Skip to main content
V Posavju 4.1° C Četrtek, 8. december 2022
15.04.2021
07:45
Pozeba v sadovnjakih v Krškem
Foto: ePosavje.com
Spomladanske pozebe so v zadnjih letih postale stalnica. Da je situacija v sadovnjakih zares kritična, pritrjujejo tudi ocene strokovnjakov. Ti pravijo, da je pozeba ponekod vzela ves pridelek sadja. 

"Povsod so bile temperature nižje, kot jih teorija postavlja za minimum"

KRŠKO Andreja Brence s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto (KGZS) pravi, da že samo sprehod skozi sadovnjake pokaže, da je situacija resnično kritična. "Če vzporedno pogledamo teoretične podatke, pri katerih temperaturah je posamezna sadna vrsta tako prizadeta, da vse propade, smo na čisto vseh lokacijah v Posavju presegli ta minimum. Povsod so bile temperature nižje kot jih teorija postavlja za minimum, ki jih drevo, sadna vrsta, teoretično še prenese."

Najbolj optimističen scenarij? Približno 10 do 20 odstotkov pridelka

Teoretično bi torej lahko rekli, da ne bo nobene breskve, marelice, hruške in nobenega jabolka, po najbolj optimističnem scenariju pa sadjarji lahko pričakujejo približno deset do dvajset odstotkov pridelka. "Pričakujem, da bomo morda imeli v sledovih nekaj jabolk in hrušk, kjer se je kurilo in dimilo. Ampak res v sledovih," dodaja sogovornica.

Kaj nas je naučila pozeba?

Po njenih besedah nas je ta pozeba naučila, "da je edina prava obramba pred temperaturami oroševalni sistem, tega imamo v Posavju zelo malo, vsega skupaj pod 70 hektarjev, kar je zelo malo." Brencetova sadjarje poziva, naj ne glede na pozebo nadaljujejo z nego drevja.

Zelo poškodovani nasadi jagodičevja izven tunelov in nasadi kakija

V tehnološkem navodilu po pozebi, ki so ga objavili v nedeljo, pišejo, da so zelo poškodovani nasadi jagodičja izven tunelov in nasadi kakija. Poškodbe se kažejo v nasadih lupinarjev, je pa jagodičje v tunelih manj poškodovano. Tako sadjarjem priporočajo, da opravijo temeljit pregled nasadov. "Vsi nadaljnji ukrepi so odvisni od stopnje poškodovanosti brstov, cvetov in plodičev oziroma od ekonomičnosti ukrepov, ki sledijo."

Pozeba jablane, Koršič, Arnovo selo

JABLANE / Če noben prerez na enoletnem lesu ni zelen, razmišljajte o naslednji sezoni

"V kolikor pri jablani vsi prerezi kažejo črno sliko, oziroma noben prerez tudi na enoletnem lesu ni zelen, potem so vsi nadaljnji ukrepi v tem letu usmerjeni v pridelavo jabolk v naslednji rastni sezoni. V kolikor natančni pregled prerezov kaže vsaj 5% nepoškodovanost, je pri dobrem cvetnem nastavku smiselna uporaba vseh že v lanskem letu priporočenih sredstev," pravijo v tehnološkem poročilu.

HRUŠKE / Cvetovi in popki s spremenjeno barvo

V nasadih hrušk, kjer je prerez cvetov in popkov kazal nekoliko spremenjeno barvo, "so zaradi možnosti nastanka plodov brez oplodnje bili že uporabljeni giberlinski (Novagib, Floragib tablete) pripravki. Sredstva dobro delujejo pri temperaturi nad 15° C," so zapisali.

ČEŠNJE, MARELICE, BRESKVE / "Kaže na izgubljeni pridelek"

Kakor so še zapisali v poročilu, "glede na izkušnje, temni prerez cvetov, popkov oziroma plodičev kažejo na izgubljeni pridelek v tem pridelovalnem letu."

(eP)

pozeba
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja