinarno obravnavana," še pove Ocvirk.

Več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik
na posavski televiziji Ansat TV.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam