Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
20.01.2021
11:19
Lamutov likovni salon Galerije Božidar Jakac
Grafika: ePosavje
Prve ocene statikov po seriji potresov v zadnjem mesecu kažejo, da v poslopju Lamutovega likovnega salona Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki daljše zadrževanje ni več varno.

Lamutov likovni salon zaradi posledic potresa pred zaprtjem?

Prve ocene kažejo, da ni varen za daljše zadrževanje

KOSTANJEVICA NA KRKI Potres, ki je konec decembra prizadel Petrinjo, je precej poškodoval Lamutov likovni salon v Kostanjevici na Krki. Zaradi poškodb oz. prve ocene statikov, da salon ni varen za daljše zadrževanje, ga bodo najverjetneje zaprli. 

Najbolj poškodovan objekt v Kostanjevici na Krki

Lamutov likovni salon Galerije Božidar Jakac bodo morali zapreti

Posledice potresa vidimo že pri vhodu v Lamutov likovni salon. Poškodovani so velbi, razpokane zunanje in notranje stene, poškodovana je lesena konstrukcija. Lamutov likovni salon Galerije Božidar Jakac je najbolj poškodovan objekt v Kostanjevici na Krki, kjer je škodo utrpelo veliko objektov. "Ta stavba je dotrajana že nekaj časa. Občina jo je odkupila in jo ima namen obnoviti. Tempo obnove je občina zastavila, ampak so zdajšnji dogodki zadeve nekoliko obrnili," nam je povedal Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac.

Prostor ni varen za daljše zadrževanje v prostoru

Po prvih neuradnih podatkih statikov, salon ni varen za daljše zadrževanje v prostoru. "Prostor bomo morali zapreti, že narejen razstavni program za leto 2021 pa, kolikor se bo dalo, bomo prestavili v samo galerijo. Nekaj projektov bo prav gotovo potrebno odpovedati," dodaja sogovornik.

Pisarno Turistično informacijskega centra so izselili

Milovanović: "Ne vem še točno, kako bomo stvar zapeljali naprej"

V teh prostorih so v zadnjih letih vzpostavili pisarno TIC-a, zdaj so jo izselili. "Sedaj iščemo ustrezne prostore, ki jih ni na pretek. Prostore, ki bi bili seveda opremljeni z vso infrastrukturo, internetnimi povezavami in telefonom, vse zadev, ki jih TIC mora imeti. Ne vem še točno, kako bomo stvar zapeljali naprej," je povedal direktor Galerije Božidar Jakac.

Poškodovan je tudi nekdanji cistercijanski samostan

V Kostanjevici na Krki so posledice serije potresov v zadnjem mesecu dni vidne tudi drugje, med drugim je poškodovan tudi nekdanji cistercijanski samostan. "Samostan ima tri točke, kjer se nekoliko bolj "lomijo" zadeve in pri vsakem potresu se vse te razpoke še nekoliko bolj povečajo."

> JUTRI: Posledice potresa v Posavskem muzeju Brežice

(bš)

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja