Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
12.05.2022
10:24
Posavske gasilke
Foto: ePosavje.com
Posavske gasilke so sodelovale na pohodu po poti azaleje.

Pohod po poti azaleje

SEVNICA Na megleno, oblačno in deževno soboto je Turistično društvo Boštanj ob Savi organiziralo pohod po poti azaleje, h kateremu so bile v sodelovanju z Gasilsko zvezo Sevnica povabljene tudi članice gasilskih organizacij posavske in zasavske regije.

Po dobrodošlici s čajem in pecivom v času zbiranja je sotovarišice pozdravil, čestital za uspešno delo na različnih področjih in zaželel varen ter prijeten korak na poti namestnik predsednik a Gasilske zveze Sevnica Borut Simončič. In začel se je pohod ter že kmalu kratek postanek ob prvi lokalni znamenitosti - pod boštanjsko cerkvijo so si ogledale nekdanje perišče, nato pa jih je pot vodila ob Savi gorvodno, kjer so kratek postanek opravile pri boštanjski graščini, v kateri se je rodil likovni umetnik Vladimir Štoviček in nedaleč od tam še pri cerkvici sv. Nikolaja (graščinski kapeli), ki je sicer bila v zelo slabem stanju, nato pa je bila obnovljena, zato je bilo moč videti le eno slikarsko podobo - fresko.

Še en pridih preteklega časa je ponudil postanek pri ostalinah nekdanjega boštanjskega gradu. Gasilke so se ustavile pri enem izmed boštanjskih čebelarjev, kjer je gospodar radodarno ponudil medico in kjer je bila tudi priložnost za okrepčilo z malico ter klepet. V tem času je prenehalo deževati in pohodnice so se spustile nazaj proti Boštanj v predel proti območju nad boštanjskim pokopališčem, kjer cveti azaleja in se prepustile tako omamnim vonjavam kot živahnim rumenim barvam cvetišča rumenega sleča (lat. azalea pontica). Sledilo je kosilo, zatem pa so si v prostorih gasilskega doma PGD Boštanj ogledale tudi zapuščino Štovička, ki jo je umetnik namenil svojemu rojstnemu kraju v spomin in last.

Fotogalerija (Foto: Vesna Kozole):

Na pohodu osem gasilk

Pohoda se je udeležilo osem gasilk, kar je sicer več kot pol manj kot v siceršnjih razmerah, navzoča je bila tudi predsednica komisije za članice posavske regije Vesna Kozole (Gasilska zveza Brežice). V preteklem koncu tedna je potekalo tudi dvodnevno izobraževanje, 33. posvet za predsednice komisij za delo s članicami v gasilskih zvezah v Cerknem, odvijale so se številne prvoobhajilne in/ali birmanske slovesnost ter povrhu vsega tudi florjanove maše. Upoštevajoč vse to je bila udeležba vendarle zadovoljiva, v upanju, da se bo število navzočih gasilk prihodnje leto tak čas, ko zacveti azaleja, vrtelo okrog dvajset.

Doroteja Jazbec

gasilci
sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja