Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
08.04.2020
21:43
Spomladanska pozeba, april 2020
Grafika: ePosavje.com
Posavske sadjarje je v zadnjem tednu doletela spomladanska pozeba. Povprašali smo Andrejo Brence iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovevnije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

"Na 30 hektarjih breskev je narejena velika škoda"

"Tudi marelic verjetno letos ne bo"

KRŠKO "Vse negativne temperature vedno povzročijo nekakšno škodo, še posebej če so to v cvetenju in tudi današnji dan ne doprinese k temu, da bi bilo sadjarskim kulturam boljše. Po prvih ocenah sedaj ocenjujemo zgolj na število cvetov, ki so pomrzli, kjer prerezi kažejo črno barvo in že sedaj lahko zaključimo, da je v 30 hektarjih breskev na našem območju, narejena velika škoda. Ocenjujemo med 70% in celo ponekod 100%," pravi Andreja Brence iz Oddelka za kmetijsko svetovanje s KGZS, Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Začetek aprila v hudi pozebi

Prva aprilska jutra so bila v Posavju še kako v znamenju pozebe. Temperature so se namreč 2. aprila ponekod spustile tudi do -7°C. Sogovornica pravi, da so enako kot breske pozeble češnje v proizvodnih nasadih. "Tudi marelic verjetno letos ne bo. Tudi tisti proizvodni nasadi, kjer smo ocenjevali v marelicah pravzaprav nismo našli nobenega prereza, ki bi živ," dodaja.

In kako je pri hruškah in jablanah?

V nasadih jablan je škoda med 50 in 80%

"Pri hruški, ki je naslednja zelo občutljiva kultura na nizke temperature, še sedaj ocenjujemo med 60% in 80% škode. Prerezi plodičev so temni, tako da je situacija zelo slaba. Pri jablani, ki je takrat tudi bila v času cvetenja, ocenjujemo na teh 600 hektarjih, kolikor jih je v Posavju in malo širše tudi proti Dolenjski, škodo med 50% in 80%. Seveda to je zgolj v številu pomrznjenih cvetov," pravi sogovornica.

"Lahko bomo imeli nizke pridelke "zveriženih" jabolk ali pa soliden pridelek"

"To bomo videli šele v naslednjih dneh"

In kaj se lahko iz tega sledi? "V kolikor so te poškodbe večje, tiste ki jih danes ne moremo niti opaziti pod povečevalnim steklom in ne vemo, kakšne so, se lahko zgodi, da bomo imeli na koncu čisto nizke pridelke nekih "zveriženih jabolk", ki bodo na koncu primerne zgolj za industrijo. Lahko se pa zgodi tudi nekaj, da je morda je tistih 40% ali 50% cvetov, ki so ostali, lahko zagotavljajo morda celo soliden pridelek. Ampak to bomo videli šele v naslednjih dneh," je še povedala Andreja Brence iz KGZS, Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Ministrica za kmetijstvo na obisku v Posavju

Zjutraj je bila sicer na obisku v Krškem ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. "Ministrstvo se bo o načinu sodelovanja pri sanaciji škode, ki jo je povzročila zadnja pozeba sadnih in zelenjavnih nasadov, odločilo, ko bo znana škoda, ki je za zdaj še ne morejo oceniti," pravi o dneh po pozebi. Ministrica si je sicer ogledala novo investicijo družbe Evrosad, s katero so v delu sadovnjakov v Stari vasi vzpostavili sistem oroševanja ter po besedah Boštjana Kozoleta, direktorja družbe Evrosad, tako vsaj na teh 50 hektarjih preprečili najhuje.

Več o obisku ministrice in sistemu oroševanja v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(pp, bš, eP)

posavje
krško
brežice
sevnica
video
sadjarstvo

Pridružite se nam

Novice iz Posavja