Skip to main content
V Posavju -3.1° C Torek, 31. januar 2023
22.07.2020
10:40
Foto: arhiv ePosavje
Zaradi vse večje centralizacije države v Sloveniji teče vnovični poizkus ustanavljanja pokrajin. Tokrat se zapleta pri izbiri imen – komisija predlaga imena pokrajin po največjih mestih.

Se bodo pokrajine imenovale po največjih mestih?

Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen, ki jo je ustanovila Vlada Republike Slovenije z namenom usmerjanja in usklajevanja dela na področju standardizacije zemljepisnih imen v Republiki Sloveniji, je glede na pospešene dejavnosti za ustanovitev pokrajin v Sloveniji, pregledala predlagano teritorialno členitev Slovenije na pokrajine ter pripravila mnenje glede imen pokrajin.

Komisija je že večkrat v preteklosti razpravljala o problematiki poimenovanja regionalnih enot Slovenije na različnih ravneh in tudi sklenila, da je najustrezneje, če se regionalne enote sistematično poimenujejo po imenu največjega naselja znotraj posamezne regionalne enote. »Predlagani sistematični in enotni kriterij je namreč neodvisen od kakršnekoli delitve Slovenije oziroma kakršnegakoli števila enot, zato Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen predlaga naslednja imena pokrajin: Murskosoboška pokrajina – Pomurska pokrajina, Mariborska pokrajina – Štajerska pokrajina, MO Maribor – MO Maribor, Velenjska pokrajina – Koroško-šaleška pokrajina, Celjska pokrajina – Savinska pokrajina, Novomeška pokrajina – Dolenjsko-belokranjska pokrajina, Trboveljska pokrajina – Zasavsko-posavska pokrajina, Ljubljanska pokrajina – Osrednjeslovenska pokrajina, MO Ljubljana – MO Ljubljana, Kranjska pokrajina – Gorenjska pokrajina, Novogoriška pokrajina – Goriška pokrajina in Koprska pokrajina – Primorsko-notranjska pokrajina,« navajajo na spletni strani Pokrajine.si.

Trboveljska pokrajina namesto Zasavsko-posavske?

Regija Posavje bi po predlogu iz oktobra 2019 sodila v Zasavsko-posavsko pokrajino, po novem predlogu pa torej v Trboveljsko – po največjem naselju v regiji.

V skladu s 15. členom zadnjega omenjenega predloga zakona, ki so ga predstavili oktobra lani, naj bi Zasavsko-posavska pokrajina obsegala občine Bistrica ob Sotli, Brežice, Hrastnik, Kostanjevica na Krki, Krško, Litija, Radeče, Sevnica, Trbovlje in Zagorje ob Savi na skupno 1489 km2 ter s 134.289 prebivalci. Sedež Zasavsko-posavske pokrajine naj bi bil v Krškem, sedež pokrajinskega sveta v Brežicah, sedež sveta občin pa v Zagorju ob Savi.

(eP)

posavje
pokrajine

Pridružite se nam