Skip to main content
V Posavju 27.8° C Četrtek, 29. julij 2021
24.03.2020
15:34
Potres, 22. marec 2020, Slovenija, Hrvaška
Ob 6. uri in 24 minut smo v Sloveniji in na Hrvaškem čutili potres. Epicenter potresa je bil 7 kilometrov severneje od Zagreba. Potresu je sledilo več popotresnih sunkov, več v nadaljevanju novice.

NA KRATKO O POTRESU, 22. MAREC:

  • Ob 6.24 Slovenijo in Hrvaško zbudil močnejši potresni sunek
  • Sledilo je več popotresnih sunkov, najmočnejši dobre pol ure pozneje
  • Magnituda prvega 4.8, drugega 4.3
  • V Posavju zaenkrat brez poročil o škodi
  • Kako je z NEK? "Zaenkrat ni bilo potrebe po zaustavitvi elektrarne"

Potres v Sloveniji in na Hrvaškem, 22. marec 2020

TOREK, 24. MAREC 2020

(15:32) Tla so še vedno nemirna, ponoči streslo pri Bizeljskem

Seizmologi še vedno beležijo popotresne sunke po nedeljskem potresu. V noči na torek so tako med drugim šest kilometrov jugovzhodneje od Bizeljskega, na globini 8 kilometrov, zabeležili potresni sunek z magnitudo 1.3. Hrvaški seizmologi so od nedelje zjutraj do torka opolnoči zabeležili 73 potresov z magnitudo več kot 1.3.

PONEDELJEK, 23. MAREC 2020

(14:21) Potres ni vplival na obratovanje elektrarn

Po nedeljskem potresu so, skladno z uveljavljenimi postopki, v elektrarnah v Skupini GEN sledili preventivni pregledi. Po pregledu sistemov, opreme in zgradb so z vseh lokacij potrdili, da potres ni vplival na obratovanje, ne na opremo elektrarn.

NEK varno in zanesljivo na polni moči, v hidroelektrarnah in TeB ni odstopanj

Nuklearna elektrarna Krško obratuje varno in zanesljivo na polni moči. "Tudi iz hidroelektrarn na spodnji Savi in termoelektrarne v Brestanici, kjer so preverili vse agregate in podporne sisteme, so potrdili, da ni odstopanj," dodajajo v sporočilu.

(11:25) Še se tresejo tla

Ob 11. uri in 12 minut je 9 km severno od Zagreba znova streslo, tokratni potres je imel po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje magnitudo 2.7, zgodil se je na globini 2 kilometrov. Do nedelje zvečer, do 23. ure, so sicer hrvaški seizmologi zabeležili 53 potresov z magnitudo večjo od 1.3.

NEDELJA, 22. MAREC 2020

Saj ni res, pa je!

(18:30) Na današnji dan nas je treslo tudi leta 2016

Lovska? A ne, bo kar resnična.

Ko človek pobrska po zgodovinskih zabeležkah, ga včasih presenetijo čudne stvari. No, po vrsti. Danes je nedelja, 22. marec 2020. Zjutraj je dobra dva milijona ljudi in še par avtobusov zraven zbudil potres. Tak, na 100 let. Na današnji dan pred štirimi leti je bil tudi 22. marec. Torek je bil, 22. marec 2016.

Takrat je streslo z magnitudo 2.8

Na naših straneh smo tistega torkovega jutra šestnajst minut čez 6. uro zjutraj zapisali, da "Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za seizmologijo in geologijo sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili v torek, 22. marca 2016 ob 3.12 zmeren potresni sunek." Takrat smo nadaljevali, "da je bilo po preliminarnih podatkih žarišče potresa 65 km vzhodno od Ljubljane, v bližini Krškega, preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,8 in kot ocenjujejo, je bila intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Krškega, Rake, Šentjerneja, Leskovca pri Krškem."

Trije popotresni sunki

Jutranjemu potresu, ki je na noge dvignil predvsem prebivalce krške občine, so sledili še trije popotresni sunki, zadnji slabe tri ure po glavnem potresnem sunku, ob 7. uri in 11 minut.

Potres, 22. marca 2016 v Krškem

 

(16:04) Mejni prehodi s Hrvaško znova odprti

Mejni prehodi z Republiko Hrvaško Obrežje, Rigonce in Slovenska vas so znova odprti, potem ko so bili zaradi tehničnih težav po potresu v Zagrebu dobre tri ure zaprti za promet.

(15:22) Gregorčičeva ulica v Brežicah

O razpokah na stropu in stenah poročajo z Gregorčičeve ulice v Brežicah.

(15:11) Na Obrežju znova stekel promet, v Rigoncah in Slovenski vasi še ne

Zaradi tehničnih težav na hrvaški strani sta še vedno zaprta mejna prehoda Rigonce in Slovenska vas proti Hrvaški, mejni prehod Obrežje je ponovno odprt.

(13:20) Nedeljsko popoldne na Bregani

Bregana, 13:20

(13:18) V Krškem zaenkrat še brez prijave škode

Preplah je potres povzročil tudi v krški občini, na Občini Krško do tega trenutka še niso zabeležili nobene prijave škode. 

(13:06) Zaprt tudi prehod v Rigoncah

Zaradi tehničnih težav na hrvaški strani so še vedno zaprti mejni prehodi Rigonce, Slovenska vas in Obrežje.

Nuklearna elektrarna Krško

(13:00) Potres na sisteme in opremo v NEK ni vplival

Pregledali sisteme in opremo v elektrarni

Pregled sistemov in opreme je potrdil, da potres ni vplival na Nuklearno elektrarno Krško. Strokovnjaki Nuklearne elektrarne Krško so po nedeljskem potresu, skladno z ustaljenimi protokoli, pregledali sisteme in opremo v elektrarni.

Elektrarna zanesljivo in varno obratuje na polni moči

Preventivni pregled je potrdil, da potres nanje ni vplival, elektrarna še naprej obratuje zanesljivo in varno na polni moči.

(11:56) Zaprta prehoda Obrežje in Slovenska vas

Kot poročajo na Prometno-informacijskem centru, sta zaradi tehničnih težav na hrvaški strani zaprta mejna prehoda Obrežje in Slovenska vas.

(11:25) 112: V enem od stanovanj na Prežihovi razpokal strop

"Ob 11.03 je občan sporočil, da je na Prežihovi ulici v Brežicah, kot posledica današnjega potresa ob 6.24 uri zjutraj, v stanovanjskem bloku v enem od stanovanj razpokal strop. Obveščene so bile pristojne službe," pravijo na Regijskem centru za obveščanje.

(11:16) Elektrarne nemoteno delujejo, TeB v pripravljenosti

"Tako Nuklearna elektrana Krško kot vse hidroelektrarne v Skupini GEN nemoteno delujejo, Termoelektrarna Brestanica je v pripravljenosti. Skladno z uveljavljenimi postopki v elektrarnah sledijo preventivni pregledi opreme in sistemov," dodajajo v Skupini GEN.

(11:04) V Nuklearni elektrarni Krško zaključen pregled po potresu

Kot pravijo na Upravi Rebublike Slovenije za jedrsko varnost, je osebje elektrarne preventivno pregledalo sisteme in opremo.

"Zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo"

"Ugotovili so, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse deluje normalno, prav tako na opremi ni bilo alarmov. S tem so v elektrarni zaključili pregled in nadaljujejo z obratovanjem," dodajajo v sporočilu.

(09:49) Na 112 klici tudi iz Dolenjske in Bele krajine

Na Regijskem centru za obveščanje Novo mesto so prejeli klice iz Dolenjske in Bele krajine. Iz kraja Velike Poljane v občini Škocjan jih jeje občanka obvestila, da jim je na hiši nastala razpoka.

(09:10) Nekaj po 9. uri še en popotresni sunek

Ob 9. uri in 4 minute so potresne opazovalnice zaznale nov popotresni sunek, magnituda potresa je bila 2.9, epicenter 8 kilometrov severovzhodno od Zagreba, na območju že dosedanjih potresnih sunkov. Po prvih zbranih obvestilih so potres čutili v brežiški in krški občini.

(09:00) URSJV: "Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo"

Na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost pravijo, "da elektrarna še naprej obratuje na polni moči. Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo. Po dosedanjih podatkih ni bilo vplivov na okolje. Uprava RS za jedrsko varnost spremlja dogajanje in bo javnost obveščala o izsledkih pregleda in nadaljnjih ukrepih."

Nuklearna elektrarna Krško, oktober 2019

(08:27) NEK kljub potresu deluje varno in zanesljivo

"Elektrarna še naprej obratuje na polni moči"

Iz Nuklearne elektrarne Krško so sporočili, da elektrarna kljub potresu deluje varno in zanesljivo. Sicer so jutranji potres v bližini Zagreba na Hrvaškem zaznali tudi njihovi merilni instrumenti.

Sledijo preventivni pregledi sistemov in opreme

V NEK sicer zdaj sledijo preventivni pregledi sistemov in opreme. "Elektrarna še naprej obratuje na polni moči," dodajajo v elektrarni.

(08:08) Po potresu klici na številko 112

Po podatkih Statklica so na Regijskem centru za obveščanje Brežice od 6. do 7. ure zjutraj prejeli 22 klicev občanov.

(08:05) NEK: "Delujemo varno in zanesljivo"

Jutranji potres v Nuklearni elektrarni Krško ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je za Slovensko tiskovno agencijo potrdila predstavnica za odnose z javnostmi v NEK Ida Novak. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

(07:57) Tretji potres v Zagrebu imel magnitudo 3.8

Jutranjem potresu sledijo številni popotresni sunki. Ob 7. uri in 41 minut je imel magnitudo 3.8.

(07:54) ARSO: Potresu ob 6.24 so sledili številni popotresni sunki

"Ocenjujemo, da učinki potresa v Sloveniji niso presegli 5. stopnje po evropski potresni lestvici"

Potresu ob 6.24 so sledili številni popotresni sunki. "Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4.4. Oba najmočneša potresa so čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Naša spletna stran je zaradi prevelikega števila dostopov včasih nedostopna, zato vas lepo prosimo, da kasneje ponovno poskusite oddati vprašalnik," pravijo na ARSO.

* SPREMLJAMO V NADALJEVANJU DNEVA *

(07:51) Hrvatje poročajo še o drugem popotresnem sunku

Hrvatje poročajo, da so okrog 7:41 čutili še drugi popotresni sunek, v Posavju tega (v veliki večini) nismo čutili.

(07:48) Hrvatje pravijo: Magnituda prvega 5.5, drugega 5.0

Hrvaška seizmološka služba pravi, da je bila magnituda prvega potresa 5.5, drugega pa 5.0. Prvi potres so čutili po vsej Hrvaški, v širšem epicentru je potres povzročil gmotno škodo.

(07:41) "Zaenkrat ni bilo potrebe po zaustavitvi NEK"

"V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev"

Kot so sporočili z Ministrstva za infrastrukturo, strokovnjaki v Nuklearni elektrarni Krško opravljajo analize skladno s protokoli, zaenkrat ni bilo potrebe po zaustavitvi elektranre. "V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne," dodajajo v sporočilu.

(07:30) Tako pa izgleda seizmogram prvega nedeljskega potresa

Seizmogram potresa, 22. marec 2020

(07:19) Tako je popotresni sunek izgledal na seizmoloških postajah

Popotresni sunek, 22. marec 2020

(07:02) Še popotresni sunek

Dve minuti po 7. uri smo čutili še popotresni sunek, tokrat je bilo tresenje krajše in manj intenzivno. A vseeno, podatki Evropskega mediteranskega seizmološkega centra kažejo, da je imel magntiudo 5. ARSO pravi, da je imel popotresni sunek magnitudo 4.3, tudi epicenter tega potresa je bil 7 kilometrov severovzhodno od Zagreba.

(07:00) Prizori iz Zagreba (Foto: HRT)

Potres v Zagrebu, 22. marec 2020

(6:57) ARSO: Magnituda 5.1 v bližini Zagreba

"V nedeljo, 22. marca 2020, ob 6.24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba (Hrvaška), 110 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije," pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

(6:34) Prve informacije: Magnituda 5.3, epicenter severno od Zagreba

Prve informacije kažejo, da je imel potres magnitudo 5.3, epicenter potresa je bil 7 kilometrov severno od Zagreba na globini 10 kilometrov.

(6:30) Spletna stran potresi.arso.gov.si zaradi navala obiska ne deluje

(6:29) Potresu je sledil tudi močnejši popotresni sunek

(06:26) Potres v Posavju

Ob 6. uri in 24 minut smo v Posavju čutili močnejši potresni sunek, epicenter potresa je bil severno od Zagreba

(bš)

potres
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja