Skip to main content
V Posavju 1.4° C Torek, 28. marec 2023
20.05.2020
12:31
OŠ Jurija Dalmatina Krško po epidemiji
Grafika: ePosavje.com
Po dveh mesecih izobraževanja na daljavo so se v ponedeljek v šolo vrnili učenci prve triade. Preverili smo, kako so se na pouk v novih razmerah pripravili na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško.

Obiskali smo OŠ Jurija Dalmatina Krško

"Zdaj imamo 22 skupin, prej smo imeli od 1. do 3. razreda 11 oddelkov"

KRŠKO V šolske klopi krške osnovne šole so se vrnili učenci 1., 2. in 3. razreda. Na šoli so sicer morali zadostiti številnim pogojem. Kot pravi Valentina Gerjevič, ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško, "je na prvem mestu tisto, da bomo zadostili vsem higienskim in varnostnim ukrepom, ki nam jih nalaga Nacionalni inštitut za javno zdravje. Kar pomeni, da smo morali oddelke razdeliti v manjše skupine." Na šoli so to skupine s po 15 učenci. "Zdaj imamo 22 skupin, prej smo imeli pa 11 oddelkov od 1. do 3. razreda," pove ravnateljica. To je zajeten zalogaj tudi za učitelje, ki so zdaj dodatno obremenjeni.

V šolo je vstopilo približno 270 otrok

Organizirano jutranje varstvo, podaljšano bivanje, zagotovljena tudi prehrana

"Na šoli imamo hkrati še vedno organizirano jutranje varstvo za starše in otroke, ki drugače prihajajo predčasno v šole. Organiziramo tudi podaljšano bivanje, zagotovljeno imamo vso prehrano. V šolo je v ponedeljek vstopilo približno 270 otrok," ob tem dodaja Valentina Gerjevič, ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško.

Varnostni ukrepi

Na šoli so vzpostavili tudi določene varnostne ukrepe. "V zunanjosti šole smo kot talne označbe naredili varnostne razdalje, enako smo naredili tudi po šoli. Po šoli smo izobesili letake o higieni rok, higieni kašlja in druge stvari. Gledamo na to, da so učilnice prezračene," dodaja sogovornica. Posebno skrb namenjajo tudi delitvi malic. "Pred malico očistimo vse površine, otroci razkužijo roke. Učitelji kot odrasle osebe delijo malico." Kako je pa z nošenjem zaščitnih mask? "Učitelji in starejši nad 12 let v šoli nosimo maske in ko pridejo naslednji teden devetošolci, so za njih priporočljive maske na hodniku. V sami učilnici pa mask ne bodo potrebovali," nam je še zaupala ravnateljica.

Organizacija pouka je velik izziv

Ponovni zagon je bil "kar velik zalogaj za tako veliko šolo"

Organizacija pouka je zelo zahtevna in velik izziv, poudarja Gerjevičeva. "Ko se pripravljamo na novo šolsko leto, ponavadi trajajo priprave tritedenske ali mesec dni. Za ponovni zagon pa smo morali narediti v nekaj dneh. To je kar velik zalogaj za tako veliko šolo. Verjamem, da tudi tiste šole, ki imajo manj učencev, so tukaj imele težave. In prostorske in kadrovske," je še dodala sogovornica.

Prostora sicer dovolj, naslednji teden pridejo še devetošolci

Na Osnovni šoli Jurija Dalmatina imajo sicer prostora dovolj, a ko se z naslednjim tednom vrnejo še devetošolci in učenci z učnimi težavami bodo, kot pravi ravnateljica, s tem tudi vse učilnice povsem zapolnjene.

(bš)

krško
šole v posavju
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi