Skip to main content
V Posavju 14.4° C Sreda, 20. oktober 2021
30.08.2019
12:25
Foto: RRA Posavje
Po osnutku predloga za bodočo pokrajinsko razdelitev države, bi bila Slovenija razdeljena na 11 pokrajin, vseh šest posavskih občin bi bilo del Dolenjske pokrajine.

S predlogom se ne strinjajo, enotni o pokrajini Posavje

KRŠKO V petek so se posavski župani in poslanci sestali na seji Sveta regije Posavje, saj se s predlogom ne strinjajo in zahtevajo, da se dosedanja statistična razvojna regija Posavje oblikuje kot ena izmed pokrajin v novem predlogu o ustanovitvah pokrajin.

Predlog: Enajst pokrajin z enajstimi mestnimi občinami

Strokovna skupina, ki je predlog pripravila, enajst pokrajin utemeljuje z enajstimi mestnimi občinami kot urbanimi centri. Posavski župani in poslanci se s predlogom ne strinjajo, saj kot pravijo, opiranje na to, ali ima posamezna regija v svojem okolju občino, ki je opredeljena kot mestna, ne more in ne sme biti edini pogoj oziroma kriterij za uvrščanje v posamezno pokrajino.

Svet regije Posavje ne podpira predloga ureditve pokrajin

Med sprejeti sklepi tako poslanci in župani ne podpirajo predloga ureditve Slovenije, ki temelji na mestnih občinah kot središčih pokrajin. Ob tem zahtevajo, da se dosedanja statistična razvojna regija Posavje oblikuje kot ena izmed pokrajin v novem predlogu o ustanovitvah pokrajin in da se obstoječi predlog uskladi s to zahtevo.

Sprejeti sklepi:

  1. Svet regije Posavje ne podpira predloga ureditve Slovenije na regije oziroma pokrajine, ki temeljijo na mestnih občinah kot središčih teh pokrajin. Opiranje na to ali ima posamezna regija v svojem okolju občino, ki je opredeljena kot mestna, ne more in ne sme biti edini pogoj oziroma kriterij za uvrščanje v posamezno pokrajino. 
  2. Svet regije Posavje zahteva, da se dosedanja statistična razvojna regija Posavje oblikuje kot ena izmed pokrajin v novem predlogu o ustanovitvah pokrajin. Strokovni cilj uvedbe pokrajin je zagotovitev enakomernega policentričnega razvoja Slovenije, ki bo zagotavljal ustvarjanje delovnih mest v lokalnih okoljih. S priključitvijo v Dolenjsko bi bile Posavju odvzete številne razvojne priložnosti. Zato Svet regije Posavje enotno zagovarja samostojno pokrajino Posavje, ki zajema 6 občin, vključenih v razvojno in statistično regijo Posavje.
  3. Svet regije Posavje zahteva, da se obstoječi predlog zakona v tem delu uskladi s 2. sklepom.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja