Skip to main content
Petek, 22. september 2023
01.01.2021
12:03
Potres, 29. december 2020
Grafika: ePosavje.com
Konec leta je zaznamovala serija močnejših potresov. Prvi je bil v ponedeljek, 28. decembra, najmočnejši nato v torek, 29. decembra, temu pa so sledil še številni popotresni sunki.

Potresi v Posavju - zadnje informacije:

PETEK, 1. JANUAR 2021

(8:32) Ponoči potresna sunka v bližini Brežic

Ob 1.43 in 2.00 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potresa magnitude 1,4  in 1,3. Žarišče obeh potresov je bilo v bližini Brežic, 85 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci Brežic in Dobove. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresov ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

ČETRTEK, 31. DECEMBER 2020

Potres, 31. december 2020, zjutraj

(08:03) Tla so se znova tresla

V noči s srede na četrtek so se tla znova tresla. Nekaj pred pol tretjo zjutraj so blažji potresni sunek občutili v okolici Krškega, ob 4.33 pa je pri Petrinji znova močneje zatreslo, magnituda potresa je bila 3.4, med zaenkrat 134 prijavami na Agenciji Republike Slovenije pa jih je večina iz brežiške in krške občine.


SREDA, 30. DECEMBER 2020

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE - SREDA, 30. DECEMBER 2020:

  • V sredo zjutraj znova serija močnejših popotresnih sunkov
  • Ob 6:15 (M 4.7), 6:26 (M 4.8) in 6:29 (M3.9)
  • Nuklearna elektrarna Krško je nazaj v omrežju
NEK Krško, potres, december 2020

(15:29) Po pregledu in testiranjih načrtovan ponovni zagon Nuklearne elektrarne Krško

Po samodejni zaustavitvi elektrarne ob včerajšnjem potresu je bila oprema sistematično pregledana in testirana, sporočajo iz Nuklearne elektrarne Krško. Elektrarna zaradi potresa ni bila poškodovana, vsi preverjeni sistemi so funkcionalni. > VEČ

(07:02) Intenziteta potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.15 zabeležili močan potresni sunek, magnitude 4,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 150 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Petrinje na Hrvaškem, so sporočili iz urada za seizmologijo in geologijo pri agenciji za okolje. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, po prvih podatkih pa so potres čutili številni prebivalci Slovenije.

(06:53) ARSO: Magnituda najmočnejšega jutranjega potresa 4.9

Na Uradu za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje so pojasnili, da je bil najmočnejši sredin jutranji potres z magnitudo 4.9.

(06:40) Prekuhavanje pitne vode na širšem območju Podbočja

Na vodovodnem sistemu Podbočje je potrebno prekuhavanje pitne vode. > VEČ

(06:28) Dobro jutro s serijo novih popotresnih sunkov

V sredino jutro smo se zbudili s serijo novih popotresnih sunkov. V okolici Petrinje na Hrvaškem je namreč ob 6. uri in 15 minut znova streslo, po prvih ocenah z magnitudo M5.4. Temu popotresnemu sunku sta nato do 6.30 sledila vsaj še dva, ki smo ju občutili v Posavju.


TOREK, 29. DECEMBER 2020

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE - TOREK, 29. DECEMBER:

  • Ob 12.19 zelo močan potresni sunek, magnitude 6.1
  • Epicenter potresa pri Petrinji na Hrvaškem
  • NEK se je samodejno zaustavila
  • "Grozno je bilo, grozno," pravi bralka Milena.
  • Po prvih podatkih poškodovanih 14 objektov

(19:07) Še dva popotresna sunka

Zvečer so seizmografi zabeležili še dva popotresna sunka, ob 17. uri in 21 minut pri Stupničkem Obrežu od Zagreba proti meji s Slovenijo z magnitudo 3.3, dobro uro pozneje ob 18.29 pa še v bližini  epicentra popoldanskega potresa z magnitudo 3.9 pri Petrinji, prav tako na 10 kilometrih globine.

Zaenkrat poročila o 14 poškodovanih objektih

Po pet v brežiški in krški občini, štirje v kostanjeviški občini

Po do sedaj njihovih zbranih podatkih je bilo med potresom v občini Brežice poškodovanih pet objektov, prav toliko v občini Krško pet objektov in štirje v občini Kostanjevica na Krki štirje objekti.

V akciji so bili gasilci iz devetih enot

V intervencijah so posredovali gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Brežice, Bizeljsko, Globoko, Kapele, gasilci Poklicne gasilske enote Krško ter prostovoljnih gasilskih društev Senovo, Zdole, Kostanjevica na Krki in Prekopa. Kot še pravijo, nastalo materialno škodo še ocenjujejo. > VEČ

(18:44) Pošljite seizmologom fotografije poškodb in lokacijo stavbe

Z Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za seizmologijo, so sporočili, da jim lahko v primeru poškodb na stavbah pošljete fotografije poškodb in lokacijo stavbe na elektronski naslov seismo.lju@gov.si.

Določene intenzitete potresa, 29. december 2020

(16:03) Karta preliminarno določene intenzitete za posamezna naselja

Na Uradu za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje so objavili karto preliminarno določene intenzitete za posamezna naselja v Sloveniji iz 3510 prejetih izpolnjenih vprašalnikov, in razlaga intenzitet po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Kaj pomenijo barve in simboli?

In kaj pomenijo posamezne barve in simboli? Po III. stopnji intenzitete potres v zaprtih prostorih čutijo posamezniki, mirujoči čutijo zibanje ali rahlo tresenje. Po IV. stopnji potres v zaprtih čutijo mnogi, na prostem pa redki posamezniki. "Posamezniki se zbudijo, okna in vrata zaropotajo, posode zažvenketajo," pravijo. Po V. stopnji pa potres v zaprtih prostorih čuti večina, na prostem posamezniki. "Mnogi se zbuijo, posamezniki se prestrašijo, ljudje čutijo tresenje celotne stavbe. Viseči predmeti vidno zanihajo, majhni predmeti se premaknejo. Vrata in okna loputajo."

(15:56) Z Občine Krško o torkovem potresu

Na Občini Krško pravijo, da so "današnji potres z epicentrom v bližini hrvaškega kraja Petrinje z magnitudo 6,3 čutili tudi na območju občine Krško. Občina Krško zato poziva občane, da morebitno škodo kot posledico potresa evidentirajo in prijavijo na elektronski naslov oscz.krsko@krsko.si."

(15:51) Nekaj posledic potresa vidnih tudi v Posavju

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so danes sprejeli že 92 klicev. Od zadnjega poročanja so jih med 13. 15. uro sprejeli še dodatnih 39 klicev, pred tem med 12. in 13. uro skupaj 29. Nekaj posledic potresa je bilo vidnih tudi v Posavju, na Cesti krških žrtev je bila poškodovana streha objekta, občani so poročali o podrtih in poškodovanih dimnikih, odtrgalo je tudi del turna ene izmed cerkev, voda pa je zatekala v cerkev. O aktivnosti, povezanih s potresom, poročajo iz krške, brežiške in kostanjeviške občine. Več informacij v nadaljevanju dneva.

(15:49) Pri stari pošti v Brežicah v torek popoldne

Posledice potresa v Brežicah, Foto: ePosavje.com

(15:48) Poziv k pomoči za prizadete ob potresih

Rdeči križ Slovenije prosi in poziva k pomoči za prizadete ob potresih na Hrvaškem. > VEČ

(15:47) URSJV: Dogodek spremljamo, vplivov na okolje ni bilo

"Osebje je takoj začelo izvajati postopke, ki so običajni ob ustavitvi elektrarne, drugih posebnosti trenutno niso zaznali. Osebje elektrarne pričenja s preventivnimi pregledi sistemov in opreme. Vplivov na okolje ni bilo. Dogodek spremlja Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, ki bo javnost obveščala o morebitnih spremembah," pravijo v sporočilu.

(15:26) Seizmogram potresa v torek, 29. decembra 2020

Seizmogram potresa, 29. december 2020

vir: ARSO

(15:25) Posledice potresa na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije

Zaznali poškodbe posameznih objektov, dimnikov in streh

Po do sedaj zbranih podatkih v občinah Zahodno Štajerske regije potres ni povzročil poškodb pri ljudeh in ni povzročil večje gmotne škode. So pa zaznali so poškodbe posameznih sakralnih objektov, dimnikov, streh, pročelja fasad in starejših objektov, kjer so nastale posamezne razpoke in je odpadel omet.

V Radečah manjši zemeljski usad, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi

V Slovenskih Konjicah so ugotovili poškodbo industrijskega dimnika podjetja Konus, v Radečah je prišlo do manjšega zemeljskega usada, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi. V Braslovčah in Taboru je prišlo do kratkotrajnega izpada mobilne telefonije, v Dobju je porušenih nekaj dimnikov, zaznane so poškodbe na strehah.

Gasilske enote so aktivirane v petih občinah

Kot so zapisali v sporočilu, so trenutno gasilske enote aktivirane v občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah. V pripravljenosti je Oddelek za reševanje iz ruševin Izpostave URSZR Celje, še vedno pa v nekaterih občinah poteka zbiranje informacij in pregled objektov starejše gradnje.

(14:03) Elektrarna v varnem stanju zaustavitve

"Letošnje leto očitno ostaja pestro vse do konca"

Ob današnjem potresu je bila Nuklearna elektrarni Krško samodejno zaustavljena in je v varnem stanju zaustavitve. Kot so sporočili iz elektrarne, zdaj sledijo preventivni pregledi njenih sistemov in opreme. "O priključitvi na elektroenergetsko omrežje vas bomo obvestili," dodajajo.

"Sunek je bil dovolj močan, da je prišlo do ustrezne motnje in zaustavitve elektrarne"

"Letošnje leto očitno ostaja pestro vse do konca. Ob današnjem potresu, ki ga je čutila cela Slovenija, je bila Jedrska elektrarna Krško samodejno zaustavljena. Potresni sunek je bil dovolj močan, da je prišlo do ustrezne motnje, ki je pripeljala do zaustavitve elektrarne," je ob tem povedal predsednik uprave NEK Stane Rožman.

"Ponovni zagon elektrarne bomo načrtovali v roku 24 ur"

In kakšno je stanje v elektrarni? Rožman dodaja, da je elektrarna v varnem stanju. "Brez vsakršnih posledic za okolje, vsi sistemi obratujejo normalno, tako da gremo skozi sistematičen pregled opreme in sistemov. Načrtovali bomo ponovni zagon elektrarne v roku 24 ur," še dodaja prvi mož krške elektrarne.

(13:58) Na območju Petrinje ob 13:34 še en močnejši popotresni sunek

Na območju Petrinje so ob 13.34 uri zabeležili še en močnejši popotresni sunek, ta je imel magnitudo 4.4 in je bil prav tako kot tisti pred dobro uro in pol na globini 10 kilometrov.

(13:49) "Pričakujemo lahko, da bo popotresna dejavnost trajala še mesece"

"Pričakujemo lahko, da bo popotresna dejavnost trajala še mesece, kot je bilo tudi po spomladanskem potresu v Zagrebu," je za Val202 povedal dežurni seizmolog Andrej Kosar.

(13:34) 29 klicev na 112

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so na številko 112 v času potresa, med 12. in 13. uro, prejeli 29 klicev - vsega skupaj danes 53.

(13:32) Bralka Milena: "Bilo je grozno!"

Oglasila se nam je bralka Milena. "Grozno, sem najprej slišala čudno grmenje. Potem me je v kuhinji malo zaneslo levo in desno, in se je začelo vse tresti. Ker sem ravno kuhala, sem takoj ugasnila plin in odhitela na vhodna vrata. Še kar je treslo, bilo me je strah. Luč na stropu se je še en čas majala. Tega še nisem doživela tako močno. Bilo je GROZNO," pravi bralka.

Nuklearna elektrarna Krško

(12:56) Nuklearna elektrarna Krško zaustavljena

Reaktor Nuklearne elektrarne Krško se je po močnem torkovem dopoldanskem potresu zaustavil, po podatkih s spletne strani NEK je prišlo do nenačrtovane zaustavitve. Kot so v krški nuklearki pojasnili za STA, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu, več informacij pa bodo sporočili v kratkem.

(13:10) Na območju Petrinje še več popotresnih sunkov

Na območju epicentra potresa, v okolici Petrinje, so v zadnje pol ure zabeležili več popotresnih sunkov, med drugim ob 13. uri z magnitudo 3.5, prav tako na globini 10 kilometrov.

(12:49) Potres so čutili po celotni Sloveniji

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da so v torek, 29. decembra 2020, ob 12.19 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,1.Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-9

(12:25) ARSO: Magnituda 6.1

Ob 12. uri in 20 minut smo v Sloveniji občutili močan potresni sunek. Po nekaterih informacijah s spleta je bilo žarišče na območju ponedeljkovega potresa v okolici Petrinje, magnituda naj bi bila 6.5. Več informacij sledi.

Kako je bilo pri vas? Pišite nam na info@eposavje.com, obvestite nas lahko prek FB strani ePosavje.com ali @eposavje.


PONEDELJEK, 28. DECEMBRA 2020

Potres z magnitudo 5.1 južno od Zagreba

(7:31) 28. decembra 2020 ob 6.28 uri zjutraj

KRŠKO Po preliminarnih podatkih evropsko-mediteranskega seizmološkega centra je imel potres magnitudo 5,1, nadžarišče pa je bilo 50 km jugovzhodno od Zagreba.

Potres so čutili prebivalci celotne Slovenije

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. "Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO).

(7:40) Več prijav potresa tudi iz Posavja

Potres pri Zagrebu so med drugim čutili v vseh posavskih občinah, na ARSO so doslej prejeli skoraj 1500 prijav 86 prijav potresa, od tega iz brežiške občine 86, iz krške 46, iz sevniške 24, zaenkrat skupaj 17 pa iz preostalih treh občin.

(7:51) Popotresni sunek magnitude 4.2

In nekaj pred 8. uro še en sunek, po podatkih ARSO so namreč ob 7.49 zabeležili popotresni sunek z magnitudo 4.2, žarišče potresa je bilo 37 kilometrov južno od Zagreba, na območju jutranjega potresa.

NEK, proizvodnja

"Elektrarna normalno obratuje brez posebnosti"

Potres ni presegel vrednosti, ki bi zahtevale kakršnokoli ukrepanje

Na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost pravijo, da potres, ki ga je čutilo obratovalno osebje, na lokaciji Nuklearne elektrarne Krško ni presegel vrednosti, ki bi zahtevale kakršnokoli ukrepanje. "Elektrarna normalno obratuje brez posebnosti," dodajajo v sporočilu.

(bš)

potres
brežice
krško
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja