Skip to main content
V Posavju 8.4° C Sreda, 24. 2024
28.11.2019
18:29
Posavske gasilke v Zrečah
Foto: Doroteja Jazbec
Minuli konec tedna je potekal v Zrečah 31. posvet za predsednice komisij za delo s članicami v gasilskih zvezah.

Nacionalni posvet gasilk v Zrečah

ZREČE Na najbolj številčnem dogodku, rezerviranem za gasilke, so se zbrale vodje gasilk iz vseh 17 gasilskih regij, v katere je povezanih 120 gasilskih zvez.

Sicer je bila posavska regija zastopana z vsemi predstavnicami, saj so bile navzoče tudi vse predsednice komisij  za delo s članicami gasilskih zvez: Vesna Kozole (predsedujoča gasilkam posavske regije) za GZ Brežice s stanovsko kolegico Suzano Resnik, Mojca Kerin za GZ Krško, Tina Dremšak za GZ Sevnica s stanovsko kolegico Vlasto Dergan in Doroteja Jazbec za GZ Radeče s stanovsko kolegico Mojco Lazar - radeška gasilska zveza je sicer po gasilski razdelitvi uvrščena v celjsko regijo, statistično in razvojno pa je občina Radeče del posavske regije.

Sobotni dan se je začel z uvodnim pozdravom Elizabete Čampa, predsednice Sveta članic GZS in Janka Cerkvenika, predsednika GZS in Darka Buta, nakar je gost iz sosednje Hrvaške, Darko Dukić (poveljnik Šibensko-kninske županije) navzoče seznanil s podrobnostmi nesreče na Kornatih, v kateri je pred 12 leti izgubilo življenje 12 gasilcev pri gašenju požara v naravi. Sledilo je predavanje Andreja Štremlja na temo preventive, ki je bila aktualna tema preteklega meseca, delo pa se je kasneje nadaljevalo v duhu krajše sprostitvene dejavnosti (nordijska hoja, ali telovadba za zdravo hrbtenico ali plavanje), saj je bilo popoldne prav tako zapolnjeno z bogatimi vsebinami.

Po kosilu so potekale delavnice na temo tehničnega reševanja, razvrščanja, prve pomoči, informatike in sodobne kulinarike-priprave hitrega obroka, pred večerjo pa sta zbrane obiskala še poveljnik GZS, Franci Petek in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Darko But, ki sta iz prve roke odgovarjala na konkretna vprašanja, zastavljena s strani gasilk.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Nedelja se je po bogatem zajtrku začela s predstavitvijo Blaža Kranjca in Matjaža Knapa o intervenciji v podjetju Fragmat v Cerknici, Zvonko Glažar, podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije je predaval o organizaciji gasilstva v Sloveniji ter le-to primerjal z gasilstvom v Evropi, o psihološki pomoči reševalcem, svojcem in žrtvam nesreč pa je spregovoril psiholog mag. Žarko Trušovec.

Tudi letošnji posvet je imel dobrodelno noto, saj smo udeleženke tekom dvodnevnega druženja zbrale 641,30 EUR za pomoči potrebno 2,5 letno deklico Nežo iz območja pomurske regije - za to, da bo denar prišel direktno v roke družine, ki se sooča z dekličino cerebralno paralizo in spemljajočimi samoplačniškimi terapijami, pa bodo poskrbele tamkajšnje gasilke.

Doroteja Jazbec

gasilci
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja