Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
21.01.2021
17:33
Posledice potresa v Posavskem muzeju Brežice
Grafika: ePosavje.com
Brežiški grad je po potresu, ki je najhuje prizadel hrvaško Petrinjo, utrpel več poškodb. Večinoma gre za poglobitev razpok, ki so jih opazili že po marčevskem potresu v Zagrebu.

Posledice potresov vidne tudi v Posavskem muzeju Brežice

"Razpoke so vidne povsod, močno se vidijo ob okenskih okvirjih"

BREŽICE Z direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj se sprehodimo po južnem in zahodnem delu gradu, ki sta najbolj prizadeta. Nove razpoke se kažejo v kapeli sv. Križa. "Razpoke so vidne povsod, močno se vidijo ob okenskih okvirjih, celotna kapela je prepredena z razpokami, ki se ves čas širijo." Največje poškodbe oz. razpoke se kažejo v razstavnih prostorih. "Sicer so se začele že marca, zdaj pa so se tudi odprle."

Skrbi jih, da poškodbe niso samo površinske

Prizadet je predvsem zahodni del brežiškega gradu, nekatere razpoke so se malo bolj odprle, je pa tudi veliko novih, pove Černelič Krošljeva. "Skrbi nas, da gredo poškodbe bolj v globino, da niso več samo površinske. Za pomoč smo zaprosili stroko oz. so nas z restavratorskega centra že obiskali, škodo popisali, pregledali in upamo, da dobimo navodila."

Nekaj novih poškodb tudi v Viteški dvorani

Nekoliko je poškodovana tudi Viteška dvorana, ki jih zaradi svoje velikosti oz. dolžine še posebej skrbi. "Ta strop na nek način visi, zato je tu vedno tudi največja skrb, če bi prišlo do res silovitega potresa. Ta je sicer bil močan, a kot je videti, ni šel v to smer. Je pa nastalo nekaj novih poškodb, kar je že bilo pregledano in še bo skrbno pregledano, da potem vidimo, kakšna bo sanacija," je še dodala direktorica Posavskega muzeja Brežice.

Viteška dvorana s fresko poslikavo edinstvena iz tega časa na Slovenskem

Poslikava Viteške dvorane je avtorsko delo slikarja slovenskega rodu, Frančiška Karla Remba, ki se je v tedanjem Rheinu mudil med letoma 1702 in 1703. V Posavskem muzeju Brežice ob tem spomnejo na legendo, po kateri je K. F. Remb odšel na izpopolnjevanje v Rim in tam med drugim obiskal palačo Barberini, po vzoru katere je poslikal dvorano v Brežicah. Viteška dvorana s svojo fresko poslikavo je edinstvena iz tega časa na Slovenskem.

Posledice potresov v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

Serija decembrskih in januarskih potresov je pustila posledice na kulturnih znamenitostih po Posavju. Tako v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki pravijo, da bodo Lamutov likovni salon Galerije Božidar Jakac zaradi poškodb oz. prvih ocen statikov, da salon ni varen za daljše zadrževanje, najverjetneje zaprli. > VEČ

(eP)

potres
brežice
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja